Digitaal bladeren

‘Koester karakter en populariteit van de stad’
Auteur:

‘Koester karakter en populariteit van de stad’

Toine van Stiphout en Ramon van Veluw waarschuwen voor wildgroei van evenementen en overnachtingsmogelijkheden:

De meeste, zo niet alle Bosschenaren houden van hun stad. Ook buitenlui voelen zich er bijzonder senang. Kwalificaties als gastvrij, vriendelijk, gezellig, bourgondisch worden veel gebruikt om de populariteit te onderstrepen. Maar liefst vier keer op rij werd ‘s-Hertogenbosch het predikaat van Meest Gastvrije Stad toegekend. Alle grote evenementen scoren elk jaar weer beter wat bezoekers betreft en ook de horeca doet het, na een aantal mindere jaren vanwege de crisis, over het algemeen weer heel goed. De stad heeft ook op het gebied van overnachtingsmogelijkheden een noodzakelijke inhaalslag gemaakt. Volgens Toine van Stiphout en Ramon van Veluw, de respectievelijke uitbaters van Hotel ‘t Keershuys en  The Duke Boutique Hotel, Little Duke Hotel en The Duke Boutique Apartments moeten we die ontwikkeling zeker koesteren. Tegelijkertijd pleiten zij voor een evenwichtig beleid wat betreft de evenementenagenda en waarschuwen zij voor een ongebreidelde groei van overnachtingsmogelijkheden in en rond de stad.  ‘Dat leidt op langere termijn  tot een funeste ontwikkeling van de branche,’ aldus beide hoteleigenaren.

Tekst: Tjeu Lensen | fotografie Olaf Smit

De populariteit van ‘s-Hertogenbosch weerspiegelt zich regelmatig in vele aan toerisme-gerelateerde publicaties en media. Allerlei hotspots en highlights worden aangeprezen en nodigen uit tot een bezoek aan onze stad. Een uitgesproken voorbeeld is de onlangs verschenen ANWB-special “De stad in’ met allerlei tips voor een bezoek aan historische steden. Den Bosch neemt daarin een behoorlijk prominente plek in. Onder de titel ‘Eigenzinning ‘s-Hertogenbosch’ wordt met acht smaakmakers/tips (er zijn er natuurlijk veel meer) een tochtje naar de Brabantse hoofdstad aanbevolen. Verderop in het blad krijgt Pilkingston’s in de Torenstraat zelfs een plekje toebedeeld bij de tien gezelligste stadscafés van het land.

Den Bosch biedt meer
Maar Den Bosch biedt meer. De grote evenementen zoals het onlangs zeer succesvol verlopen Jazz in Duketown, Theaterfestival Boulevard, Carnaval, Bourgondisch ‘s-Hertogenbosch, Gezellige Zaken trekken veel bezoekers uit het hele land en de ruime regio. Verder is onze stad vorig jaar stevig op de kaart gezet met de geweldige expositie van Jheronimus Bosch 500. Bezoekers uit alle windstreken kwamen naar onze stad en genoten met volle teugen van de werken van de Bossche meester maar ook van de stad als geheel.

Bruisend
Door al die op zich positieve ontwikkelingen is Den Bosch dus met recht een bruisende stad te noemen. Toch zit er een schaduwzijde aan. Toine: ‘We hebben nu een vrij volle evenmentenagenda waar door velen plezier aan beleefd wordt. Maar ik hoor ook andere geluiden. Het aantal en omvang van allerlei op zich gezellige evenementen groeit maar door. Ik denk dat het verzadigingspunt in zicht komt. Als voorzitter van de ondernemersvereniging hier in de Uilenburg ben ik ook aangesproken door bewoners van dit gebied. Ik vind dat we bij het organiseren van evenementen ook rekening moeten houden met de leefbaarheid voor de mensen die hier wonen. We gaan daarover op korte termijn in gesprek met buurtbewoners. Door rekening te houden met elkaar creeer je draagvlak om ook naar de toekomst toe met succes activiteiten te kunnen ontplooien.’

Gevoelig
Met de vraag hoe beide heren aankijken tegen de ontwikkelingen van de overnachtingsmogelijkheden in de stad en omgeving raken we een gevoelige snaar. Toine van Stiphout: ‘De gemeente moet erop toezien dat er geen ongebreidelde groei plaatsvindt van overnachtingsmogelijkheden. Hoteleigenaren in deze stad moeten aan allerlei regelgeving, onder andere op het gebied van veiligheid, voldoen. Uiteraard is dat laatste belangrijk maar dan moet dat voor andersoortige initiatieven zoals bed & breakfast en andere vormen van kamerverhuur ons inziens ook gelden. Nu is het zo dat op vele plaatsen kamers worden verhuurd en er geen handhaving plaatsvindt ten aanzien van veiligheid en andere voorschriften die daarvoor gelden.’

Inhaalslag
Ramon van Veluw: ‘We hebben wat overnachtingscapaciteit betreft een flinke inhaalslag gemaakt. Dat was ook nodig want Den Bosch had op dat gebied onvoldoende te bieden. Kijkend naar de toekomst moeten we er echter voor waken dat we het doel voorbij schieten. Vorig jaar tijdens de expositie van Jheronimus Bosch waren er veel meerdaagse verblijven. Dat is dit jaar al weer heel anders. Ook wat betreft zakelijke gasten is er, kijkend naar de geringe vestiging van grotere aansprekende bedrijven, de komende jaren geen groei te verwachten.

Evenwichtig beleid
Een te ruime beschikbaarheid aan kamers in de stad kan volgens Toine en Ramon op langere termijn voor de hele branche funest zijn. Er moet wat dat betreft een evenwichtig en anticiperend beleid worden gevoerd. Beiden zien hiervoor aanknopingspunten in het Eindrapport Actualisering hotelonderzoek ‘s-Hertogenbosch en omgeving waarin aanbevelingen voor beleid worden gegeven. ‘Teveel van iets is nooit goed. Het zou jammer zijn wanneer wildgroei het karakter en populariteit van de stad zou aantasten.’

1 Reacties uitgeschakeld voor ‘Koester karakter en populariteit van de stad’ 5499 20 juni, 2017 Interviews, Nieuws juni 20, 2017

Facebook Comments