Digitaal bladeren

2 x 11 jaar dienstbaar aan Oeteldonk!!
Auteur:

2 x 11 jaar dienstbaar aan Oeteldonk!!

Kees Minkels (Mark Adelaars) en (Joost van Keulen) de PP van de Geminteraod

De tafel is gedekt. De worstenbroodjes, roggebrood met zult en broodjes boerenham staan klaar om opgegeten te worden. De lunch is ondergeschikt aan het mooie gesprek over het 11 jaar lang dienen van de Oeteldonkse rol. Mark Adelaars en Joost van Keulen. Kees Minkels en PP (PisPaol) van de Geminteraod (hoofd van de Raad).

Tekst: Huub van Mackelenbergh | foto’s Gérard van Kessel

11 jaar is een mooie periode maar een tijdsplanning hebben beide heren nooit gemaakt toen ze jaren terug in hun rol stapten. Mark: “Kees Minkels ben je zolang Peer van den Muggenheuvel aanblijft en het Oeteldonkse volk laat blijken dat ze je aanwezigheid op prijs stellen.”Joost: “Voor mij geldt eigenlijk hetzelfde. Ik handel wat meer in de schaduw van Peer en Kees. Zorg ervoor dat zij hun rol perfect uit kunnen voeren. En dus het Oeteldonkse volk verwennen met hun aanwezigheid. We zijn een team, samen met de gehele Geminteraod. Een team dat heel veel lol beleeft met elkaar en met Oeteldonk. Een Team dat constant snapt wat hun rol is. In mijn beleving kun je beide rollen pas goed vervullen wanneer ze passen bij je karakter. Kees Minkels, de zwijgzame wethouder. PP, de leidende regelaar van het programma van Peer en Kees.”

In hoeverre passen de rollen bij jullie karakter?
Mark: “Kees Minkels staat in de schaduw van de Peer. Een prima plek voor mij. Maar dat betekent niet dat ik in het dagelijks leven even zwijgzaam ben. Ik zeg wat ik denk en vind. Maar wel overwogen. Ik krijg tijdens carnaval wel eens reacties van mensen over het feit dat ik kan praten. Grappig. Natuurlijk voer ik gesprekken in de kroeg en op straat met de Oeteldonkers. Over van alles en niets. Maar op het podium is Minkels zwijgzaam. Bescheiden op het juiste moment. Je zult mij ook niet zo snel op de bar zien dansen. Alhoewel …..” De pretoogjes van Mark verraden een geheim. In petit comité lijkt het wel eens gebeurd te zijn. Het blijft een geheim.

Spel en onszelf niet al te serieus nemen!
Joost: “Ik ben van nature een leider. Control freak. Neem graag initiatief. In die zin was ik niet verbaasd dat Peer me vroeg om PP te worden. De rol past me prima. Maar ik ben ook ondeugend, er schiet tijdens carnaval van alles door mijn hoofd wat absoluut niet binnen het spel past dat we spelen. En dat spel is 100% serieus. Maar we moeten oppassen dat we onszelf niet al te serieus nemen. We zijn een radartje in het prachtige Oeteldonk”.

Durp
Oeteldonk is een durp. Wat we met elkaar heel groot maken. Sommige Oeteldonkers denken dat het hele jaar om Oeteldonk draait. Hoe beleven jullie dat? Mark: “Oeteldonk is groots. Zeker. Maar ook heel klein. De vele duizenden carnavalsvierders kennen lang niet allemaal het Oeteldonkse protocol. Hoe vaak de Peer niet “Prins” genoemd wordt als we door de straten trekken. Grappig. Ooit was de Peer afwezig en was ik, Kees Minkels alleen. Met de Driek aan mijn zijde liep ik over straat. Minkels werd zelfs “prins” genoemd. Dat zegt genoeg”.

Pareltjes
Na 11-11 begint de Oeteldonkse agenda te draaien. Dan beginnen de officiële plichtplegingen. Dan ontstaan de pareltjes. Wat zijn de hoogtepunten uit de afgelopen 11 jaar? Joost: “We hebben een uitgebreid programma. Waarvan 80% elk jaar hetzelfde en heerlijk is. Maar de echte hoogtepunten zitten vooral in de kleine dingen waarbij je veel voor mensen kunt betekenen. Op bezoek bij terminale Oeteldonkers, liefdevolle huwelijksvoltrekkingen, 88 jarige verjaardagen. Wat het mooiste is? Dat wij mensen toelaten en mensen ons toelaten. Geven is mooier dan nemen. Daar ontstaan de pareltjes.” Mark: “Ik herinner me een bezoek aan twee heren, op de Maastrichtseweg. Elk jaar versieren zij op een prachtige manier hun gevel. We zijn daar spontaan eens een bezoek gaan brengen. Om ze te bedanken. De ontvangst was zo warm en werd zo gewaardeerd, dan voel je in heel je lijf waar je het voor doet”.

Ik kan me voorstellen dat je in de loop der jaren gegroeid bent in je rol. Dat het een wezenlijk onderdeel is geworden van Mark en Joost. Joost: “Er is één moment geweest waarop ik dacht: dit is de ultieme uitvoering van mijn taak. We bezochten de Meierijsche Kar, de carnaval na het overlijden van Bart Repko. Behoorlijk emotioneel. De tranen stroomden bij de Peer over zijn wangen en het snot droop uit zijn neus. Met blote hand verloste ik Peer van zijn snot en stond ik met de groen-gele klodders van de Peer in mijn hand. Maar de Peer kon verder. 100% in dienst van”. Mark: 11 jaar geleden was ik te bescheiden om te kunnen denken dat Peer mij graag als Kees Minkels wilde hebben. In de loop der jaren zijn Peer en Kees een eenheid geworden die elkaar constant aanvullen. Ik ben de ogen en de oren van de Peer. Met een onwaarschijnlijk belangrijke Geminteraod naast ons. Als Mark besef ik steeds meer wat voor voorrecht het is dit spel te kunnen spelen. En niet te vergeten de ruimte die ik krijg van het thuisfront om het spel te mogen spelen.” Op naar Carnaval.

2 Reacties uitgeschakeld voor 2 x 11 jaar dienstbaar aan Oeteldonk!! 920 31 januari, 2018 Interviews, Nieuws januari 31, 2018

Facebook Comments