Iets om eens over na te denken

Digitaal bladeren

Iets om eens over na te denken
Auteur:

Iets om eens over na te denken

Is dit tijdelijk of de nieuwe werkelijkheid? Laatst las ik dat ook onze gemeente blokken plaatst bij evenementen. Na Nice zijn we voorzichtiger geworden. Er zijn natuurlijk ook nog al wat evenementen in de stad. Gelukkig wel. De stad leeft en zo hoort het ook.

Op zich vallen de kosten wel mee hoor; ca. € 2.000,- per evenement (heel wat goedkoper dan een uil verplaatsen die binnen 5 jaar weg roest). Maar echt gezellig zijn die blokken natuurlijk niet. Het is net of de verantwoordelijke ambtenaar in zijn jeugd met Lego gespeeld heeft en dit nóg graag doet. Ik snap de vorm best en er zijn ongetwijfeld veel technische voordelen. Maar nogmaals, gezellig?

IS is net verdreven uit Mosul en andere steden zullen wel volgen. Maar is daarmee de dreiging in de westerse wereld weg? Ik zou het graag geloven, maar doe dat helaas niet. Dus als dit de nieuwe werkelijkheid is, is het dan geen goed idee om eens goed na te denken over hoe we, op dit vlak, onze openbare ruimte inrichten. Het moet toch mogelijk zijn om blokkades te bedenken die bijdragen aan de gezelligheid van het evenement én het gevoel van veiligheid. Die praktisch te plaatsen zijn of zelfs altijd latent aanwezig zijn. Als we een ondergrondse container kunnen maken moet dit ook kunnen met deze objecten. Of zijn ze wellicht te combineren met andere functies, iedere vierkante meter in de binnenstad is immers schaars. Dus moeten we misschien bij het plaatsen van permanente objecten aan een plein de functie van een blokkade voor de veiligheid integreren?
Hier zijn we toch creatief genoeg voor! Kijk naar de ingenieuze terrasverwarming bij de Tramkade. Een superidee naar mijn mening (want het is natuurlijk van de zotte dat je in de winter zonder jas door de Korte Putstraat kunt wandelen, maar de gezelligheid er van wil ik ook niet missen). Dit duurzame idee kan de uitvinders nog wel eens erg veel succes op gaan leveren. Maar ook de ondernemer die met het gouden ei komt voor een veilig evenement kan het denk ik helemaal gaan maken. Mooie vraag om eens over te mijmeren in een hangmat:-)

Allemaal een heerlijke vakantie.
En als je verhuiskriebels krijgt, wij staan voor jullie klaar.
Eric Tiebosch
Binnenstadsmakelaar de Huyzerij

0 Reacties uitgeschakeld voor Iets om eens over na te denken 780 20 juli, 2017 Column juli 20, 2017

Facebook Comments