Vier de Kerst met 'Gijs'!

Digitaal bladeren

Vier de Kerst met ‘Gijs’!
Auteur:

Vier de Kerst met ‘Gijs’!

Gijs en Addis zijn beste vrienden en doen dit jaar samen eindexamen op het Rodenborch-College in Rosmalen. Ze hebben grote dromen en de wereld ligt aan hun voeten. Totdat Addis te horen krijgt dat hij terug moet naar Ethiopië, het geboorteland van zijn ouders. Een plek waar hij zelf nog nooit geweest is. No way, denkt Gijs, dat gaat niet gebeuren. Samen met klasgenoten Machteld, Babel en Arend komt hij in actie. Want wat er ook gebeurt: Addis moet blijven.

Tekst: Rosa Dammers | fotografie Olaf Smit

Frank Verhallen

 

Het verhaal van de kerstvoorstelling ‘GIJS!’ zou zomaar een echt nieuwsverhaal kunnen zijn, zo herkenbaar en actueel is het. Dat is ook precies de bedoeling vertelt maker Frank Verhallen van de Bossche Caba-retfirma. ‘Dit soort dingen gebeuren écht in Nederland. Mensen die al helemaal inge-burgerd zijn en van wie het heus niet zo zeker is of ze het in het thuisland wel gaan redden, worden soms zonder pardon het land uitgezet. Vaak is die problematiek een ver-van-ons-bed-show. Met deze voorstelling wil ik de situatie rond vluchtelingen op een luchtige en liefdevolle manier tastbaar maken.’

Naast het onderwerp is ook de samenwerking rondom ‘GIJS!’ bijzonder te noemen. De voorstelling is gemaakt in opdracht van Theater aan de Parade en wordt gespeeld in de aula van het Rodenborch-College. Daar waar de gebeurtenissen in het stuk zich ook echt afspelen. De spelers? Dat zijn de eigen Rodenborch leerlingen, hun ouders en de docenten. Verhallen: ‘Op enkele hoofdrolspelers na heeft niemand ooit eerder in zo’n professionele theaterproductie gestaan. Hoe fantastisch is dat? Ik zie ze tijdens de repetities groeien, zich hun rol nog meer eigen maken.’

Hij vervolgt: ‘En dan heb ik het nog niet eens over de docenten, ouders en medewerkers van het theater en de school – René van Gerven in het bijzonder – die allemaal op hun eigen manier hun steentje bijdragen. En wat dacht je van Tommy Zonneveld en Jurrian Marx? Tommy speelt de rol van Addis en Jurrian begeleidt het vijfkoppig orkest. Deze jonge theatertalenten studeren allebei elders, maar wilden heel graag aan de voorstelling meewerken. Wat dat betreft maken we deze productie echt met elkaar als stad. Die betrokkenheid is heel bijzonder. Wie dus denkt dat dit zomaar een schoolvoorstelling is, heeft het echt mis. Maar ik zou zeggen: kom vooral kijken en ervaar het zelf!’

René van Gerven

René van Gerven (42) was jarenlang docent Nederlands op het Rodenborch-College. Nu is hij teamleider op diezelfde school. Hij is nauw betrokken bij alle voorbereidingen en speelt de rol van schooldirecteur in de voorstelling.
‘Als theaterliefhebber help ik hier op school al jaren mee met musicals en andere voorstellingen. Toen Frank me benaderde voor ‘GIJS!’ was ik dan ook meteen enthousiast. Het thema is bovendien heel actueel, dat past bij onze school. We willen leerlingen verder laten kijken. Mijn rol is tweeledig. Vanuit school ben ik contactpersoon voor alle samenwerkingspartners, in het stuk speel ik de rol van schooldirecteur. In die tweede rol kom ik niet zo positief uit de verf. Dat vind ik heel leuk om te spelen. Bovendien is het grappig om een keer te ervaren hoe het is om directeur te zijn. Al zou ik de rol zelf nooit op deze manier vervullen. Het mooie aan deze stadse samenwerking is dat we elkaar inspireren en helpen. Als school werk je op een bepaalde manier aan de (talent)ontwikkeling van leerlingen. Wanneer je dat combineert met theaterprofessionals ontstaat er een hele andere dynamiek. Leerlingen leren anders werken en ontwikkelen verborgen talenten. Talenten die mij nog nooit waren opgevallen. Dat vind ik echt te gek en inspireert mij weer om met andere ogen naar mijn werk te kijken. Ik durf te wedden dat dat voor het theater en voor Frank precies hetzelfde is. Het is zo’n feestje om dit samen te doen. Ik kan niet wachten tot de spot erop staat. ‘GIJS!’ is de familievoorstelling van het jaar!’

