Digitaal bladeren

Dertig jaar Bourgondisch ‘s-Hertogenbosch
Auteur:

Dertig jaar Bourgondisch ‘s-Hertogenbosch

logo_artikel_webVerleiding, verdieping en verrassing

Tekst: Tessa Leijten | fotografie: byMarjo

Maandagmiddag, Silva Ducis. Ik zit aan tafel met twee gepassioneerde Bourgondiërs die al het moois van Brabant, maar vooral dát wat ‘s-Hertogenbosch te bieden heeft willen uitdragen. Voorzitter Pieter Bak en penningmeester Bernard Kuenen, jarenlang actief in het 7 koppige team van bestuur, beginnen met twee paar stralende ogen enthousiast te vertellen over het 30-jarig jubileum van Bourgondisch ‘s-Hertogenbosch. De opbouw is begonnen, het begint te kriebelen. Van donderdag 15 tot en met zondag18 september is het weer zover. Het wordt groots met Guus Meeuwis als Bourgondiër van het jaar. Dit jubileum in het Jeroen Bosch jaar belooft een editie te worden die je niet wilt missen.

Hoe het ooit begon
Pieter trapt meteen af met een stukje nostalgie. “Dertig jaar geleden ontstond het initiatief om restaurateurs, ook van buiten de binnenstad, te verbinden en te betrekken bij het Bourgondische en gastvrije ‘s-Hertogenbosch. Een van de bestuurders van het eerste uur, Ben Aarninkhof, heeft destijds de bedrijvenavond geïnitieerd. Na het overlijden van Ben is zijn zoon Wout verder gegaan om zijn gedachtegoed voor te zetten. Die relatieavond bleek een gouden greep, het maakt het evenement groots. Het is het eerste business-event na de zomervakantie en deze avond is ieder jaar ruim van te voren uitverkocht. We ontvangen op de relatieavond zo’n 2800 man en de belangstelling van bedrijven om een restaurant te adopteren is zo groot, dat terwijl het evenement nog in volle gang is, de restaurants voor het volgende jaar al gereserveerd worden.“
Inmiddels zijn ze vele jaren en ervaringen verder, waarbij het toenmalige bestuur nagenoeg onveranderd is gebleven. Een klein hecht team is jaarlijks zo’n 7000 uur bezig om Bourgondisch gestalte te geven. Een event waar Bosschenaren net als dit bestuur trots op mogen zijn met als thema’s verbinding, verdieping en verleiding die precies vertellen waar de basis ligt van het 30 jarige bestaan.

Relatieavond
Destijds geïnspireerd door het Preuvenemint in Maastricht is Bourgondisch ’s-Hertogenbosch al snel een eigen koers gaan varen. Hoogwaardig, laagdrempelig, kortom Bourgondisch. Bernard Kuenen: “Waar we in het begin volgden, ontvangen we tegenwoordig veel andere culinaire eventbesturen van steden verspreid door het land en helpen we elkaar. Een goede leidraad om het evenement te bezoeken is het 87 pagina’s tellende boekje met daarin de menu’s, recepten en interviews. Geen detail wordt aan het toeval overgelaten. Inmiddels is dit evenement uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende culinaire events in Nederland. De kracht van het evenement zit in een zeer gevarieerd aanbod aan de bezoekers, niet elitair, maar toegankelijk voor iedereen. Om een evenement van deze omvang zonder subsidie te laten slagen is het van groot belang dat het gesteund wordt door een kring van vrienden, sponsoren, deelnemende restaurateurs en kaartverkoop voor de relatieavond. Deze ambassadeurs zijn onmisbaar en dragen wij dan ook een warm hart toe.”

