Digitaal bladeren

‘We gaan met liefhebbers graag het avontuur aan’
Auteur:

‘We gaan met liefhebbers graag het avontuur aan’

Rick & Maud Lennertz van Wijnwinkel Proef:

Voor velen is het een verrassing als broer en zus Rick en Maud Lennertz zo’n drie jaar geleden het idee opperen om samen een wijnwinkel te beginnen. De crisis is immers nog niet uitgewoed en de detailhandel en speciaalzaken maken zware tijden door. Ondanks die economische tegenwind leidt de familiaire samenwerking tussen Rick en Maud tot een succesvolle onderneming. Wijnwinkel Proef, gevestigd in de sfeervolle wijk de Uilenburg, heeft in zijn relatief korte bestaan een klinkende naam opgebouwd bij wijnliefhebbers uit Den Bosch en daarbuiten.

Rick en Maud Lennertz hebben er dus tot nu toe geen moment spijt van gehad dat zij de handen in 2013 ineen hebben geslagen. Als Maud haar idee om een wijnwinkel te beginnen aan haar broer voorlegt met daarbij de vraag of hij mee wil doen, twijfelt hij niet lang. Hij studeert dan weliswaar nog Small Business & Retail Management in Utrecht en voor haar lonkt een beloftevolle toekomst met een traineeship bij Coca Cola. Bij beiden borrelt het echter om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. Maar dan wel met iets waar ze enthousiast en blij van worden. Maud heeft inmiddels haar meer dan bovengemiddelde interesse in wijnen omgezet in kennis van zaken door het volgen van een opleiding bij de Wine & Spirit Education Trust en Rick volgt in haar kielzog. Met deze internationaal erkende kwalificatie zijn zij ruimschoots toegerust om hun klanten van deskundig advies te dienen.

Dynamische wereld
Na drie jaar zelfstandig ondernemerschap is de passie en de ambitie alleen maar gegroeid. Maud: “We zijn zes dagen in de week open en proberen een zo gevarieerd mogelijk wijnaanbod te presenteren. Dat betekent dat we ook vaak in onze vrije tijd met het vak bezig zijn. De productie en handel in wijn is een dynamische wereld. We zijn steeds op zoek naar een kwalitatief en prijstechnisch toegankelijk assortiment. Vaak combineren wij onze vakanties met bezoeken aan leveranciers en producenten. Als liefhebber van wijn is dat natuurlijk niet het ergste wat je kan overkomen…”

Nieuwe smaken ontdekken
Proef levert ook aan de Bossche horeca. Maar de particuliere markt is hun core business. Veel Bosschenaren komen regelmatig langs in het sfeervolle, historische pand in de Uilenburg. Enthousiast als ze zijn presenteren Rick en Maud aan de liefhebbers regelmatig verrassende wijnen. Rick: “Een deel van onze klanten heeft zijn favoriete wijnen maar er zijn er ook die zich graag bij de hand laten nemen om nieuwe smaken te ontdekken. Dat is het leuke aan ons vak. Samen met liefhebbers van wijn het avontuur aangaan en ze laten ervaren hoe boeiend en veelsoortig de wereld van wijn is.”

Wijncursussen
Daarmee komen we op de wijncursussen die een aantal keren per jaar worden gehouden. Maud: “ De introductiecursus is bijvoorbeeld erg leuk om te doen. Afgezien van de gezelligheid, ontwikkel je met deze cursus als wijnliefhebber smaak en kennis van wijnen. Iedereen kan leren waar je op kunt letten wanneer je wijn proeft. Het aanbod van de cursussen is overigens breed. Van een introductiecursus van één avond van drie uur tot een intensieve cursus van 9 avonden waarmee een internationaal erkend wijncertificaat kan worden behaald. Deelnemers aan laatstgenoemde cursus zijn vaak al beroepsmatig met wijn bezig. Maar er zijn allerlei niveaus die heel geschikt zijn voor hobbyisten. ”

Advies
Rick: “Met de feestdagen voor de deur stellen we voor relaties van onze klanten graag een smaakvol wijnpakket samen en adviseren we ook graag over de te schenken wijnen bij het kerstmenu.”

Winter Wijnmarkt 3 december
De Winter Wijnmarkt die op 3 december zal worden gehouden is een perfecte gelegenheid om nader kennis te maken met Rick en Maud en enkele van hun leveranciers. Verwarmd door gezellige vuurkorven vormt de sfeervolle omgeving van de Uilenburg dan het toneel voor kenners en liefhebbers van wijn verkrijgbaar bij Proef. www.proef-denbosch.nl

wijnwinkel-proef-5653Tijdens de feestdagen is er volop gelegenheid voor mooie Wijn & Spijs combinaties. En bij Proef worden sinds kort niet alleen fijne wijnen verkocht maar ook heerlijke kazen van huisleverancier Fromagerie Guillaume. Reden genoeg om een drietal Wijn & Kaas suggesties te doen om van te genieten tijdens de decembermaand!

Wijn: Domaine Laporte Le Bouquet “Petit Sancerre”: Gerenommeerd familiebedrijf Domaine Laporte maakt in de Sancerre op kalkhoudende gronden deze karakteristieke wijn met een fijne mineraliteit en fruitigheid.
Kaas: Saint Maure de Touraine: Een mooie boeren chèvre, net als de wijn afkomstig uit de Loire. Fris en licht rinsig van smaak.

Wijn: Collines du Bourdic Le Prestige Rouge: Bourdic wordt momenteel tot de top van de Zuid-Franse wijnproducenten gerekend, dit wordt bevestigd door reeksen medailles op nationale concoursen. Le Prestige is een aromatische “Bordeaux-blend” (60 % Merlot & 40% Cabernet Sauvignon), de hout lagering van 12 maanden in barrique zorgt voor een zachte afdronk.
Kaas: 48 maanden oude brokkelkaas: Unieke smaak van karamel en zout kristallen. Deze kaas wordt gerijpt in een oud kaaspakhuis in Woerden.

Wijn: Pierre Jourdan Ratafia
Ratafia wordt gemaakt van Chardonnay druiven die heel laat worden geoogst, daarna wordt deze wijn versterkt met brandy verkregen uit de most van de Chardonnay druiven. Daardoor is het alcohol percentage 19%. De verhoging van de alcohol is echter niet te merken in zijn smaak en geur! In de mond zacht en rijp, tonen van geel fruit, licht honing en abrikozen en perziken.
Kaas: Blue Stilton: Deze “koning van de Engelse kazen” is een blauwaderkaas met een crèmig zuivel, heeft een pittige smaak die heerlijk past bij de zoetheid en intensiteit van de Ratafia.

1 Reacties uitgeschakeld voor ‘We gaan met liefhebbers graag het avontuur aan’ 2023 17 november, 2016 073 Culinair, Interviews, Zakelijk nieuws november 17, 2016

Facebook Comments