Digitaal bladeren

Zuipen, zuipen, zuipen…???
Auteur:

Zuipen, zuipen, zuipen…???

Hans van Kasteren schreef verhalen voor bergsporttijdschriften en is co-auteur van een boek over het onderwijs in ‘s-Hertogenbosch en omgeving. Hij schrijft regelmatig een column en artikelen voor 073 Magazine.

Mijn vrouw vindt dat ik veel te stellig ben. Te veel mededelingen van mijn kant, dat bedoelt ze. ‘Je zou meer moeten delen, en veel minder moeten mededelen’, zegt ze dan. Even buiten beschouwing gelaten of ze daar gelijk in heeft: ik vind het een mooie observatie.
Ze zei dat enkele weken geleden, toen ik blijkbaar een TV-avond lang iets te nadrukkelijk mededeelde wat ik vond van Gordon, van Chantal Janzen, van Jandino, van Joling, van Ruben Nicolai. Nee, ik had over die lui niet veel positiefs te melden, dat klopt. Maar mijn lieve vrouw vindt dus dat ik niet had moeten zeggen ‘Wat een arrogante kwal is die Nicolai toch’, maar in plaats daarvan bijvoorbeeld ‘Ik vind die Ruben Nicolai persoonlijk nogal irritant, wat vind jij van hem?’. Toen ik over dat ‘delen’ iets zei als ‘dat voel ik helemaal niet zo’ had ze weer zo’n rake reactie: ‘Je zou eens wat minder moeten voelen en wat meer moeten aanvoelen’. Ja, wij voeren leuke gesprekken, mijn vrouw en ik.
Waarom deze inleiding? Nou, in onze stad stuit ik sinds enige tijd ook op een gebeuren dat aan mij gemakkelijk zo’n primaire en dus door mijn vrouw verafschuwde reactie ontlokt. En dan bedoel ik niet dat gedoe rondom Jos van Son of Paul Kagie, hoe stuitend ik veel van de publiciteit rondom eerstgenoemde ook vind. Nee, het gaat om een feestelijk gebeuren. Carnaval namelijk. Prachtig feest, zeker Brabantse en meer specifiek Bossche cultuur. Bij die mooie cultuur horen events als de Intocht, de Optocht, maar natuurlijk ook het Kwèkfestijn. Bossche carnavalsmuziek dus. Voor alle duidelijkheid: ik heb genoten van het meest recente Kwèkfestijn op 18 november. De beste Kwèk die ik ooit heb mogen bijwonen – en ik heb er wat gezien en beluisterd hoor. En let op: niet alleen door de kwaliteit en diversiteit van de gebrachte nummers, maar zeker ook door het niet te miskennen gegeven dat de Bossche jeugd zijn (of haar?) intrede deed. Want dat was tot mijn genoegen wel degelijk op grote schaal het geval, zowel in de zaal als op het podium. Mooie winnaar ook, maar ik zag in de finale nog wel vijf potentiële winnaars. Bijvoorbeeld Hans Tervoort met de Foe Jong Bende. Hartstikke leuk, zelfs ontroerend, echt waar. En nou zocht ik enkele dagen na de Kwèk het nummer van Hans en zijn Foe Jong Bende op. Kan gemakkelijk via YouTube. Ik wilde het nog eens horen, zo mooi had ik het gevonden. Ik zag ineens dat er van dezelfde performer via YouTube nog een ander, nieuw carnavalsnummer te bezien en te beluisteren was. ‘In shape veur carnaval’ of zoiets. Natuurlijk even aangeklikt. Jongens, ik wist niet wat ik hoorde en zag. De performer van het lied zelf heeft het over een ‘carnavalsnummer met een achterliggende boodschap’. En die boodschap is dan volgens hem ‘dat het tijd wordt carnavalsmuziek ook op een andere manier te maken, eventueel met mechanische muziekinstrumenten’. En hoe zit dat dan met die titel ‘In shape veur carnaval’? Daarover zegt dezelfde performer: ‘Moet je in shape raken met een strak lichaam of door voldoende bier te drinken?’ Nou zijn er volgens mij meer manieren om ‘in shape te raken’, als dat al nodig is. Maar de tekst van het bedoelde nummer geeft overduidelijk aan hoe dat je dat moet doen, dat in ‘shape raken’, namelijk zuipen, zuipen, zuipen! Deze woorden vormen de harde kern van het nummer, niet te missen. Zoek het maar op. Wat mij betreft: helemaal mis. Raakt kant noch wal. Mijn vraag aan de makers en performers van ‘In shape veur carnaval’: Waar zijn jullie mee bezig? Een beeld neer te zetten van het Bossche carnaval? Zuipen, zuipen, zuipen? En daar wil je een andere doelgroep mee bereiken, de Bossche jeugd bijvoorbeeld? Of de carnavalsvierders van boven de rivieren? Leg mij dat eens uit, Hans!
Even terug naar de opening van deze tekst: Ben ik nu weer te stellig in mijn afkeuring? Is dit weer een mededeling en verzuim ik iets te delen? Ik noemde zojuist tekst en nummer ‘helemaal mis’. Had ik hier misschien moeten schrijven ‘Ik vind dat nummer In shape veur carnaval niet helemaal OK wat tekst en muziek betreft. Wat vinden jullie?’ Ik ga het er over hebben met mijn vrouw. Kwestie van aanvoelen, vermoed ik.

Hans van Kasteren

0 Reacties uitgeschakeld voor Zuipen, zuipen, zuipen…??? 1428 14 december, 2017 Column december 14, 2017

Facebook Comments