Digitaal bladeren

Open Monumentendag opent deuren die normaal gesproken op slot zijn
Auteur:

Open Monumentendag opent deuren die normaal gesproken op slot zijn

Op zaterdag 9 en zondag 10 september kun je weer een kijkje nemen achter deuren die normaal gesproken gesloten blijven. Tijdens de Open Monumentendag kun je namelijk gratis een bezoek brengen aan allerlei prachtige monumentale panden. Over heel Nederland zijn er meer dan vierduizend die hun deuren in dat weekend wijd open zetten voor publiek. Zo ook in onze prachtige stad ‘s-Hertogenbosch. Hieronder portretjes van een aantal particuliere bezitters die kort vertellen hoe zij hun hart hebben verpand aan de plek waar zij wonen en/of werken. Op open monumentendag laten zij je met trots meegenieten van hun stulpje. In het Monumenten Magazine uitgegeven door de gemeente vind je nog meer informatie. Dit valt op 3 september bij u in de bus. En natuurlijk op www.openmonumentendag.nl en www.erfgoedshertogenbosch.nl/omd

Jan en José Verkade, Tilmanshofje 17 foto: Olaf Smit

“Mam, hier is ‘t gaaf!” Daarmee vatte een jonge bezoeker pakkend samen wat hij van Het Tilmanshofje vond bij zijn bezoek tijdens de vorige Open Monumentendag. José Verkade kan er nog hartelijk om lachen. Zij en haar man Jan wonen samen al meer dan 42 jaar op dit schitterende plekje. Sinds ze getrouwd zijn want eerder mocht dat niet van enkele medebewoners. José: “De sociale controle was toen nog wat strikter. Dat is in de loop der tijd wel veranderd. Maar we hebben hier altijd met heel veel plezier gewoond. En nog. We genieten elke dag.” Jan en José zetten hun deuren samen met de bewoners van Tilmanshofje 16, 19, en 20 open op zaterdag 9 september.

Woonhuizen Tilmanshofje, Parklaan 16, 17, 19 en 20
– Open op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.
– De begane grond van de huizen zijn te bezichtigen.
– Op nummer 17 is een kleine fototentoonstelling over het Tilmanshofje en omgeving.
In het groene achtergebied van de Vughterdijk bevonden zich enkele stadsboerderijen. Ook achter het grote huis van de familie Tilman in de Vughterstraat stond tot 1896 een boerderij. Deze werd gesloopt om plaats te maken voor deze acht kleine woningen voor minvermogenden (vier vrijstaand, vier onder één kap), symmetrisch gerangschikt rond een hof met groene heggen als onderlinge afscheiding. Dit landelijk ogende, zeldzame complex van woninkjes voor de laagste sociale klasse (verwant aan het eveneens zeldzame Agnetapark in Delft) werd in 1907 ondergebracht in de charitatieve Tilman-stichting, is uitgevoerd in chalêtstijl, waarschijnlijk naar ontwerp van architect Dony (o.a. fontein de Draak).

Bas Albers, Apotheek Albers, Markt 35 foto: Olaf Smit

De karakteristieke voorgevel maar ook het fraaie interieur van het statige pand De Oranjeboom gelegen aan de markt moet je wel bekend voorkomen. Vele Bosschenaren bezoeken deze apotheek immers voor hun pillen of poeders.. Het pand is sinds 1939 in het bezit van de familie Albers. Binnen is er van alles te zien. Antieke potjes en flesjes in prachtige gerestaureerde kasten met verrassende paneeldeurtjes en natuurlijk het bijzonder vormgegeven plafond. De huidige eigenaar Bas Albers vindt het belangrijk dat het karakter behouden blijft. “Het pand ademt een bepaalde sfeer uit die het bijzonder maakt om hier te leven en te werken.”

De Oranjeboom: apotheek Albers, Markt 35
– Open op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.
– Rondleiding door het bedrijfsgedeelte van het pand.
De oudste vermelding van dit huis als apotheek dateert uit 1672. In 1750 was het enige tijd in gebruik als loodgieterswinkel. De oorsprong van het huis gaat terug tot de 15e eeuw, toen het waarschijnlijk werd herbouwd na de grote stadsbrand van 1419. Het heeft de voor ‘s-Hertogenbosch kenmerkende voor- en achterhuisindeling met houten binnenpui in het voorhuis. De fraaie voorgevel dateert uit het eind van de 18e of het begin van de 19e eeuw. Met name de winkelpui met een éénhoorn in het bovenlicht valt op. Ook het gave winkelinterieur van de apotheek dateert uit deze periode.

Corine van Wijk en Robert Boom, De Stadt Ravensteijn, Hinthamerstraat 160 foto: Olaf Smit

Corine van Wijk en Robert Boom zijn de trotse eigenaar van het monumentale pand De Stadt Ravensteijn aan de Hinthamerstraat 160. Oudere Bosschenaren gingen vroeger bij de vorige bewoners de familie van Vught zaden en voer halen. Voor Robert maar vooral voor Corine ging met de aankoop van het pand een droom in vervulling. Over een jaar staat zij als het goed is in haar eigen winkel met onder andere mooie vintage, (thee)servies en …heerlijke thee. Het aanwezige authentieke interieur met veel oude kasten met heel veel laden krijgt een grondige opknapbeurt maar blijft behouden. Wanneer je op www.destadtravensteijn.nl hebt gekeken wil je dit Open Huis absoluut niet missen!

De Stadt Ravensteijn, Hinthamerstraat 160
Let op: ingang achterzijde via Schilderstraat en Molenijser
– Open op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.
Dit pand heeft een voorgevel uit het eind van de 19e eeuw met ornamenten in neorenaissancestijl. Het heeft ook een fraaie hardstenen winkelpui uit deze periode. Tot voor kort was hier een winkel gespecialiseerd in diervoeders in gevestigd. Een lichtreclame uit vermoedelijk de jaren zestig (‘Sluijs’) herinnert hier nog aan. Achter de voorgevel bevindt zich, zoals gebruikelijk bij vele Bossche panden in de binnenstad, een (laat-) middeleeuws pand dat in 1566 vermeld stond onder de naam ‘de Stadt Ravensteijn’. Onlangs werd het pand uitgebreid bouwhistorisch onderzocht en werden er diverse, verrassende middeleeuwse onderdelen van het pand blootgelegd. Deze zullen de bezoeker tijdens de rondgang op Open Monumentendag worden getoond.

0 Reacties uitgeschakeld voor Open Monumentendag opent deuren die normaal gesproken op slot zijn 933 07 september, 2017 Evenementen, Nieuws september 7, 2017

Facebook Comments