Digitaal bladeren

‘Ik heb respect voor ieders kookkunsten’
Auteur:

‘Ik heb respect voor ieders kookkunsten’

Bossche koks aan het woord: Martijn van de Veewey, chefkok Golden Tulip Hotel Central

Met de rubriek ‘Bossche Koks aan het woord’ geeft 073 Culinair het woord aan de ‘stille kracht’ van gerenommeerde Bossche restaurants. Wij stellen ze graag aan u voor. We praten met ze over hun werk en passie maar willen ook weten wat ze zelf lekker vinden om thuis aan hun eigen keukentafel te eten. Martijn van de Veewey, chefkok van Golden Tulip Hotel Central ’s-Hertogenbosch geeft de aftrap.

Martijn, geboren in Noord Holland, maar getogen in de regio ’s-Hertogenbosch, wil niets anders dan “bourgondiër”zijn. “Als chefkok van Restaurant de Leeuwenborgh & Brasserie Central, gelegen in het hart van deze smaakvolle stad, kan ik ook die droom waarmaken. Ik kook samen met mijn team dagelijks voor gasten die de stad bezoeken en komen lunchen of dineren, maar ook mensen die op een volledig verzorgde manier iets willen vieren. Wij geven graag elke gelegenheid dat “bourgondische” tintje mee…!

Hoe zit dat dan thuis?
“Hier hebben wij ook de “bourgondische” droom kunnen waarmaken. We hebben ons huis gekocht en zó ingericht dat leven, koken en genieten in één ruimte samen komen. Een grote leefkeuken met uitzicht op een zonnige tuin met speeltuin en terras was het resultaat. Hier ligt het hart van ons huis, en we proberen zoveel mogelijk de kinderen te betrekken in de “bourgondische” leefwijze”.

Betekent dit dat je altijd met koken bezig bent?
“Nee, dat niet. We zijn wél bewust met ons eten bezig, en koken graag mee met de seizoenen. Daarbij maken we de keuze om onze ingrediënten bij een goede bakker, slager en groenten-speciaalzaak te kopen. De smaak en de voedingswaarden van deze producten is gewoon veel beter dan bijvoorbeeld supermarktbrood. Als chefkok eet je natuurlijk lang niet altijd thuis. Maar als ik dan thuis eet, is de verse lasagne die mijn vriendin maakt fantastisch en gemakkelijk klaar te maken. Op deze manier blijft er meer tijd over voor andere dingen die belangrijk zijn in het leven”.

Durven mensen je nog wel thuis uit te nodigen als je chefkok bent voor een etentje?
“Het grootste misverstand als je een chefkok als gast thuis te eten krijgt, is dat alles perfect volgens het “boekje” moet gaan. Ik vind dat elk mens over eigen kwaliteiten beschikt en heb dan ook altijd respect voor ieders kookkunsten. Met die visie smaken grootmoeders gehaktballen, bloemkool en gekookte aardappeltjes altijd geweldig! “

Wat ik voor mezelf graag kook?
“Dit hangt er vanaf. In het voorjaar kan ik niet wachten tot de asperges met hun blonde koppies door de grond proberen te komen. Als de mosseltijd aanbreekt, sta ik te popelen om een goed gevulde pan op het vuur te zetten en in de tuin met een bijpassend garnituur hiervan te smullen. Halverwege september, wanneer de bladeren beginnen te verkleuren, staat er vaak vanaf het middaguur een pan op het fornuis met heerlijk stoofvlees waarbij je zo lekker kunt variëren met bijgerechten zodat het telkens weer een feest is rond etenstijd.
De internationale keuken vind ik ook erg smakelijk. Toen ik 20 jaar was, ben ik voor anderhalf jaar naar de Verenigde Staten geweest. Hier heb ik gewerkt in de keuken van een hotel in de topklasse van de wereld. Ik heb daar samen gewoond met collega’s uit India, Groot-Britannië, Australië en natuurlijk Amerika. Deze mensen lieten mij de smaken van hun culinaire wereld proeven. Indische curry’s, Britse sunday roast met Yorkshire pudding, winter BBQ-gewoonten van down under en de Maryland crabcakes uit Baltimore, waar ik woonde”.

Dit alles heeft me gebracht tot waar ik vandaag de dag sta: Een leven als chefkok in een top-bedrijf, en een leven waarin ook tijd is voor thuis, waar “bourgondisch” genieten en normen en waarden heel belangrijk zijn.

0 Reacties uitgeschakeld voor ‘Ik heb respect voor ieders kookkunsten’ 1311 18 oktober, 2015 073 Culinair, Interviews, Nieuws oktober 18, 2015

Facebook Comments