Digitaal bladeren

‘Ik ben ook gewoon Jack’
Auteur:

‘Ik ben ook gewoon Jack’

Burgemeester Mikkers over dromen, ambities en jezelf blijven

Na 21 jaar wordt onze gemeente bestuurd door een andere burgervader. En dat is voor iedereen even wennen. Want wie is Jack Mikkers (49) eigenlijk? Wat drijft hem? Welke ambities en dromen heeft hij voor de stad en de gemeente? Mikkers is burgemeester in hart en nieren, maar bovenal een aimabel mens. Een verhaal over lef, jezelf blijven, oprechte aandacht en guilty pleasures.

Tekst: Rinske van Kasteren | fotografie: byMarjo

Van een dorpsburgemeester naar burgemeester van de Brabantse hoofdstad. Jack Mikkers noemt het ‘de grootste carrièrestap van zijn leven en ziet het als een grote gunst dat hij de mooiste stad van het land mag besturen.’ “Ik heb samen met mijn vrouw Astrid hard gejuicht toen ik hoorde dat de keus op mij was gevallen. Ik voelde me direct welkom,” vertelt Mikkers. Zelfs toen een aantal dagen later in de krant stond dat niet Mikkers, maar Jan Hamming eerste keus was voor het burgemeesterschap. “Natuurlijk, die publicatie was erg vervelend. Maar ik had dat oprechte welkom gevoeld en dat werd nog eens bevestigd door een aantal telefoontjes dat ik die dag kreeg. Ik ben dankbaar dat ik dit mag doen en daar focus ik me op.”

Mikkers is een trotse man die in de ‘grote schoenen’ van Ton Rombouts mag staan. “Als stad en gemeente mogen we heel trots zijn op wat hij in de afgelopen jaren allemaal heeft gedaan. Hij is een groot ambassadeur geweest en ik hoop dat hij dat ook nu nog zal blijven. Rombouts gaf me een belangrijke tip: blijf jezelf. Dat ga ik zeker doen. Want ik ben burgemeester, maar ook gewoon Jack.”

‘Ik ben geen Harry Potter die met een
toverstokje alles kan veranderen’

Harry Potter
Jack Mikkers is iemand die bewezen kan schakelen tussen maatpak en spijkerbroek, zoals in de functieomschrijving gevraagd werd. Hij wordt geroemd om zijn sociale vaardigheden, laagdrempeligheid en open karakter. Tijdens zijn afscheid in zijn geliefde Veldhoven – waar hij tien jaar burgemeester was – blijkt dat meer dan eens. Hij wordt niet alleen benoemd tot ereburger van Veldhoven, maar krijgt ook een warm afscheid en mooie woorden van zo’n beetje de hele Veldhovense gemeenschap. “Al die complimenten en eer, daar word ik verlegen van. Ik vind het als burgemeester een plicht om me laagdrempelig op te stellen. Mijn deur staat daarom ook altijd open. Ook hier in ’s-Hertogenbosch. Ik wil er voor iedereen kunnen zijn, maar ik ben ook realistisch. Ik ben geen Harry Potter die met een toverstokje alles kan veranderen. Maar ik kan wel luisteren en verbinden. Afgelopen tien jaar heb ik als bestuurslid van de Brainport ook op regionaal niveau geschakeld en ook daar laagdrempeligheid getoond. Het zit in mij en in mijn wijze van besturen.”

Poespas
Toen Mikkers 11 jaar was, wist hij: ooit word ik burgemeester. In de zesde klas van de lagere school kreeg hij les van Peter Grem, die later burgemeester werd van Oost-West-Middelbeers. Bij zijn installatie mocht de klas aanwezig zijn. “Het hele dorp liep uit. Inclusief gilde, harmonie, rijtuigen. Al die belangstelling en aandacht, ik vond het prachtig. Nu weet ik dat het niet gaat om die poespas er omheen. Het mooiste aan burgemeester zijn is dat je samen met mensen dromen voor de samenleving waar kunt maken. Je mag mensen inspireren, schouder aan schouder staan, samen lachen en huilen. Dat is een gunst.”

‘Ik doe liever drie dingen goed,
dan tien dingen half’

Mikkers wil de gemeente ‘s-Hertogenbosch, maar vooral de burgers dan ook écht leren kennen. De komende maanden staan in het teken van veel dingen ontdekken, doen en beleven. “Met de elf fracties uit de gemeenteraad heb ik afgesproken dat ze me allemaal een halve dag op sleeptouw mogen nemen om de gemeente beter te leren kennen. Na de komende gemeenteraadsverkiezingen ga ik dit ook afspreken met alle raadsleden. Ik wil geen gesprekjes aan een tafel in het stadhuis, maar juist iets doen om ook echt verbinding te kunnen maken. Ik wil weten en vooral voelen wat de vertegenwoordigers van de gemeenschap beweegt. Wat hun dromen en passies zijn. Ik hou niet van hit and run, vind het verschrikkelijk om maar tien minuten bij een activiteit te kunnen zijn en dan weer door te moeten. Ik wil investeren in echt contact en doe daarom liever drie dingen goed, dan tien dingen half. Ik vind dat je als burgemeester onder de huid moet kruipen van burgers, van vrijwilligers en ondernemers. Pas dan kan ik mijn taak als verbinder goed uitvoeren.”

