Digitaal bladeren

‘De KASerne: Daar waar historie en gastvrijheid elkaar ontmoeten’
Auteur:

‘De KASerne: Daar waar historie en gastvrijheid elkaar ontmoeten’

Tekst: Cleo van der Schaft | Tessa Leijten  Fotografie: byMarjo

Anderhalf jaar geleden begon Peet Hofmans (van oorsprong ICT’er) met het uittekenen van zijn droom. Na een zeer intensief traject van gesprekken, voorbereiden en teams formeren was het 5 juni jl. dan zover: De opening van hotel & restaurant  ‘de KASerne’, gelegen aan Willemspoort op een steenworp afstand van het Jeroen Bosch ziekenhuis, was een feit. Hofmans beschrijft het gehele traject als een ‘once in a lifetime’. Een droom hebben is één ding, maar het realiseren, incasseren en overwinnen van vele hobbels is totaal iets anders. Heel intensief, dag en nacht betrokken zijn en focus houden, maken het verschil tussen een fiasco of succes. ‘Natuurlijk heb ik ook momenten gehad dat ik mezelf afvroeg waar ik aan begonnen was. Die momenten horen erbij. Ik dacht echt wel eens ‘komt dit nog goed?’ Op die momenten moet je even stilstaan en niet meegaan in de hysterie van de grootte van het project. Vastberaden met slechts één doel voor ogen doorgaan: de KASerne vol met tevreden gasten. De opening was een feestje, nu moeten we het waar maken.’

Vóór de opening was Peet non-stop aanwezig om de werkzaamheden te coördineren en nu de deuren zijn geopend, is hij er nog steeds dag en nacht. ‘Vanzelfsprekend, want ik heb meer energie dan ooit. Mijn rol binnen het project is de zakelijke kant. Van aannemer tot bestek uitzoeken, budgetteren en sollicitatiegesprekken voeren.’ Met een ervaren keukenbrigade onder leiding van Rob van der Veeken aan zijn ene zijde en een perfect samengesteld team van professionele gastheren en gastvrouwen onder leiding van Leon IJpelaar aan zijn andere zijde, zet hij zijn eigen creatie ‘de KASerne’ stevig op de kaart.

Elkaars werk respecteren
Peet: ‘Werkelijk alles is nieuw. We stappen niet een opgestarte horecazaak in, nee, we moeten aan elkaar en aan het pand wennen. We zullen de komende tijd veel van elkaar leren. Belangrijk is om te onthouden dat we hier allemaal gelijk zijn. Daarom ga ik binnenkort een keer in de afwas staan en de chef-kok gaat een bed opmaken. We moeten elkaars werk respecteren. Als iedereen weet hoe zwaar het is om een hele avond af te wassen, denk je wel twee keer na voordat je de ander bekritiseert.’ De bevlogen Hofmans komt uiterst sympathiek en relaxed over. ‘Ik ben niets beter dan de rest. Ik ben hier niet de baas, deze zaak is niet van mij, deze zaak is van ons. We moeten het samen doen. We gaan hier voor iedereen door het vuur, maar niemand hoeft voor iemand anders door het stof.’

Beste gastheer van Nederland/België
Alles in je eentje doen is onmogelijk. Daarom wordt Hofmans aan verschillende kanten geassisteerd en geadviseerd. Gastheer-sommelier Leon speelde vanaf de eerste dag een belangrijke rol in het traject. Na vele adviserende gesprekken en stappen richting de realisatie van het bedrijf, begon er iets te kriebelen bij IJpelaar. Leon heeft inmiddels zo’n beetje alles wel gezien en meegemaakt in de horeca, maar iets nieuws vanaf het prille begin mee helpen opbouwen had hij nog niet eerder gedaan. De gastheer besloot na enkele jaren werkzaam te zijn geweest in het Rotterdamse horecaleven terug te keren naar het Bossche. ‘Deze kans kon ik niet laten schieten. Ik voel me vereerd dat ik de gasten hier, op deze unieke locatie mag gaan verwelkomen en blij mag maken.’ IJpelaar werd vorig jaar verkozen tot beste gastheer van Nederland/België en staat nu aan het roer van het restaurantgedeelte van de KASerne.

Oud kazernegebouw
Terwijl Peet de splinternieuwe vergaderruimte laat zien, legt een bouwvakker net de laatste hand aan spotjes die uit het plafond komen. De conferentieruimte zal onder meer gebruikt gaan worden voor zakelijke gasten, maar ook private dining behoort hier tot de mogelijkheden. Vervolgens staan we in één van de perfect afgewerkte hotelkamers. De kamers zijn van alle gemakken voorzien en de raampartijen zijn net als in het royale restaurant imposant. Het licht valt op een bijzondere manier naar binnen in dit historische pand en dat geeft een positief, bijna mystiek gevoel. Er hangt een ongedwongen sfeer waarin je je direct thuis voelt. De KASerne is gevestigd in een oud kazernegebouw waar ooit voertuigen werden opgeslagen en bestaat uit een restaurant, een vergaderruimte, acht ruime hotelkamers en één mastersuite. Naast het gigantische, zonovergoten terras wordt er plaats gemaakt voor een kas. Het hotel staat nu nog op een grotendeels braakliggend terrein tussen het Koning Willem I College en het Jeroen Bosch Ziekenhuis, maar daar komt binnen afzienbare tijd verandering in. Onlangs is de bouw van een hele nieuwe -duurzame- Bossche wijk, inclusief stadspark, gestart.

Hofmans: ‘Iedereen moet zich de komende jaren thuis voelen in de KASerne: een goed glas wijn met een puur gerecht delen met goede vrienden. Dat maakt het leven mooi en is de sfeer die je kunt verwachten.’ De KASerne is dagelijks geopend vanaf 07:00 uur voor ontbijt, lunch, diner, borrel of gewoon ’n heerlijke kop koffie.

3 Reacties uitgeschakeld voor ‘De KASerne: Daar waar historie en gastvrijheid elkaar ontmoeten’ 2880 22 juni, 2016 073 Culinair, Interviews, Nieuws, Zakelijk nieuws juni 22, 2016

Facebook Comments