Koningsdag: een feestje voor jong en oud!

Digitaal bladeren

Koningsdag: een feestje voor jong en oud!
Auteur:

Koningsdag: een feestje voor jong en oud!

Jonge enthousiaste stadsgenoten stoppen bakken vrije tijd in de organisatie van dit volksfeest

27 april. Koningsdag. Het moment waarop we massaal hopen op lekker weer zodat we gehuld in oranje t-shirts de stad in kunnen trekken. Enkelen van ons wagen het om een oranje opblaaskroon op hun hoofd te zetten of een rood-wit-blauw vlaggetje op de wang te schminken. Kinderen verkopen hun oude speelgoed op kleedjes en ouders tellen het geld. We struinen, drinken en lachen. De stad bruist. Op verschillende plekken verschijnen podia waarop zeer uiteenlopende optredens te zien zijn. Van publiekstrekkers op de Parade tot regionaal talent op het Kerkplein. Dj’s knallen in de Karrenstraat. Kunstmanifestaties onder de kastanjebomen op de Parade en een vrijmarkt in de Kerkstraat. Door de binnenstad trekken op deze dag 60.000 tot 80.000 mensen. En allen lijken we het vanzelfsprekend te vinden dat er zo veel te doen is in de stad.

Tekst: Huub van Mackelenbergh

Ik spreek met enkele organisatoren van Koningsdag. Jonge enthousiaste stadsgenoten die bakken vrije tijd stoppen in de organisatie van dit volksfeest. Jesper van der Biezen, Roy de wit en Anoek de Ruijter geven een kijkje achter de schermen. Drie afgevaardigden uit het 10 koppige bestuur.

Roy: “Ik ben de meest ervaren van onze stichting en ben op een bijzondere manier betrokken geraakt bij de organisatie. In 2002 speelde ik met mijn band op het Minderbroedersplein. Tijdens ons optreden ging er behoorlijk wat mis met het geluid. Daar baalde ik stevig van en heb dit toen ook laten weten. Het was niet alleen voor ons vervelend maar ook voor het vele publiek dat stond te kijken. Ik kon alleen maar denken: vanaf nu gaat het anders en ben meteen mijn nek uit gaan steken. Misschien hoefde een aantal zaken niet veel beter georganiseerd te worden, maar in mijn ogen wel anders. Uiteindelijk heeft dat geresulteerd in een aantal kleine podia en een hoofdpodium op De Parade waar op Koningsnacht en Koningsdag van alles te doen is. Wat ik belangrijk vind is dat we een festivalwaardig hoofdpodium hebben met daaromheen ruimte voor een breed cultureel programma.”
Roy klinkt als een volleerd evenementenorganisator. Maar aangezien het hier gaat om vrijwilligerswerk kan ik me niet voorstellen dat deze man, naast het Koningsdagproject, ook in het dagelijks werkend leven in de evenementenorganisatie zit.
Roy: “Door het jaar heen bekommer ik me om gedetineerden. Een heel ander vak. Alhoewel, ook daar zet ik me in voor de mens. Maar veel minder projectmatig. Op Koningsdag ben ik verantwoordelijk voor de productie en programmering en vind ik het leuk om dat deel van de grond te tillen. Een megaklus. Maar het geeft me een kick om hiervan het middelpunt te zijn. En wanneer ik dan van achter de coulissen een blik op De Parade werp en ik zie 5000 man uit hun dak gaan, dan krijg ik kippenvel. Een bevestiging dat het weer gelukt is.”