Voor iedereen
“Vorig jaar is het wereldterras erbij gecreëerd. Daar kan men laagdrempelig genieten op Franse bistrostoeltjes, verzorgd door verschillende kleinere restaurants met een gemêleerd publiek en gerechtjes tot en met 5 Gerritjes. Het frappante is dat juist daar de mensen zitten die vanaf het eerste uur Bourgondisch ‘s-Hertogenbosch bezoeken. Ze komen terug, de sfeer is aantrekkelijk, losjes gezellig wordt toch verkozen boven het zakelijke,” aldus Bernard

Eet met je Hart
Maar dat is nog niet alles. Op zaterdagmiddag worden de buurtbewoners uitgenodigd. Zij ontkomen niet aan enige overlast tijdens dit evenement. Daarom nodigen wij hen uit om een hapje te eten en een glas wijn of bier te komen drinken. Dat is verbinding. Verbinding is ook delen en delen doen we dit jaar met de stichting ‘Eet met je Hart’. Zij nodigen mensen uit waarvoor uit eten niet vanzelfsprekend is. Deze mensen ontvangen wij graag, zodat zij ook kunnen genieten van onze gastvrije stad. Ook ontvangen wij op zondagmiddag 900 naamgenoten van Jeroen Bosch. Een spontane oproep aan alle ‘Jeroenen’ in Nederland resulteerde in 900 aanmeldingen. Dit leuke initiatief van Jeroen Wellens van Cafe Reinders is daarmee een groot succes. Met hen gaan we het Jeroen Bosch jaar vieren, drinken een Jeroen Bosch biertje en brengen een bezoek aan het Bosch museum.

Workshops
Pieter:“Als organisatie moet je blijven prikkelen, waarbij interactie met de bezoekers centraal staat. Het hele evenement is sinds vorig jaar overkapt en op de etage worden workshops georganiseerd waar mensen zich vooraf voor in kunnen schrijven. Verdieping in kooktechnieken, ingrediënten en bereidingswijzen om passie over te brengen. Eten en koken, dat verbindt. Door samen te werken met regionale koks houdt het zijn regionale karakter. Dat is vorig jaar geboren om het dit jaar een succes te laten zijn”.

Het hoogtepunt was volgens beide Bourgondiërs vijf jaar geleden het 25- jarig jubileum en het uitbrengen van een kookboek. Pieter: “Er zijn er 3000 van verkocht, fantastisch was dat! En de Bourgondiër van het jaar is ook zo’n mooi hoogtepunt. Begonnen door de wens om landelijke bekendheid te krijgen. Het leverde ons een grote pagina op in de krant; mooie setup voor het evenement. Aan Thomas Lepeltak was 13 jaar geleden als eerste de eer en inmiddels zijn velen hem gevolgd, waaronder Karin Bloemen. Zij komt zelfs ieder jaar terug om de nieuwe Bourgondiër toe te zingen. Een landelijk bekende artiest met charisma, ja daar zijn we trots op. Dit jaar hebben we Guus Meeuwis verkozen tot Bourgondiër van het jaar.”

Saamhorigheid
Ieder jaar worden we geprikkeld om te verbeteren, maar het karakter blijft. Dat is ook onze wens “de ziel mag nooit verloren gaan”. Bernard: “Het bestuur zal ongetwijfeld eens gaan verjongen. Mijn droom is dat de drive die wij 30 jaar hebben gehad met het evenement wordt voortgezet door de nieuwe lichting bestuurders”. De kracht van het bestuur van Bourgondisch ’s-Hertogenbosch is de saamhorigheid, het blindelings vertrouwen in elkaar. Een team dat past. “Donderdag lopen we rond en kijken we met een gelukzalig trots gevoel. Een jaar van voorbereiding is in 96 uur voorbij, maar we hebben het toch maar weer mooi voor elkaar gekregen, jongens”, besluit Pieter.

Goed om te weten
Bourgondisch ’s-Hertogenbosch heeft een eigen ‘Service Lounge’ en meetingpoint. Hier kunt u terecht voor algemene culinaire informatie over het evenement. De bourgondische munteenheid Gerritjes zijn verkrijgbaar aan de kassa’s op het terrein voor €1,25 per stuk en ook leuk om cadeau te geven! Voor meer informatie of inschrijven voor de workshops bezoekt u www.bourgondisch-sh.nl

0 Reacties uitgeschakeld voor Dertig jaar Bourgondisch ‘s-Hertogenbosch 2684 13 september, 2016 073 Culinair, Interviews, Nieuws september 13, 2016

Facebook Comments