Digitaal bladeren

’n bijzonder feestje!
Auteur:

’n bijzonder feestje!

Huub van Mackelenbergh, trainer-coach en eigenaar van M-B Training. Presentator en bekende Bosschenaar / Oeteldonker. Hij schrijft regelmatig een column voor 073 Magazine. Deze keer, hoe kan het ook anders, over ons feestje.

Wat is het nou eigenlijk? Is het de aankomst van de Prins? Of het oude echtpaar dat warm aangekleed met rood-wit-gele sjaal in het zonnetje op de optocht staat te wachten? Is het dat clubke wat diep in de nacht hun laatste valse tonen uitblaast? Is het de winnaar van het kwekfestijn of het clubke dat voor de vierde keer 59ste is geworden? Is het de volle kroeg die meezingt met Anouska? Is het die pasgeboren baby die lekker ligt te slapen in de kinderwagen met een kikkerknuffeltje of is het de Peer? Misschien is het de blije bakkes van Knillis en je eerste brandewijntje? Is het die ene mens die je alleen met carnaval tegenkomt of is het de intocht? Is het de onrust in je kop? Is het de vlag die hoog in de toren van de St-Jan wappert? Is het de borrelbus? Wellicht ben jij het? Is het de bouwhal of alleen De NOTT? Zijn het de leden van de jeugdprinsengroep? Is het de foto van je overleden ouders in boerenkiel of de kippenvel tijdens de de carnavalsmis? Is het je stamkroeg? Is het van alles een beetje? Is het je lievelingsembleem? Of zijn het de 1000 andere emblemen die elk jaar weer uitkomen? De Smidse heeft emblemen, De Basiliek, Het Pantoffeltje, de LaLaLaa, De Druif en Het RooT Scharlaken. Cv de Krukskes hebben emblemen omdat ze duuzend jaar bestaan. Alle daoge feest heeft een embleem omdat ze alle daoge feest hebben. Het Heuveltje heeft een embleem omdat de praolwaoge bijna klaar is. En Veur mekaor heeft een embleem omdat ze niet meer vals spelen. Familie van Deursen heeft een embleem voor familieleden, vrienden, bekenden en heel Oeteldonk. De Jungskes verkopen emblemen van kikkers, St Jannekes en Peerkes. Kees Kroket heeft een embleem van een frikandel speciaal en Vishandel Gepkens verkoopt kibbleing met ravigottesaus emblemen. Er zijn 11-11 emblemen, kwekfestijn emblemen, halfvaste emblemen en paaszaterdag emblemen. De Meskes hebben emblemen. Er bestaan Oetelratsie-, Oetelpedia-, Hots Knots-, Veurpruuver-, Deurdouwer-, Speknek-, Wa un bout-, FC Den Bosch- en van den Udenhoutemblemen. Ik moet onderhand 6 kielen aanschaffen om alle emblemen (per jaar) een plekje te kunnen geven.
Soms vraag ik me wel eens af wat we nu eigenlijk doen met Carnaval in Oeteldonk? In het land leeft het beeld dat we zuipen, hossen en graaien. Observatie vanuit het hoekje van de kroeg geeft eigenlijk een bijzonder ander beeld. Zuipen, laten we het drinken noemen, valt niet te ontkennen. Pils en brandewijn vinden gretig, en gemakkelijk, de weg naar onze kelen. Hossen valt volledig af. Een Oeteldonker host niet. Maar welk gedrag vertoont de Oeteldonker dan wel in de kroeg? Het resultaat is schrikbarend. Houd u vast: een Oeteldonker staat. Staat op zijn plek met een glas bier in zijn hand en kijkt in het rond wat er allemaal gebeurt. Vaak met een uitgestreken bakkes. Soms kletsend met een ander. Vaak voorspelbare en nutteloze gesprekken: “Hoest jongu? Ja goed. En met jou? Ok goed. Mooie dag he? Nou nou. Luste nog wa? Ja doe mar. Tis toch nie normaal. Wa? Gewoon. Nou nou”. En zo gaat het nog even door. Graaien gebeurt natuurlijk voldoende, maar altijd door een ander. We knijpen een oogje dicht wanneer we het waarnemen en dus is het niet gebeurd. Verder sjokken we wat, lijden we veel kou en krijgen we pijn in ons lijf en leden. We duwen en trekken een bietje, zwaaien naar de Peer alsof we hem voor de eerste keer ontmoeten. Zingen wat zinnen van een liedje mee en dat was het wel zo’n beetje. Bijzonder feestje. Maar een heerlijk feestje. En wat het nou precies is? Ik weet het nog steeds niet. Misschien zijn we het allemaal samen wel.

4 Reacties uitgeschakeld voor ’n bijzonder feestje! 6402 20 februari, 2017 Column, Nieuws februari 20, 2017

Facebook Comments