Brouwerij Boegbeeld opent in de Uilenburg

Digitaal bladeren

Brouwerij Boegbeeld opent in de Uilenburg
Auteur:

Brouwerij Boegbeeld opent in de Uilenburg

Boegbeeld laat zich met “Kutbier” en “Sjekladebol” inspireren door de stad

Den Bosch is weer een brouwerij voor speciaal bier rijker: Brouwerij Boegbeeld aan de Uilenburg. Is er wel ruimte voor deze nieuwkomer? “Zeker weten”, zeggen eigenaren Janneke Pieters en Mikel Olierook. “De opmars van speciaal bier is niet te stuiten.” Het gepassioneerde duo heeft er alle vertrouwen in.

Tekst: Thea à Nijenholt | Fotografie Brouwerij Boegbeeld

Waarom speciaal bier de laatste jaren zo enorm in trek is? Door een combinatie aan trends”, denkt brouwvrouw Pieters. “Een toenemende voorkeur voor lokale producten, bijvoorbeeld. En de trend in bier drinken is omgebogen van kwantiteit naar kwaliteit, van slempen naar genieten. Speciaal bier is bovendien vaak een product met een verhaal en het resultaat van een creatief proces. Dat spreekt veel mensen aan. En, niet onbelangrijk: pils is duurder geworden. De prijs van een pilsje in de kroeg is in 10 jaar tijd met 42 procent toegenomen. Waarom zou je nog pils drinken, dan? De opmars van speciaal bier is niet meer te stuiten.”

Ambachtelijkheid en creativiteit
Pieters kreeg jaren geleden door haar vriend Martijn al belangstelling voor speciaal bier. En toen zij tijdens haar opleiding aan de HAS de kans kreeg om bier te leren brouwen, greep ze die met beide handen aan. “Die lessen gaven de doorslag. Ik wist ineens: dit is wat ik wil. Waarom? Ambachtelijkheid en creativiteit gaan hand in hand, je boekt redelijk snel resultaat en je hebt een product dat geassocieerd wordt met smaak en gezelligheid. Wat wil je nog meer?” Na haar studie startte Pieters Brouwerij Boegbeeld, waar Mikel Olierook zich bij aansloot. Hij concentreert zich meer op de zakelijke kant van de brouwerij.

Bossche kut verdient een biertje
“Over ons bestaansrecht waren we het snel eens”, vertelt Pieters. “We wilden een typisch Bossche brouwerij worden, met biertjes die geïnspireerd zijn op kenmerken en gebeurtenissen in de stad.” Het eerste bier dat Boegbeeld ontwikkelde was Kutbier, met in gedachte de ‘Bossche kut’, het type geblondeerde, stoere vrouw die op haar Tomos door Den Bosch scheurt. Pieters: “Dat moest natuurlijk een fris, blond, fruitig bier worden met pruimen als opvallendste ingrediënt.” Het biertje Sjekladebol is een eerbetoon aan de Bossche bol en heeft aan overeenkomstige ingrediënten stukjes cacaobonen, gebrande mout, vanillestokjes en lactose. En het witbier Siberië is vernoemd naar de wijk die in de volksmond “Witte Sieb” genoemd wordt. “Daar wilde je vroeger liever niet naar toe, maar is nu een wijk waar we trots op zijn.”

Relaxed brouwerswereldje
Passie voor bier brouwen is één, een levensvatbare brouwerij beginnen is iets anders. “Inderdaad. Belangrijk is dat vrienden, familieleden en de crowdfunders ons steunden, ook met geld en goede raad”, aldus Pieters. “In het begin moet je het hebben van je enthousiasme en ben je aangewezen op huurbrouwers: brouwerijen waar jij jouw bier mag komen maken. Een groot voordeel is dat die jou niet als concurrent zien. Het brouwerswereldje is heel relaxed: er wordt je wat gegund en je krijgt gratis adviezen. “Brouwers helpen brouwers” is een motto in dit wereldje”

Positieve reacties
Maar hoe lekker je kwaliteitsbier ook is, het moet wel verkocht worden. Hoe pak je dat als beginnende brouwer aan? “Wat ons heeft geholpen is het Bierfeest dat vorig jaar in Den Bosch is georganiseerd. De 750 liter die we daarvoor gebrouwen hadden waren in een mum van tijd op. We hebben toen veel positieve reacties gehad en belangstelling vanuit de media. Dat heeft de verkoop gestimuleerd.” Kutbier, Sjekladebol en Siberië zijn nu te koop bij verschillende slijterijen in Den Bosch en wordt bij een aantal cafés geschonken. Ook is het bier te koop in de webshop van de brouwerij. BrouwerijBoegbeeld.nl/webshop

Meer en ook exclusieve bieren
Met de opbrengst uit de verkoop en met crowdfunding kreeg Brouwerij Boegbeeld geld binnen om verder te investeren en de droom: een eigen brouwerij, waar te maken. Sinds 3 juni heeft Boegbeeld een onderkomen aan de Uilenburg 1, op de bovenverdieping van de antiekzaak, annex bed & breakfast van Peter Damen en Barbara Teunissen. Daar wordt nu in bescheiden oplagen bier gebrouwen en vinden workshops en bierproeverijen plaats. En natuurlijk wil Boegbeeld groeien. “We willen op den duur uitbreiden en meer biertjes op de markt brengen. Dat kunnen ook exclusieve bieren zijn met een eenmalige oplage. Maar allemaal met een Bosch’ karakter.”

Houdoe-en-bedankt!
En heeft Boegbeeld al een nieuw biertje in gedachten? “Jazeker”, beaamt Pieters. “Den Bosch gaat in oktober afscheid nemen van burgemeester Rombouts. Wij willen dat op een gepaste manier doen en gaan daarom Houdoe-en-bedankt bier maken. Hoe dat precies wordt samengesteld, zijn we nog aan het testen. Maar lekker wordt het zeker!”

0 Reacties uitgeschakeld voor Brouwerij Boegbeeld opent in de Uilenburg 1896 26 juni, 2017 Interviews, Nieuws juni 26, 2017

Facebook Comments