“Op onverwachte plekken in de stad  vind je perfecte podia”

Digitaal bladeren

“Op onverwachte plekken in de stad  vind je perfecte podia”
Auteur:

“Op onverwachte plekken in de stad vind je perfecte podia”

Locatiescout Theaterfestival Boulevard Florien Boonman:

Tekst: Lonneke Voets

Van 3 tot en met 13 augustus vindt alweer de 33ste editie van Theaterfestival Boulevard plaats in ‘s-Hertogenbosch. Elf dagen lang vult de stad zich met theater, dans, muziek, film, installaties en allerhande andere kunstvormen. Bij de podia, op straat en op onverwachte locaties, waarvan je het bestaan niet wist. Het festival duikt tegenwoordig overal op, zoals in het Beatrixpark op de Kruiskamp, waar zich dit jaar het openluchtspektakel ‘La Partida’ voltrekt; een voetbalwedstrijd, dansvoorstelling en theaterstuk in één. “Het was even zoeken naar een geschikte speellocatie, maar het Beatrixpark is perfect!”, aldus Florien Boonman van festival Boulevard.

Locatie scout
Florien werkt al geruime tijd bij het festival. Dit jaar maakt ze de tiende editie mee. Ze begon ooit als stagiaire en heeft daarna verschillende functies vervuld. Sinds een paar jaar is ze verantwoordelijk voor de muziekprogrammering op het festivalplein en ‘scout’ ze plekken voor locatievoorstellingen, zoals ‘La Partida’ van het Spaanse Compagnie Vero Cendoya. Florien: “Alvorens ik op onderzoek uitga spreken we eerst met de makers. Welk verhaal willen ze vertellen en waar willen ze dat doen? Op een locatie of in een zaal? Wat zijn wensen of harde eisen ten aanzien van de locatie? Voor ‘La Partida’ hadden we een voetbalveld in een wijk nodig. Die zijn er op zich genoeg, maar de afstand tussen de goals moest minimaal 30 meter zijn. Dat verandert de zaak. Ook moest er ruimte zijn voor een tribune en een paar honderd bezoekers. Met dit lijstje en het verhaal in mijn achterhoofd ben ik op pad gegaan. Het Beatrixpark bleek aan alle voorwaarden te voldoen.”

Toegankelijkheid
De locatievoorstellingen zijn er niet voor niets. Florien: “Een van onze speerpunten is toegankelijkheid. Iedereen moet van het festival kunnen genieten, ook als je een beperking hebt. Dit doen we niet alleen door een breed programma te presenteren, maar ook op zo veel mogelijk plekken in de stad te programmeren. En door extra faciliteiten te bieden, zoals rolstoelplekken, gebarentaal, ringleiding en audiodiscriptie. Daarnaast hebben we een groot gratis aanbod voor mensen met een krappe beurs. In onze ‘hand op de knip’-brochure vind je een overzicht van activiteiten en voorstellingen die gratis toegankelijk zijn. ‘La Partida’ is zo’n voorstelling die je voor nop kunt meemaken of beter gezegd: mee-maken. Als toeschouwer speel je namelijk een actieve rol, als je wilt. Iedereen van 8 tot 99 jaar kan meedoen als ‘supporter’. Van tevoren krijg je een workshop van de makers, zodat je goed beslagen ten ijs komt. Acteerervaring is niet nodig, wel een flinke dosis enthousiasme. Lijkt het je leuk om deel te nemen, meld je dan aan via muriel@festivalboulevard.nl. Hoe meer supporters, hoe beter!”

Netwerk
Het Beatrixpark was een ‘schot in de goal’ voor ‘La Partida’, maar er zijn meer voorstellingen die om een specifieke plek vragen. Ga er maar aan staan. Florien: “Bij het zoeken naar locaties maak ik gebruik van een groot netwerk in de stad. Zo heb ik goed contact met een aantal vastgoedorganisaties, de BIM en met de gemeente. Zij kennen de stad en de laatste ontwikkelingen, die voor ons interessant kunnen zijn. Staat er ergens een leeg pand dat we kunnen gebruiken of is er een buitengebied waar we kunnen neerstrijken? We staan overal voor open. Ook worden we geregeld getipt door bezoekers via e-mail en social media. Dit juichen we enorm toe, omdat er vaak goede suggesties tussen zitten. Verder doe ik zelf veel research door rond te rijden, steegjes in te duiken, mensen aan te spreken op straat of ergens aan te bellen. Dat is het leuke van dit werk: ik kom op de meest bijzondere plekken!”

