'Koken zonder poespas'

Digitaal bladeren

‘Koken zonder poespas’
Auteur:

‘Koken zonder poespas’

Chef-kok Laurens Frans Buijze en vinoloog Lonneke Buijze – Bazelmans van Restaurant/Wijnhandel Artisan 

Met de rubriek ‘aan tafel met’ geven we het woord aan chef koks en eigenaren van gerenommeerde Bossche restaurants. We praten met ze over hun werk en passies. Dit keer is het woord aan het complementaire koppel chef-kok Laurens Frans Buijze en vinoloog Lonneke Buijze – Bazelmans. Het echtpaar is eigenaar van restaurant Artisan gevestigd in een statig pand aan de Verwersstraat 24 in ‘s-Hertogenbosch.

Tekst: Tjeu Lensen | fotografie: byMarjo

Als Laurens Frans en Lonneke zo’n twaalf jaar geleden op zoek zijn naar een geschikt pand voor hun restaurant in de Bossche binnenstad worden ze direct verliefd op hun huidige bedrijfspand. Lonneke “Het was echt liefde op het eerste gezicht. Ondanks het feit dat er gigantisch veel aan gedaan moest worden. We wilden namelijk een nieuw concept neerzetten.Een strak, modern, stijlvol vormgegeven restaurant dat destijds uniek was voor de stad. De Verwerstraat had destijds zeker niet de uitstraling die het nu heeft met hoogwaardige detailhandel en fijne restaurants. We waren eigenlijk pioniers maar wel gesterkt door het feit dat we van verschillende kanten te horen kregen dat dit een toplocatie zou worden. Gelukkig is dat wel uitgekomen. Maar wat dit pand en de plek vooral heel bijzonder maakte was de ruim bemeten binnentuin waar je in alle rust buiten kunt genieten van onze heerlijke gerechten en mooie wijnen. Het is echt een unieke plek waar je onder de druivenranken een geweldige avond kunt hebben.”

Combinatie wijn en spijs
Pratend over wijnen wordt duidelijk dat zowel Laurens Frans als Lonneke hiervan gepassioneerd zijn. Lonneke is een gediplomeerd vinoloog. “Het is ook zo’n mooi product. Wijn staat centraal bij Artisan. We hebben altijd minimaal 25 soorten wijn per glas open staan. Ideaal dus voor de wijnliefhebber. Laurens Frans kan door zijn jarenlange carrière als sterrenkok een uitstekende combinatie maken met wijn en spijs. Daarmee kunnen we onze gasten culinair verwennen en verrassen. Wanneer zij willen genieten van een specifieke wijn kunnen ze de combi met het gerecht met een gerust hart aan Laurens Frans overlaten.”

Zonder poespas
Laurens Frans is naar eigen zeggen een ambtieuze kok. Dat wil niet zeggen dat hij een ster najaagt. “Ik wil koken zonder poes pas. Het gaat om de smaak van de gerechten en de sfeer in ons restaurant. Natuurlijk probeer je een zo hoog mogelijk niveau te halen maar uiteindelijk is het er mij om te doen onze gasten een eerlijke culinaire beleving te bieden.”

Ambachtelijke kok
Voor dat laatste legde Laurens Frans de basis bij verschillende gerenommeerde sterrenrestaurants zoals ‘De Swaen’ in OIsterwijk, ‘Kasteel Wittem’ in Wittem en ‘De Echoput’ in Apeldoorn. Daar leerde hij om gerechten op een ambachtelijke manier te maken. Laurens Frans: “Om maar een voorbeeld te noemen. Ik besteed dagen aan de bereiding van mijn vis- en vleessauzen. Daar zit veel werk aan. En dat proef je!”

Wijnhandel
We komen nog even terug op de kennis en passie van wijnen. Lonneke: “Onze gasten laten zich graag adviseren en nemen in veel gevallen een flesje of doosje mee naar huis. Van lieverlee is daar een wijnhandel door ontstaan. Verder geef ik wijnproeverijen, workshops en schrijf ik wekelijks een wijnreview en column op mamadrinktwijn.nl Ook adviseer ik inkoopafdelingen van grootwinkelbedrijven bij het samenstellen van hun wijnassortiment.”

Artisan, restaurant en wijnhandel
Verwersstraat 24, ‘s-Hertogenbosch
073 614 9487 – www.restaurantartisan.nl

0 Reacties uitgeschakeld voor ‘Koken zonder poespas’ 1679 20 april, 2017 073 Culinair, Interviews, Zakelijk nieuws april 20, 2017

Facebook Comments