Digitaal bladeren

‘Veel van mijn boeken spelen zich af in de stad’
Auteur:

‘Veel van mijn boeken spelen zich af in de stad’

Bossche kinderboekenschrijfster Annemarie Bon:

Tekst: Rinske van Kasteren | fotografie: Olaf Smit

YES! Het is officieel vakantietijd. Dat betekent even geen verplichtingen, lekker bijkomen en meer tijd voor elkaar. Tijd ook, om weer eens een goed boek te pakken. Want lezen doen we toch vooral op vakantie, zo blijkt uit een onderzoek. De Bossche kinderboekenschrijfster Annemarie Bon snapt dat als geen ander: “Lezen is ontspannend en geeft zoveel rust. In een goed boek kun je je helemaal verliezen. Je denkt even aan niets anders meer.”

Wie binnenstapt in het prachtige huis van Annemarie, voelt direct haar grote liefde voor boeken. In haar kamer sieren twee immense kasten vol boeken haar muren. Gevuld met literatuur, maar ook een paar meter kookboeken hebben een plekje. “Ik hou van koken, evenals mijn zoon Daan Olislagers (mede-eigenaar van café de Palm), mijn schoondochter Marloes van Dijk (Studio Daad) en de vader van mijn kinderen Marijn Olislagers (fotograaf)”, vertelt Annemarie. “Als familieproject zijn we met ons eigen kookboek bezig.” Boven op haar werkkamer is het al niet veel anders. Boeken, boeken en nog eens boeken. Op de bovenste etage bevindt zich dan nog een uitgebreide kinderboekenbibliotheek. “Ik zou niet weten wat ik leuker zou vinden om te doen dan het schrijven en lezen van boeken. Ik heb het leukste vak van de wereld,” vindt Annemarie. “Het enige probleem met al die boeken is dat de houten vloeren nog eens kunnen doorzakken.”

Ziekenhuislaboratorium
Toch duurde het even voordat ze wist dat ze kinderboeken schrijven ‘het leukste vak van de wereld’ vindt. Ze studeerde af als biochemisch analiste en ging aan de slag in een ziekenhuislaboratorium. Al snel vond ze dat maar ‘saai.’ Ze nam parttime het beheer van een biowinkel over, maar ook dat was het niet. Via een advertentie in het Brabants Dagblad, werd ze freelance journaliste bij diezelfde krant. “Dat heb ik negen jaar gedaan, aanvankelijk voor Midden-Brabant en de Stadsredactie. Steeds vaker schreef ik voor de jeugdpagina’s. Geweldig vond ik dat. Toen wist ik: daar ligt mijn hart. Ik wil schrijven voor kinderen”, vertelt Annemarie. Die wens ging grotendeels in vervulling toen ze als hoofdredacteur bij de Taptoe aan de slag ging. “Het halve blad schreef ik zelf vol.” Pas toen ze voor Okki – het kleine zusje van Taptoe – zelfverzonnen leesverhaaltjes ging schrijven, ging het balletje pas echt rollen. In 2002 besloot ze om zich fulltime op het schrijven van boeken te richten.

‘In een goed boek kun je je helemaal verliezen’

De dagelijkse dingen
Inmiddels heeft Annemarie meer dan honderd boeken op haar naam staan. Veelal kinderboeken, maar ook boeken voor volwassenen. Ze schrijft voor alle leeftijden fictie en non-fictie, prentenboeken, informatieve boeken en AVI-boeken. Diverse boeken werden genomineerd. Ook geeft ze schrijfcursussen voor wie voor kinderen wil leren schrijven, trainingen op scholen en lezingen. Annemarie is vooral bekend om de boeken van Haas voor kinderen van 4 tot 9 jaar, de boeken van Goudkust en haar jeugdromans zoals ‘Oppassen’ en ‘Niets meer te verliezen’. Haar inspiratie haalt ze uit de dagelijkse dingen. “Ik verwonder me over wat er om me heen gebeurt. En ik haal veel uit de krant.” Zo kwam ook het onderwerp staatsloosheid, waarover haar nieuwste jeugdroman ‘Free Run’ gaat, uit de krant. “Uit een rapport van UNHCR bleek dat ook in Nederland veel staatloze mensen zijn. Wat doet dat dan met je als jongere?” Annemarie deed uitgebreid research en schreef er haar laatste boek over, dat een van de Leestips van de Jonge Jury was. “Ik wil kinderen iets meegeven, ze ergens over laten nadenken, maar dan gegoten in een spannend verhaal zonder dat het belerend wordt.” In deze digitale tijd is het een behoorlijke uitdaging om vooral kinderen ouderwets een boek te laten lezen. “Een boek schrijven voor middelbare scholieren vind ik het meest uitdagend. Het is kritisch publiek dat, als een boek niet leuk of spannend genoeg is, het al snel weglegt.”

‘Ik wil kinderen iets meegeven,
ze ergens laten nadenken’

Geboren en getogen
Veel van haar boeken spelen zich in ’s-Hertogenbosch af. Neem ‘Niets meer te verliezen’ dat gaat over het beleg van ’s-Hertogenbosch. Of ‘Dat gaat naar Den Bosch toe’ en in 2015 verschenen ‘Schetsboek van Jeroen Bosch’, dat ze samen met illustrator Marie José van der Linden maakte. Annemarie verdiepte zich in de geschiedenis van de stad, onder andere door de cursussen Boschlogie te volgen. Bovendien doet ze zelf ook veel research. Al die kennis en informatie verwerkt ze in haar boeken, maar ze geeft ook aan vrienden historische stadswandelingen en fietstochten. “Heerlijk om iets te vertellen en te laten zien over onze mooie stad”, vindt Annemarie. “Dit is de stad waar ik geboren en getogen ben, waar ik zielsveel van houd en bijzonder in geïnteresseerd ben. Oké, ik woonde negen jaar in Oss, maar dat was een vergissing.”

‘’s-Hertogenbosch is net een dorp. Heerlijk.’

Ook in haar woonwijk Het Zand is ze actief. Ze liep met enkele buurtbewoners, verenigd in actiecomité Zakkend Zand, voorop tegen de plannen voor de nieuwe parkeergarage bij het station (bij haar voor de deur, red.) en zorgde ervoor – hoe kan het ook anders – dat de andere bewoners geïnformeerd werden en hun wensen meegenomen werden in de onderhandelingen. “We krijgen straks een autovrije straat met heel veel groen. Onze auto’s parkeren we in de nieuwe parkeergarage. Een prima oplossing waar de hele buurt blij mee is. Mooi om te zien hoeveel saamhorigheid er nu hier in de buurt is ontstaan.” Die saamhorigheid is misschien ook wel wat Annemarie het allerleukste aan ’s-Hertogenbosch vindt: “Gewoon, even een praatje maken op straat. Weten hoe het met de ander gaat. Als ik even naar de stad ga, kom ik altijd wel bekenden tegen. Het is net een dorp. Heerlijk vind ik dat.”

www.annemariebon.nl

0 Reacties uitgeschakeld voor ‘Veel van mijn boeken spelen zich af in de stad’ 1800 24 juli, 2017 Interviews, Nieuws juli 24, 2017

Facebook Comments