Langdurig traject
Florien vervolgt: “Er komt overigens veel meer kijken bij het bepalen van een locatie. Het is vaak een langdurig traject, omdat je met diverse partijen tot overeenstemming moet komen. Voor de familievoorstelling ‘Chasse Patate’ van het Vlaamse gezelschap Studio Orka zochten we een landweggetje. Dat vonden we op de Wolfsdreef in Sint-Michielsgestel. Dit weggetje scheidt twee weilanden, die allebei als speelveld gebruikt worden. Echter, het ene weiland is van de Provincie die het aan boer X heeft verpacht en het andere weiland is van stichting Brabants Landschap die het aan boer Y heeft verpacht. We hebben van alle partijen toestemming nodig om er te kunnen spelen. En dan moeten onze technisch producent en het gezelschap nog een GO geven op de praktische haalbaarheid op die plek. Daar gaat aardig wat tijd overheen. We zijn er al sinds januari mee bezig en deze week is eindelijk het contract getekend. Na een halfjaar, maar het is gelukt!”

Bevers
Florien is ook voor andere uitdagingen gesteld: “Voor ‘Hallo Dampkring’ van Theater Artemis vonden we een prachtplek op het Orionpad achter de Oosterplas. Alleen, in dit natuurgebied leven veel bevers die in juli en augustus in hun kraamtijd hebben. Dit betekent na zonsondergang geen verdragend geluid en ook geen fel licht. De voorstelling vindt daarom overdag plaats, zodat we de bevers en hun kroost niet storen. We willen niemand tot last zijn, ook de natuur niet.”

Parkeergarage St. Jan
Op de vraag of ze nog meer uitzonderlijke locaties heeft ‘gescout’ antwoordt Florien: “En of! Voor de doorlopende voorstelling ‘Match’ van United Cowboys kwam ik terecht in parkeergarage St. Jan. Op zich al fraai qua design, maar ergens onderin de garage bevindt zich een mysterieuze ruimte. Een soort kathedraal met een prachtige akoestiek. Bizar haast, maar perfect voor deze voorstelling. Ik vraag me af hoeveel Bosschenaren bekend zijn met deze plek. Grote kans dat ze na het zien van ‘Match’ hun auto er met een ander gevoel zullen parkeren. Mooi hoe iets alledaags als een parkeergarage kan transformeren tot podium.”

Maria
Nog een laatste tip dan? Florien: “Ja, één locatievoorstelling, of eigenlijk locatievoorstellingen, wil ik nog noemen: ‘Stabat Mater’. ‘s-Hertogenbosch kent veel Maria-gezinden. Zij zijn ongetwijfeld bekend met het Stabat Mater, het dertiende-eeuwse gedicht over Maria die treurt om haar gekruisigde zoon. Talloze componisten hebben het gedicht verklankt. In totaal zijn er zo’n 250 verschillende Stabat Maters gecomponeerd. In 2016 nodigde het Italiaanse festival Bassano del Grappa vrouwelijke choreografen uit om een Stabat Mater voor kerken te creëren. Tijdens Boulevard tonen we drie interpretaties van drie internationale dansmakers in drie kapellen in de stad. De ‘processie’ trekt langs de voormalige kapel in Pand 18, het Jheronimus Bosch Art Center en de kapel van Reinier van Arkel. Een spirituele beleving.”

Theaterfestival Boulevard vindt plaats van 3 t/m 13 augustus.
Meer info & tickets: www.festivalboulevard.nl.

 

0 Reacties uitgeschakeld voor “Op onverwachte plekken in de stad vind je perfecte podia” 671 20 juli, 2017 Hotspots, Interviews, Nieuws juli 20, 2017

Facebook Comments