Nancy Bodar

Nancy Bodar (38) is Hoofd Programmering en Marketing bij Theater aan de Parade. ‘GIJS!’ is de derde kerstproductie die gemaakt wordt in opdracht van het theater.
‘Samen met Frank brengen we al een aantal jaar een kerstproductie op de planken. Omdat we dat onwijs leuk vinden, maar ook omdat we als stadsschouwburg vinden dat we een sociaal maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben. We willen niet alleen een podium zijn, we willen ook een podium bieden. Door mensen letterlijk de kans te geven om mee te werken aan een professionele theaterproductie. Van de techniek en decoropbouw tot de marketing en horeca: alles aan ‘GIJS!’ is net zo professioneel als alle andere voorstellingen die je bij ons in het theater ziet. Voor de leerlingen van het Rodenborch-College is dat natuurlijk fantastisch. Ze mogen zowel meespelen als een kijkje in de keuken nemen. Zo lopen er een aantal leerlingen mee met onze mensen van de techniek en heeft Frank zijn eigen regieassistente. Ik denk dat dat ons als theater onderscheidt. We gaan echt een stapje verder, coproducerend en wel. Ook zoeken we continu de samenwerking op met partijen uit de stad. Ik zeg altijd: iedere Bosschenaar is wel eens bij ons in het theater geweest. Is het niet met carnaval, dan wel voor de balletvoorstelling van een kleindochter, een toneelstukstuk van een amateurvereniging of een swingend muziekconcert. Theater aan de Parade is een podium voor iedereen. Met ‘GIJS!’ bewijzen we dat maar weer eens.’

Tommy Zonneveld

Tommy Zonneveld (21) speelt de rol van Addis. Hij staat al sinds zijn achtste op het podium en studeert aan de Koningstheateracademie in ’s-Hertogenbosch.
‘Ik ben door Frank benaderd of ik mee wilde spelen. Dat vond ik een hele eer. Ik wilde namelijk al langer met hem samenwerken. Op cabaretgebied is Frank echt een grote naam. Ik kan onwijs veel van hem leren. Ook het onderwerp van de voorstelling doet me veel. Het is een kans om de diepte in te gaan en mensen te confronteren met de vluchtelingenproblematiek. Niet op een harde manier, maar vanuit emotie. Jurrian en ik zijn al jaren beste vrienden en staan vaak samen op het podium. Het leuke aan deze productie is dat we nu ook achter de schermen meewerken. Zo mag ik Frank meehelpen met de scènes. Het is echt gaaf om te zien dat de repetities nu steeds meer kleur krijgen. In het begin was het even zoeken. Waar ligt ieders kracht? Hoe gaan we het aanpakken? Dat was echt een uitdaging. Gelukkig komt iedereen dan met ideeën. We maken het echt met elkaar. Dat is de kracht van dit stuk.’

Jurrian Marx

Jurrian Marx (21) begeleidt het vijfkoppig orkest. Zelf speelt hij de piano en synthesizer. Jurrian zat op het Rodenborch-College. Hij studeert compositie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.
‘Ik vind het superleuk om met jongeren van mijn eigen leeftijd samen te werken. Voor de band heb ik de leerlingen zelf benaderd. We hebben een drummer, saxofonist en een trompettist. Een basgitarist vinden bleek nog een hele uitdaging. Gelukkig heb ik iemand gevonden: mijn eigen vader! De leerlingen die meedoen willen heel graag spelen en beter worden, dat voel je aan alles. Sowieso vind ik dat het mooie aan dit hele project: we willen er allemaal wat van leren. En ik hoop dat we het publiek ook iets kunnen leren. Namelijk dat de situatie voor vluchtelingen in Nederland heel gecompliceerd en emotioneel kan zijn. En dat we elkaar daarin moeten steunen. De voorstelling is wat dat betreft best een eyeopener. Als bandleider ben ik verantwoordelijk voor alle arrangementen. Dat betekent dat ik bepaal wie wat speelt en hoe. We spelen allemaal Nederlandse nummers in een nieuw jasje. Het wordt echt te gek, daar ben ik heilig van overtuigd. Wat de voorstelling in ieder geval laat zien is dat jongeren qua spel, muziek en emotie echt niet onder doen voor de professionals.’

De muzikale kerstvoorstelling ‘GIJS!’ is van 27 tot en met 31 december te zien op het Rodenborch College in Rosmalen. Er zijn zowel middag- als avondvoorstellingen. Kijk voor kaarten op theateraandeparade.nl.

0 Reacties uitgeschakeld voor Vier de Kerst met ‘Gijs’! 1712 14 december, 2017 Interviews, Nieuws december 14, 2017

Facebook Comments