Digitaal bladeren

Het Internationaal Vocalisten Concours komt ijzersterk terug
Auteur:

Het Internationaal Vocalisten Concours komt ijzersterk terug

Een cultureel visitekaartje voor ons land en onze stad

Annett Andriessen | foto: Vincent Nabbe

’s-Hertogenbosch is de thuisbasis van een hele reeks heel diverse evenementen. Eén van de meest aansprekende is het Internationaal Vocalisten Concours (IVC). We hebben het dan over één van de vijf belangrijkste zangconcoursen ter wereld: een cultureel visitekaartje voor ons land.  Ten gevolge van de asbestproblemen in het Theater aan de Parade kende de 2016 editie een afgeslankte vorm in de categorie Lied Duo. Dit jaar komt het IVC ijzersterk terug. Van 9 t/m 16 september 2017 presenteert het IVC een fantastisch programma, nu in de categorie Opera / Oratorium.

Tekst: Hans van Kasteren 

Deze 51e editie van het IVC vindt vanaf zaterdag 9 september 2017 plaats in het Theater aan de Parade, de Willem Twee concertzaal en de Muzerije in ’s-Hertogenbosch. De Grote Zaal van het Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven is het toneel van de Grande Finale op zaterdag 16 september. 073Magazine spreekt met Annett Andriesen, mezzosopraan en al tien jaar directeur van het IVC. Annett Andriesen werd onlangs nog benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor haar grote verdiensten op cultureel gebied. Zij kan bogen op een grote internationale zangcarrière en heeft zich vele jaren lang onvoorwaardelijk ingezet voor de ontwikkeling van jeugdige talenten. Ze begeleidde hen met verve en enthousiasme op het toch wel moeilijke pad naar de grote concert- en operapodia.

Dit jaar waren er niet minder dan 700 kandidaten uit 60 landen. Daar hebben we de ruim 40 ‘Lied Duo’s van 2016 in meegerekend. Uiteindelijk zijn uit die 700 aanmeldingen 70 jonge zangtalenten geselecteerd, die straks aan bod gaan komen in de categorie van dit jaar: Opera / Oratorium.
Annett Andriesen over de selectieprocedure: “Die screening vindt plaats doordat de juryleden de kandidaat in persoon zien en horen, maar soms ook via YouTube filmmateriaal. Die jury bestaat uit gerenommeerde musici en zangers/zangeressen en wisselt jaarlijks van samenstelling, alleen Roberta Alexander is een vast lid. De kandidaten stellen dan een repertoire samen, bestaande uit tien oratoria of tien opera aria’s. Maar ook een combi is mogelijk! En er is een verplicht lied. Dit jaar wordt dat een door componist Monique Krüs op muziek gezette tekst van Pé Hawinkels over de ‘Tuin der Lusten’. Tijdens de Grande Finale in Eindhoven kunnen bezoekers dit lied voor het eerst horen onder begeleiding van een symfonieorkest. Overigens de ‘roots’ van het IVC liggen natuurlijk in Den Bosch. Dat zal altijd zo blijven – zie het feit dat de Grande Finale dit jaar in Eindhoven plaatsvindt als een tussenoplossing. Het Theater aan de Parade, dat is eigenlijk onze thuisbasis”.

