Digitaal bladeren

Van bang guppie tot  zelfverzekerde ondernemer
Auteur:

Van bang guppie tot zelfverzekerde ondernemer

Wauw! Ik ben ondernemer! Had je me dat 10 jaar gelden voorspeld, dan had ik je niet geloofd. Want ik dacht altijd dat je als ondernemer geboren werd, met veel lef, ideeën en zelfvertrouwen. Nu weet ik: je kunt in die rol groeien, met de hulp van anderen.
Ze zijn er ongetwijfeld: de Steve Jobs die al op de middelbare school de belofte in zich dragen om uit te groeien tot succesvolle ondernemer. Ik was dat zeker niet. Op de havo was ik vooral bezig met in de smaak te vallen bij anderen. En dat was nog knap lastig, omdat ik als meisje met mijn Natuur&Techniekprofiel afweek van mijn vriendinnen. Ik vond het niet leuk op school. En misschien was mijn beste beslissing wel dat ik daar van mezelf daar niet meer over mocht zeuren. “Zet die knop om en maak de school af!”

Laat je inspireren
De volgende goede stap was dat ik een opleiding koos die paste bij mijn interesses. Of ik er een goede baan mee kon krijgen en veel geld kon verdienen, was minder relevant. Toch ging het ondernemersbloed nog niet meteen in me bruisen. Ik was een bang guppie en had het gevoel niet klaar te zijn voor de grote boze wereld. Pas binnen de opleiding leerde ik dat ik kwaliteiten heb en dat ik veel meer kan dan ik dacht. Het enthousiasme van de docenten werkte bovendien aanstekelijk en versterkte mijn zelfvertrouwen. Ik begon waarachtig in mezelf te geloven. Wijze les: als je niet zo stevig in je schoenen staat, zoek dan mensen die jou inspireren en je leren op jezelf te vertrouwen. Die mensen kun je vinden binnen een opleiding of een cursus, maar ook in je directe omgeving van familie en vrienden.

Vallen en opstaan
Ben je er dan als je ontdekt hebt dat je wel wat kunt? Nee. Want dan moet je het nog doen. Na mijn afstuderen sprong ik in het diepe toen ik een start maakte als bierbrouwer. De weg daarna tot ik in juni van dit jaar brouwerij Boegbeeld opende aan de Uilenburg, was kronkelig en legde ik af met veel vallen en opstaan. Ook dan is het goed om terug te vallen op anderen. Bij mij was dat onder andere Mikel Olierook, die toen hij mijn boekhouder werd mij bezwoer dat ik hem dag en nacht kon bellen om problemen te bespreken. Dat beviel zo goed dat we nu samen de brouwerij runnen.

Accepteer je mislukkingen
De kunst van het ondernemerschap is om niet ontmoedigd te raken als er iets mislukt. Want dat gebeurt zeker en ook meerdere malen. In plaats van dan te denken: “zie je wel, ik kan het niet”, weet ik nu dat het erbij hoort. Accepteer het en ga verder, is nu mijn motto. En focus je vooral op alles wat wél lukt. Dat geeft je energie en dat gebruik je om weer verder te komen.

Janneke Pieters,
eigenaar van Bierbrouwerij Boegbeeld, Uilenburg 1 in Den Bosch

0 Reacties uitgeschakeld voor Van bang guppie tot zelfverzekerde ondernemer 645 27 september, 2017 Zakelijk nieuws september 27, 2017

Facebook Comments