Digitaal bladeren

Open Monumentendag 2016: Iconen en symbolen
Auteur:

Open Monumentendag 2016: Iconen en symbolen

Op zaterdag 10 en zondag 11 september 2016 is het Open Monumentendag in Nederland. Dit jaar de 30e editie van Open Monumentendag. Traditiegetrouworganiseren gemeenten ’s-Hertogenbosch, Vught en Sint-Michielsgestel dit samen. Op donderdag 8 september geeft Prof. mr. Pieter van Vollenhoven op de Parade in ’s-Hertogenbosch de landelijke aftrap voor het weekend.

Thema: Iconen en symbolen
Het thema dit jaar sluit aan bij het Jheronimus Boschjaar. De wereldberoemde schilder staat bekend om zijn verbeeldingskracht en de eigenzinnige symboliek die hij in zijn werken gebruikte. Hij had lef, was innovatief en is een inspiratiebron voor de toekomst. Zijn sporen zijn nog altijd terug te vinden in het erfgoed van ’s-Hertogenbosch. En het inspireert de gemeente om het maximale uit het erfgoed in de stad te halen.

Landelijke opening op 8 september 
Het programma voor de landelijke opening start om 14.30 uur op de Parade. Muzikaal wordt het programma ingevuld door optredens van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso’ en zangeres Meike van der Veer (Voice of Holland). Uiteraard speelt ook Jheronimus Bosch een rol tijdens de opening.

Programma op 10 en 11 september
In ’s-Hertogenbosch zijn er exposities van iconen Gerrit Schulte (wielrenner) en Henri Bakker (luchtvaartpionier). In voormalig ziekenhuis St. Joan de Deo en in Knillispoort wordt de rol van de kraakbeweging voor het behoud van monumenten belicht. Ook kunnen bezoekers rondkijken in het voormalig Nemiusklooster, nu Kloosterhotel “De Soete Moeder”, de voormalige Pastorie Antoniuskerk (voormalig Marokkaans consulaat) en in The Jheronimus Academy of Data Science (Mariënburg). In Vught wordt bij Huize Bergen aandacht besteed aan het 100-jarig bestaan. En in Den Dungen is bij het atelier van Henk Groenendaal de reconstructie van de Tuin der Lusten te zien.

Binnenstad op zaterdag én zondag
Bijzonder dit jaar is dat monumenten in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch voor een groot deel zowel op zaterdag als op zondag open zijn. Monumenten in gemeente Vught en Sint-Michielsgestel zijn op zondag te bekijken. In het Open Monumentenmagazine vindt u de precieze openingstijden per monument. Dit magazine wordt woensdag 1 september huis-aan-huis verspreid met het Stadsblad. Het magazine is ook op verschillende plaatsen in de stad beschikbaar, zoals het Stadhuis, het Stadskantoor, het VVV en Het Noordbrabants Museum. Het magazine is online te bekijken via www.s-hertogenbosch.nl/omd.

Meer informatie
De actuele informatie over Open Monumentendag 2015 in ‘s-Hertogenbosch en het buitengebied staat op www.s-hertogenbosch.nl/omd. Meer informatie over Open Monumentendag in het algemeen vindt u op de landelijke website www.openmonumentendag.nl.

 

 

0 Reacties uitgeschakeld voor Open Monumentendag 2016: Iconen en symbolen 765 29 augustus, 2016 Nieuws augustus 29, 2016

Facebook Comments