Naast Roy zit Anoek bevestigend te knikken. Ze is rechtstreeks van haar werk naar onze afspraak gekomen. Heeft moeten haasten, maar dat lijkt de laatste weken voor Koningsdag bij haar normale dagritme te horen. Het lijkt haar niet te deren. Wellicht geeft het wel energie.
Anoek: “Voor mij is dit het derde jaar als bestuurslid van onze stichting. Mijn moeder zat al in de organi-satie van Koningsdag en Koninginnedag en ik ben er op die manier ingerold toen men op zoek was naar iemand die het hele sociale media deel op zich wilde nemen. Facebook, Instagram, Youtube en Twitter worden door mij bijgehouden en fris gehouden. In de aanloop naar de dag houd ik ’s-Hertogenbosch op de hoogte over het hele programma. Met Katja en Inge gaan we twee weken voor Koningsdag promotiepakketten uitdelen aan de Bossche horeca. Daarna flyeren we in de stad met het hele bestuur. Leuke teambuilding. Langzaam kleurt de stad daarmee een beetje Oranje. Op de dag zelf kan ik enorm genieten van alle gave plaatjes die bezoekers posten op social media. Ik verspreid die weer verder zodat ook de rest van de wereld kan zien hoe tof het in de stad is. Elke mooie foto zie ik als een compliment over wat we met zijn allen voor elkaar gekregen hebben. Vergeet niet dat het een professioneel evenement is dat door vrijwilligers op poten wordt gezet. Ik heb regelmatig de indruk dat mensen denken dat de hele dag opgepakt is door een evenementenbureau. Maar dat is absoluut niet waar. Tien mensen, die vanuit het bestuur aan de slag gaan, zijn verantwoordelijk voor deze superdag en nacht.”
Dit laatste zegt Anoek met een behoorlijke stelligheid waarmee ze me duidelijk maakt dat deze uitspraak van haar zeker in het stuk opgenomen dient te worden. Bij deze.
Anoek: “Ons bestuur is opgebouwd uit mensen met zeer verschillende achtergronden. Ik ben HR consultant en vind het heerlijk om te organiseren. Het Salsa feest op het Kerkplein komt uit mijn koker. Maar ik ben ook weer druk met het werven, begeleiden en coördineren van vrijwilligers. Ook op de dag zelf. Vrijwilligers zijn soms lastig te vinden. Toch lukt het ons om een goede bezetting te realiseren. Zonder al deze mensen gaat de dag gewoon niet door.”

Roy en Anoek. Twee mensen die met “hun voeten in de klei” staan op Koningsdag. Het derde bestuurslid is Jesper. Tot nu toe tijdens het gesprek knikt hij, beaamt hij en vult kort en bondig aan. Gekleed in een keurig maatpak en hagelwitte bloes verbind ik hem in eerste instantie wat minder met de hectiek van Koningsdag. Jesper lijkt me meer een man van de achtergrond. Van de vergunningen en juridische afbakening. Maar, ik heb geleerd nooit af te gaan op je vermoedens dus ga ik op zoek naar de waarheid.
Jesper: “Ik ben degene die vooral bezig is met de organisatie van vergunningen, contracten en alle juridische aspecten. Leuk om te doen, maar ook noodzakelijk om te doen. Dit deel van een evenement wordt steeds belangrijker. Je kunt, en moet, gewoon niets doen zonder toestemming van de gemeente. Die samenwerking verloopt heel goed. De gemeente heeft belang bij een mooie dag en wij ook. We dienen hetzelfde doel. Incidenten die zich bijvoorbeeld voordeden in Haaksbergen maakt dat alles strenger afgebakend wordt. Dat is prima, maar wel arbeidsintensiever. Evenementen met veel bezoekers worden blootgesteld aan crowdcontrol en dienen calamiteitenplannen te hebben. Wij moeten op de hoogte zijn van de regels en dan gaan we aan de slag. Binnen de regels willen we er het maximale uithalen. Op een mooie manier de grens opzoeken. In het belang van onze bezoekers. Wij zijn met zijn allen bezig in dienst van het publiek. Maar ook in dienst van de Bossche ondernemers en horeca. Ook zij moeten een graantje meepikken van ons werk. Als er geen “gekken” zijn zoals wij met zijn allen, dat bloeit het dood en wat overblijft is misschien een onsamenhangend geheel van kleine initiatieven. Vooral in de wijken van de stad kan dat prima werken, maar niet in het hart van de stad. Daar moet structuur en eenduidigheid te zien zijn. Koningsdag is het eerste evenement op de evenementen kalender van de gemeente. De eerste testcase van het jaar. Het is mooi om te zien dat de samenwerking steeds professioneler verloopt.”