Steun
Het Internationaal Vocalisten Concours werkt met veel vrijwilligers. Denk aan secretariaatswerk, begeleiding van kandidaten, chauffeurs, baliepersoneel en vele gastgezinnen. Zonder die steun zou het IVC niet kunnen draaien. Maar is er daarnaast nog ondersteuning in financiële zin? Die vraag stellen we ook aan Annett Andriesen, want in haar functie van algemeen directeur houdt zij zich ook bezig met de commerciële kant van de zaak.
“We prijzen ons gelukkig met subsidiegelden die we krijgen van de gemeente, de provincie en van het Fonds Podiumkunsten. Daarnaast hebben wij een relatie met een aantal fondsen, die ons trouw ondersteunen, zoals het Dioraphte Fonds, het PBCF, het Leye fonds en de Van Riemsdijk Stichting en ondersteunen Hotel Central en het Brabants Dagblad ons in natura. En natuurlijk de Vrienden Stichting van het IVC. We zijn allen daar zeer erkentelijk voor, maar er is nog een partij waarvan we eigenlijk hadden verwacht dat zij zo’n bijzondere culturele en muzikale manifestatie zouden willen steunen: het bedrijfsleven. Maar helaas is het nog niet gelukt dat lokale, regionale of zelfs landelijke bedrijfsleven zover te krijgen. Jammer, we zouden met wat extra financiële hulp een nog mooier evenement kunnen brengen. En ik ben er van overtuigd dat een bedrijf dat met ons aan de slag gaat zichzelf op een bijzondere wijze positioneert”.

Drijfveren
Annett Andriesen is buitengewoon betrokken bij het IVC, bij de jonge zangtalenten die er aan meedoen en ook bij de stad ’s-Hertogenbosch. Zij is een geboren Haagse met Friese wortels en woont in Hilversum. Ze reist op en neer naar ’s-Hertogenbosch.
“Ja ik kom hier erg graag. Een prachtige, historische stad met boeiende mensen. Ik kom hier al vanaf 1965 – toen bezocht ik het IVC voor de eerste keer. Ach weet je, het IVC heeft mij zoveel gebracht. Contacten, netwerken, leermomenten. Ik houd ervan het proces te volgen, mijn ervaringen te delen. Dat zit in me, komt voort uit mijn gevoel. Net zoals de ‘nazorg’ die wij verlenen. Denk aan carrière-adviezen, terugkoppeling. Dat geldt ook voor afvallers! Het gaat om ‘care’, dat zit bij ons in het bloed. We voelen een band met de deelnemers; ook na het IVC blijven we sommige deelnemers volgen, bijvoorbeeld via Facebook. We hebben er veel voldoening van als vroegere deelnemers grote internationale successen behalen. Ik noem dat geheel van het IVC zoals wij het ervaren graag de ‘Triple O’. Alleen ‘concours’ is mij te weinig, te vluchtig. Die Triple O staan voor Ontdekken, Ontwikkelen en Overdragen. Die eerste O, dat Ontdekken, dat ervaren de deelnemers voor, tijdens en na het Concours. Verder proberen wij de deelnemers wat aan te reiken, ze beter te maken, bijvoorbeeld door middel van masterclasses of workshops. Dat is de tweede O, Ontwikkelen. En met de derde O van Overdragen bedoelen we dat we deelnemer uiteindelijk hopen door te geven aan de impresario’s, opera-studio’s en concertdirecties. Dus aan de markt, aan het publiek”.

Stel dat ik niet zo’n liefhebber of kenner ben van klassieke muziek of zang. Wat zou u zeggen om mij over te halen het IVC straks in september toch te bezoeken?
Annett Andriesen: “Ik zou zeggen dat je juist dan moet komen, want dan ga je iets nieuws ontdekken, iets wat je nog veel genoegen kan brengen. Bezie het IVC dan allereerst als zo’n competitie als X-Factor of Holland’s Got Talent. Kijk en luister dan verder. Praat eens met mensen, drink wat. Het is er gezellig! Ik denk dat de kans groot is dat je nadien ‘hooked’ bent!”

foto boven: Mezzosopraan Adèle Charvet en pianist Florian Caroubi winnaars van het winnende Lied Duo van het 51ste IVC Lied Duo. Foto: Hans Hijmering

Het IVC vindt plaats in ’s-Hertogenbosch van 9 t/m 16 september.
Voor meer details: www.ivc.nu.

0 Reacties uitgeschakeld voor Het Internationaal Vocalisten Concours komt ijzersterk terug 915 23 juli, 2017 Evenementen, Interviews, Nieuws juli 23, 2017

Facebook Comments