Digitaal bladeren

Iets om eens over na te denken
Auteur:

Iets om eens over na te denken

Het is alweer even geleden. Maar samen met Edwin Vollebergh van Studio BOOT heb ik ooit het plan opgevat om de wijken rondom het centrum, ook ons directe werkgebied, te voorzien van fietsenbergingen.
Daar was en is een goede reden voor. ‘s-Hertogenbosch afficheerde zich als fietsstad. Een nobel streven. Er was budget voor en “de rode lopers” werden aangelegd. Snelle, vrijwel ononderbroken, rode fietspaden vanuit alle windstreken. Maar in het centrum en de direct omliggende wijken stonden, en staan nog, erg veel, veelal oude fietsen op straat.
Hoe komt dat nou? In de wijken ‘t Zand, Muntel en de laatste stukken van de Vughterstraat, Hinthamerstraat en Hinthamereinde is het jarenlang hobby geweest om panden te splitsen. Panden die ooit gebouwd waren als heel herenhuis of winkel/woonhuis. Bij die splitsing lukte het niet om ook een fietsenberging te maken. Nou is er veel te zeggen over het splitsen van panden en de wijze waarop dit is gebeurd (en door wie) maar feit is wél dat er meer gewoond wordt in de binnenstad en de stad dus levendiger is geworden. Hier heeft bijvoorbeeld Eindhoven nog een behoorlijke slag te maken.
Al die bewoners hebben natuurlijk een fiets. En je gaat natuurlijk geen dure fiets kopen als hij op straat moet blijven staan. Feit is ook dat de gemeente met al deze nieuwe woningen meer OZB binnen krijgt. We vonden dus dat er best wat terug gedaan mocht worden voor deze doelgroep. Zoals er voor de binnenstadsbewoners nu ook grote fietsenstallingen zijn in de Wolvenhoek en Kerkstraat (of zijn die voor de bezoekers ).
Nou zijn er genoeg hele lelijke cabines te koop. Wij bedachten een stalen, compartimentabele/uitbreidbare, hufterproof cabine waarbij we bovenop, in een mooie oude letter de naam van de wijk zouden plaatsen. Want bijna nergens is te zien in welke wijk je eigenlijk bent. Piet Hein Eek wilde het destijds wel ontwerpen en het idee was dat gemeente ze zou plaatsen en middels een huursysteem zijn investering terug kon verdienen.

En daar bleef het bij. Stroperigheid bij gemeente, drukte aan onze kant etc. Het is nooit van de grond gekomen. Maar het is nog steeds wél een goed idee. Dus wie neemt de handschoen op?

Eric Tiebosch
Binnenstadsmakelaar
De Huyzerij

0 Reacties uitgeschakeld voor Iets om eens over na te denken 630 06 september, 2017 Column september 6, 2017

Facebook Comments