Digitaal bladeren

Bossche kok aan het woord
Auteur:

Bossche kok aan het woord

Tekst: Cleo van der Schaft | fotografie byMarjo

Erik de Winkel, een chef-kok  van finesses

Het is een heerlijke, zomerse woensdagmiddag. De zon geeft het hoekpand in de Orthenstraat, waar Bistro B in is gevestigd, een gouden gloed. Eenmaal binnen tref ik in de keuken chef-kok Erik de Winkel en een lid van het keukenteam. Ze zijn druk bezig met de mise-en-place. De werkbank ligt vol met net binnengekomen verse groenten en op het fornuis staat een pan met inhoud te pruttelen.

Zo te zien zijn de twee koks goed-gemutst vandaag, want terwijl ze aan het hakken, bakken en braden zijn, zingen ze vol overtuiging mee met het lied dat uit de boxen in het restaurant galmt. The Rolling Stones: ‘Please allow me to introduce myself, I’m a man of wealth and taste.’ Erik is inderdaad a man of taste: Hij ziet er tot in de puntjes verzorgd uit. Volgens hem is dat een absolute must, zeker als je in een open keuken werkt.

Perfecte presentatie
Erik is niet alleen kritisch op zichzelf wat de presentatie betreft. Voordat hij een gerecht op tafel laat zetten moet het aan de nodige eisen voldoen. Erik: “Een maaltijd mag alleen maar verse ingrediënten bevatten. Ik zoek steeds naar creatieve combinaties en de ingrediënten moeten nauw op elkaar zijn afgestemd. Daarnaast moet het gerecht perfect afgewerkt worden en de opmaak van het bord moet verrassen.” Het begrip ‘finesse’ staat dus hoog in het vaandel van deze creatieveling. De persoonlijke voorkeur van Erik gaat uit naar de Aziatische keuken. Waarom? “Alles is vers en de specerijen zijn perfect op elkaar afgestemd”.

Beknopte kaart
Voor Bistro B heeft Erik een kaart ontwikkeld waar de Franse keuken als een rode draad doorheen loopt, met hinten uit de Aziatische culinaire wereld. “Toen ik hier in januari startte heb ik een aantal veranderingen doorgevoerd. Ik heb gekozen voor een beknopte kaart die speciaal afgestemd is op de wensen van nu. Mensen hebben geen zin meer om te moeten kiezen uit een enorm uitgebreide kaart. Nee, ze willen gewoon verrast worden en lekker eten.” De kleine kaart wisselt zeer geregeld want variatie blijft natuurlijk wel een vereiste.

Inspiratie opdoen
Het is voor Erik altijd belangrijk geweest om na de koksopleiding die hij heeft gevolgd, bij de tijd te blijven. Daarom schrijft hij regelmatig gerenommeerde restaurants aan (waaronder het Amstel Hotel en Momo in Amsterdam); met de vraag of hij een week stage mag komen lopen. Op die manier probeert hij de moderne keukentechnieken onder de knie te houden en inspiratie op te doen.

Avontuur
Erik vertelt niet erg honkvast te zijn en open te staan voor nieuwe avonturen. Weliswaar heeft hij al veel expertise, maar omdat hij het hoogst haalbare uit zichzelf wil halen, wil hij per se zijn horizon blijven verbreden. Hij is een man om stappen te zetten en niet te lang te dralen als er onverhoeds weer een uitdaging opdoemt. Erik streeft ernaar om een bevlogen stempel te drukken op de keuken die hij zijn werkplek mag noemen, zodat er altijd iets blijft hangen van de geuren en kleuren die hij gecreëerd heeft.

0 Reacties uitgeschakeld voor Bossche kok aan het woord 2380 16 september, 2016 073 Culinair, Interviews, Zakelijk nieuws september 16, 2016

Facebook Comments