Digitaal bladeren

Culinaire beleving op het mooiste plekje van de stad
Auteur:

Culinaire beleving op het mooiste plekje van de stad

Tekst: Cleo van der Schaft | Fotografie: Olaf Smit

Aan tafel met… Ruben Coonen eigenaar van Auberge de Veste

“Mijn chef-kok en ik gaan eind deze week naar Marseille, maar ssssssst, niet te hard zeggen hoor”, fluistert Ruben Coonen terwijl hij opgewekt met zijn duim over zijn schouder naar de keuken wijst. In de keuken is chef-kok Matthew gedreven met de mise en place (voorbereidende werkzaamheden) bezig. Op het moment snijdt hij vlees van een zojuist binnengekomen ‘kraakvers Hollands lammetje’. “Alles is kraakvers, heerlijk en puur hier en wordt allemaal dagelijks vers geleverd. Dat lammetje is pas enkele dagen geleden geslacht en het is nu al hier. Fantastisch toch, zo hoort het. Wij bewerken alles zelf, echt alles. Geen diepvriesproducten of poedertjes dus. Die zooi komt er hier niet in,” benadrukt Ruben.

Het is dinsdagmiddag, 12.00 uur. Ik zit samen met Ruben Coonen aan de grote, ronde tafel in het midden van zijn restaurant. De tafels om ons heen zijn opgedekt met linnen, iets wat je tegenwoordig nog maar weinig ziet. Op de vloer ligt vaste vloerbedekking. “Inderdaad klassiek, maar absoluut niet oubollig”, stelt Ruben. We drinken koffie en eten daarbij een Jeroen Bosch-bonbon. Ruben is volgens mij blij dat hij even zit. De (onlangs beëindigde) Jeroen Bosch tentoonstelling in het Noordbrabants Museum zorgde ervoor dat Coonen -net als andere Bossche horecaondernemers- extra veel gasten kon begroeten. Daar komt bij dat het afgelopen weekend Gezellige Zaken is geweest en dat betekende voor Ruben dat hij alle zeilen bij moest zetten.

Specialist in combinatie wijn en spijs
“Matthew weet het nog niet. Het is een verrassing.” De restauranteigenaar vervolgt op gepast volume zijn verhaal: “We gaan bouillabaisses proeven in Marseille. Zijn vriendin zit in het complot. Zij pakt zijn koffertje en paspoort in zodat we direct kunnen vertrekken op het moment dat ik hem kom verrassen. Hij heeft wel een uitstapje verdiend. Hij werkt ontzettend hard en het is ook prettig om met hem te werken want hij heeft verstand van zaken.” Ruben gniffelt vergenoegd en trekt een gekke grimas. Hij is een bijzondere persoonlijkheid met een karakteristieke kop, die niet zou misstaan op een schilderij van Jeroen Bosch. Soms gaat ‘ie zo snel dat je hem even niet meer kunt volgen. Maar als hij met drank of eten aan tafel komt, dan is hij ineens de rust zelve. Als gastheer heeft Coonen een engelengeduld en vertelt hij uiterst gedisciplineerd tot in alle zelf uitgeplozen details over de wijnen die hij schenkt en het eten dat hij serveert. Wijn & spijs combineren is Coonen’s uitgelezen specialiteit.

Klassieke bouillabaisse
Ruben komt gezellig, sympathiek, gepassioneerd en gastvrij over. Door die eigenschappen en het bieden van authentieke gerechten is hij de afgelopen tien jaar samen met zijn Auberge de Veste uitgegroeid tot een begrip in onze bourgondische stad. Matthew en Ruben gaan dus bouillabaisses proeven in Marseille. Ruben wil dit klassieke franse gerecht tegen een betaalbare prijs op de lunchkaart kunnen zetten. De bedoeling is dus dat Rubens gasten hiervan binnen afzienbare tijd op het zonovergoten terras in de Uilenburg kunnen gaan genieten in combinatie met een verrukkelijk glas bijpassende wijn. “Volgens het wandelgidsje van het VVV zitten we hier op het mooiste plekje in Den Bosch. Midden in de stad in het zonnetje met alleen maar zingende vogeltjes als achtergrondgeluid. Echt een onbetaalbare ervaring in tegenstelling tot de prijzen van onze gerechten die op de lunch-en dinerkaart prijken. Wij willen dat de lunch betaalbaar is voor iedereen. Net als ons driegangenmenu dat momenteel voor vijfendertig euro op de dinerkaart staat”, legt Ruben uit. “Ik wil dat de Veste voor iedereen toegankelijk is en daarmee zoveel mogelijk gasten een onvergetelijke culinaire beleving kunnen bieden.”

logo_de_veste_webAuberge de Veste
Uilenburg 2
5211 ED ‘s-Hertogenbosch
073-6144644
www.aubergedeveste.nl

2 Reacties uitgeschakeld voor Culinaire beleving op het mooiste plekje van de stad 3638 28 mei, 2016 073 Culinair, Interviews, Zakelijk nieuws mei 28, 2016

Facebook Comments