“Een reisje langs de Rijn kan altijd nog”

Digitaal bladeren

“Een reisje langs de Rijn kan altijd nog”
Auteur:

“Een reisje langs de Rijn kan altijd nog”

Bosch duo zamelt geld in voor Kinderen van Kathmandu
Voor veel mensen blijft het een wens. De knoop doorhakken en dat doen waar je echt blij van wordt. Willemien Potkamp en Jan Bambacht doen het gewoon. Half september stappen zij op hun motor voor een toertocht met als eindbestemming Kathmandu in Nepal. Het is echter niet zo maar een plezierritje. Doel is de overhandiging van een cheque aan: Stichting Kinderen van Kathmandu. Ze stoppen per 1 juli met werken en blijven naar schatting een half jaar weg. Willemien: “Wat we gaan doen als we terugkomen weten we nog niet. We willen dit gewoon alle twee heel graag.” En over de risico’s onderweg zegt Willemien: “Natuurlijk is zo’n reis niet zonder gevaar maar we bereiden ons goed voor. Een reisje langs de Rijn kan altijd nog.”

Tekst: Tjeu Lensen

Voor de goede orde: Willemien en Jan zijn geen twintigers die na hun studie nog niet willen werken maar eerst even de wereld gaan verkennen. Integendeel, Jan (59) en Willemien (51) hebben al een arbeidzaam leven achter de rug. Ze zijn naar eigen zeggen nu toe aan een ander hoofdstuk van hun leven. Jan verloor een tijdje geleden zijn vaste baan en heeft sindsdien tijdelijk werk bij verschillende werkgevers. Willemien werkt bij de gemeente als adviseur voor mensen die in de schuldhulpverlening zijn beland. Daarvoor werkte zij in de financiële wereld. Hun initiatief om in Nepal de helpende hand te gaan bieden, is overigens wel verklaarbaar. Zij zijn in Nederland ook al zo’n tien jaar actief als vrijwilliger voor stichtingen die zich inzetten voor hulp aan (gehandicapte) kinderen.

Reislustig stel
Jan en Willemien ontmoeten elkaar zo’n elf jaar geleden tijdens een avondje stappen in de Bossche binnenstad. Beiden hebben dan al een relatie achter de rug. Al snel wordt duidelijk dat zij allebei een passie delen,namelijk reizen naar verre landen. En dan niet geheel verzorgde maar avontuurlijke, waarbij onherbergzame streken niet worden gemeden. Afrika, Zuid-Amerika en Azië vormen al snel de bestemming van het reislustige stel. Daar komt ook nog eens de wederzijdse liefde voor het motorrijden bij. Uiteindelijk resulteert die exotische en avontuurlijke mix in 2015 in een rondreis door China, Tibet en Nepal. In dat laatste land huren zij motoren om ter plekke tochten te maken waardoor zij op verschillende plaatsen komen en zodoende het land en veel mensen leren kennen. De dag nadat zij vertrekken, doet zich één van de zwaarste aardbevingen in de geschiedenis van het land voor. Willemien: “Voor ons stond al snel vast dat we terug wilden om te helpen. In februari 2016 voegden we de daad bij het woord nadat we geld hadden ingezameld bij familie, bekenden en vele(motor)vrienden. We zijn toen na een zoektocht ter plaatse in contact gekomen met de voorzitter van: Stichting Kinderen van Kathmandu.”

Roadtrip Den Bosch to Nepal
Laatstgenoemde stichting houdt zich met verschillende projecten bezig die zijn gerelateerd aan kinderen. Willemien en Jan zijn vooral gegrepen door Maitri Griha (House of Friendship). Dit is een project voor kinderen met een verstandelijke beperking. “Binnen veel culturen worden deze kinderen vaak ergens weggemoffeld en wordt er door de familie na verloop van tijd niet meer naar omgekeken. Maitri Griha heeft tot doel om deze kinderen overdag op te vangen en te begeleiden. De ouders blijven echter een rol spelen bij de opvoeding van de kinderen. Dagelijks komen er 15 kinderen tussen de 4 en 14 jaar die door onderwijzers worden begeleid. Er is ook een fysiotherapeut beschikbaar en de kinderen maken samen met een kok hun maaltijden. Met de aardbeving viel dit alles in duigen. Het gebouw was zodanig beschadigd dat het niet meer kon worden gebruikt. Inmiddels is begonnen met de herbouw. De opbrengst van onze actie “Roadtrip Den Bosch to Nepal” komt hieraan volledig ten goede. Het is goed om te zeggen dat dit project bijna volledig op vrijwilligers draait. Van de beruchte strijkstok is hier geen sprake,” aldus Jan Bambacht.

Niet zomaar een ritje
Zoals gezegd, vertrekt het Bossche duo eind september. En dat wordt niet zo maar een ritje. Maar liefst tussen de 15.000 en 17.000 km ligt voor hen. Daar komt nog bij dat de route op het eerste gezicht niet zonder gevaar is. Afgezien van de vaak gebrekkige wegen zijn Turkije, Iran, Pakistan, India en Nepal toch landen die vaak negatief in het nieuws zijn vanwege sociale onrust en aanslagen. Jan: “Mijn ervaring is, dat dat wel meevalt. De gewone mensen zijn uiterst vriendelijk en behulpzaam. Dat ondervonden wij bij een ongeluk dat Willemien met de motor in Nepal overkwam. Zij brak daarbij diverse ribben. We zijn toen echt heel fijn geholpen.”

Motorpakken tweede huid
Voordat de motorpakken hun tweede huid worden, is de agenda van Willemien en Jan nog flink gevuld met allerlei activiteiten om geld in te zamelen. Zo wordt er bij wijze van finale repetitie nog even een ritje naar Finland gemaakt om daar een motorrijdersbijeenkomst bij te wonen. “We gaan ervan uit dat alles goed komt en we het project een flink steuntje in de rug kunnen geven,” besluiten Jan en Willemien hun bijzondere verhaal.

Info
Alle gegevens over de Stichting Kinderen van Kathmandu vind je op de website www.kinderenvankathmandu.wordpress.com Informatie over: Roadtrip Den Bosch to Nepal vind je op de desbetreffende Facebookpagina.
Wanneer je een bijdrage wilt storten kan dat rechtstreeks aan de stichting. Kinderen van Kathmandu NL50 INGB 0680 2471 22onder vermelding van: Den Bosch naar Nepal.

0 Reacties uitgeschakeld voor “Een reisje langs de Rijn kan altijd nog” 2034 19 april, 2017 Nieuws april 19, 2017

Facebook Comments