Digitaal bladeren

Iets om eens over na te denken
Auteur:

Iets om eens over na te denken

We zijn al een heel eind. De stadswal is aan de zuidkant helemaal gerenoveerd. Er zijn verbindingen gelegd met de aangrenzende natuur en sportvelden. Verkeersknooppunten zijn aangepakt onder het Wilhelminaplein en aan het Zuiderpark belééf je de relatie die de stad met het water heeft écht. Het voetpad op waterniveau is geweldig. We wonen in een Vestingstad, daar zijn we trots op en dat maakt onze stad o.a. ook zo interessant voor toeristen. Aan de zuidkant is die relatie overduidelijk gelegd.

Ook aan de Dommel, met het Bolwerk Sint Jan en de steigers voor de pleziervaart is deze voormalige functie van verdediging onmiskenbaar. Er is echter nog één zijde te gaan. Want de noordkant van de vestingwal ligt er wel een beetje troosteloos én functieloos bij.
Overwoekerd met aanvankelijk mos, maar inmiddels zelfs gras, is dit niet direct het visitekaartje van de stad voor de bezoeker uit Noordelijke richting. Onvoldoende ook, heb je het gevoel op de Rückertbrug dat je oude vesting binnen rijdt. Dit heeft met de staat van de vestingmuur te maken en natuurlijk de invulling van de omgeving. Maar die stad komt deze kant op door de herontwikkeling van het ziekenhuisterrein.

De vraag is dus, gaan we alleen de muren renoveren, of gaan we er ook functies aan toe voegen. In dat laatste geval zal die historische omgeving ook beter beleefd gaan worden. Waterrecreatie is de meest voor de hand liggende. Aan de Pelssingel ligt het voormalige scoutinggebouw met een goede toegang tot het water. Maar mogen we niet ook een keer wat openingen in die oude muur maken, zoals dit voor de parkeergarage St. Jan gedaan is? Is er wellicht op die manier een steiger te maken waar je je boot wél veilig kunt neer leggen? Tussen centrum en Muntel vast een welkome voorziening voor bewoners aan beide zijden. Of misschien moet hier dan toch die woonboot of waterwoning kunnen komen liggen?
Hoe dan ook. Het is een omgeving waar in onderhoud echt iets mee moet maar waar ook zo veel mee kan. Wie denkt mee?

Eric Tiebosch Binnenstadsmakelaar De Huyzerij

0 Reacties uitgeschakeld voor Iets om eens over na te denken 1106 15 november, 2017 Column november 15, 2017

Facebook Comments