Habitat
Eén van de ambities van Mikkers is niet alleen om mensen met elkaar te verbinden, maar ook de historische binnenstad met de omliggende wijken en dorpen meer met elkaar te verbinden. “Onze binnenstad heeft één van de mooiste etalages van Nederland met al zijn monumenten, sfeer en beleving. Maar achter die stad zitten ook heel veel mooie wijken en dorpen met hun eigen kracht, talenten en insteek. Ik wil dat iedereen zich senang voelt in zijn habitat, maar dat we wel gezamenlijk trots zijn op de hele gemeente. Ik vind het belangrijk dat wijken en dorpen hun eigenheid behouden. Dat je de verschillen juist durft te benadrukken. Geen grijze massa en eenheidsworst, want dan ben je niet meer trots. Rosmalen is geen stad en Nuland is geen Vinkel. Die verschillen wil ik juist cultiveren.”

‘Durf verschillen te benoemen’

Overigens wil Mikkers ook de binnenstad verder ontwikkelen. Want hoewel het goed gaat, moeten we niet achteroverleunen. “Met wie ik ook over ’s-Hertogenbosch praat, iedereen krijgt meteen een glimlach op zijn gezicht. Onze stad staat bekend als gastvrij, Bourgondisch en gezellig. Je krijgt een gevoel van comfort en van thuiskomen. Dat zijn belangrijke elementen, ook voor de toekomst, die we moeten koesteren. Daarnaast moeten we ons ook aan durven passen aan deze tijd en nieuwe kansen en inzichten beetpakken. Het onderwijs floreert. Met JADS (Jheronimus Academy of Data Science), HAS Hogeschool, Kunstacademie en Avans Hogeschool hebben we prachtig onderwijs en dat biedt volop kansen. We moeten jongeren aan deze stad blijven verbinden. Nieuwe technologische ontwikkelingen uitproberen. Innoveren zit in mijn DNA en zal ik ook hier niet uit de weg gaan. Ik vind dat ik de plicht heb om mijn nek uit te steken en het risico te nemen dat het ook weleens fout kan gaan. Die fouten zal ik dan ook eerlijk toegeven. Ik verschuil me niet achter anderen. Daar heb ik een hekel aan.”

‘Ik vind dat ik de plicht heb
om mijn nek uit te steken’

Bossche humor
De nieuwe burgemeester leerde de stad voor het eerst kennen als vakantiewerker bij Luilekkerland, de patéfabriek waar zijn vader directeur was en later als student aan de heao. “In die tijd maakte ik kennis met de Bossche humor en taal. Net als het horeca-leven trouwens.” Die humor en Bossche taal komen hem vast goed van pas, vooral tijdens carnaval. “Mijn vrouw en ik zijn groot liefhebber van carnaval, maar hebben het nog nooit in Oeteldonk gevierd. Ik kijk ernaar uit om al die tradities te leren kennen. Ik begreep dat ik me ook nog wel even moet verdiepen in het spel. Dat vind ik geen noodzaak, maar wil ik ook echt. Ik heb al een rood-wit-gele shawl en een kiel. En ook sommige Oeteldonkse nummers ken ik al uit mijn hoofd.”

Dat laatste is niet verwonderlijk, want onze nieuwbakken burgemeester houdt van Nederlandstalige muziek. “Dat is mijn jeugdzonde. Vroeger in de fabriek waar mijn vader directeur was, stond altijd radio Mexico aan. Nog steeds vind ik het heerlijk om met Nederlandstalige muziek mee te zingen. Luidkeels in de badkamer. En nee, dat doe ik niet in het openbaar.” Mikkers kookt in zijn spaarzame vrije tijd graag, gaat mee naar de optredens van zijn vrouw Astrid die zingt in een band en kijkt graag naar series en films op Netflix. “House of Cards, dat vind ik echt een ge-wel-dige serie. Ik ben fan. Zelfs mijn ringtone is de begintune van House of Cards. Alles wat ik slecht vind aan politiek zit in die serie en toch hou je van Frank Underwood. Knap gemaakt.” En dan is er nog een ‘zonde’. Iets dat Mikkers op z’n tijd heerlijk vindt: McDonalds. “Je hoeft me niks te vertellen over het menu van McDonalds”, vertelt hij met een lach. “Het blijft verleidelijk. Maar deze hele stad zit vol Bourgondische en gezellige verleidingen. Ik ben een Bourgondiër in hart en nieren.”

3 Reacties uitgeschakeld voor ‘Ik ben ook gewoon Jack’ 6629 02 november, 2017 Interviews, Nieuws november 2, 2017

Facebook Comments