Wat drijft deze jonge mensen om zo veel tijd te steken in één dag? Ze vertellen me dat ze in oktober de eerste bijeenkomsten hebben met het bestuur. In januari begint het echt druk te worden en de laatste weken voor 27 april is er een dagtaak naast hun werk en privéleven. Het thuisfront geeft ruimte. Werkgevers ook. maar de meeste energie moet uit deze mensen zelf komen.
Jesper: “Het is enorm leuk om iets terug te doen voor de mooie stad waarin wij leven. Dat is de drijfveer van het hele bestuur. Dus ook van ons. Het klinkt misschien wat zoet maar het is echt de waarheid. Onze maatschappelijke betrokkenheid laten zien vinden we heel belangrijk. Daar hebben we onze werkgevers ook echt voor nodig. En gelukkig denken zij hetzelfde. Daarnaast weten we ons gesteund door sponsoren, subsidies, gemeente en enorm veel vrijwilligers. Zonder hen gaat Koningsdag in deze vorm gewoon niet door.”

Ze klinken erg tevreden over de huidige opzet. En het lijkt me ook meer dan terecht. Een breed programma dat aansluit bij een breed publiek. Voor ieder wat wils op de dag en nacht zelf. De feestvierders kunnen op 26 april al los tijdens Koningsnacht. De families en jeugd kunnen struinen langs de vele kleedjes op de vrijmarkt en genieten van het kinderprogramma op de podia. En wanneer de feestvierders hun roes uitgeslapen hebben is het vanaf de middag weer partytime. Leven er nog wensen?
Roy: Eindhoven heeft een Dance programma. Breda heeft Radio 538 alles laten organiseren en ’s-Hertogenbosch leeft voor iedereen. De kwaliteit van het programma is enorm gegroeid. Maar kan nog beter. Ik zou persoonlijk nog wel één enorme knaller willen hebben op de Parade. Echt een topper. Kensington bijvoorbeeld. Dat kaliber. Maar ik realiseer me ook dat we voor de kosten van die topper nu alle podia gevuld hebben. Het maximale halen uit onze beschikbare middelen. Dat is de sport. Topsport.

Wat is de grootste angst van de organisatie van Koningsdag?
Anoek: “De hele dag regen en wind. Herfsttaferelen. Vreselijk lijkt me dat. Een trieste vertoning na alle energie van alle betrokkenen. Maar ook een teleurstelling voor iedereen die toeleeft naar Koningsdag.” Roy: “En lauwe pils. Het zou een ramp zijn wanneer blijkt dat de koeling van de tap niet werkt. Zonder gekheid: we hopen altijd op mooi weer. Maar wat het ook gaat zijn, we gaan voor het maximale. En wanneer op Koningsdag de nacht is aangebroken en alle podia leeg zijn gaan we met de hele organisatie nog een glas drinken in de Karrenstraat. Daar heffen we het glas en bedanken we elkaar. Een enkeling gaat “the day after” nog aan de slag om af te breken. Maar het grootste deel zakt door. En wat ik ook erg leuk vind om te zien is dat op 28 april de stad er weer piekfijn bij ligt. Een groot compliment aan de gemeente hoe snel zij handelen en al het evenementenvuil opruimen.”

Stiekem heb ik tijdens dit interview teruggedacht aan Koninginnedag uit mijn jeugd. Spuitvoetbal op de markt. Een wedstrijd tussen de studenten van de HAS en de HTS. Steevast liep het uit de hand. Maar hilarisch was het wel. Versierde kinderfietsen die door de straten trokken. Oubollig maar kleurrijk. En natuurlijk het vuurwerk in de Bossche broek. Het hoogtepunt van de dag. En trots dat ik was dat mijn vader met een lichtsignaal aan mocht geven dat de show ten einde was. Wauw. Tijden veranderen. En dat is prima. Op naar een mooie Koningsdag.

0 Reacties uitgeschakeld voor Koningsdag: een feestje voor jong en oud! 2297 17 april, 2016 Interviews, Nieuws april 17, 2016

Facebook Comments