Digitaal bladeren

Het magische getal
Auteur:

Het magische getal

Terwijl ik deze column schrijf is het nieuwe jaar net begonnen. Ik weet niet hoe dat bij jullie gaat, maar soms heb ik het rare gevoel dat mijn vakantie pas begint als de kinderen weer naar school gaan. En als je dan weer achter je laptop kruipt, ontstaat er een serene rust. Heerlijk aan het werk, of in alle rust de krant lezen. Je zou je haast schuldig gaan voelen naar je kinderen toe. De sfeer op de werkvloer is ook anders. De tellers staan weer op 0, en iedereen moet even bijkomen van de hectische eindejaarssprint. Je kunt je vast voorstellen dat er in de eerste dagen van het nieuwe jaar niet zo veel gebeurt.

Tijd voor kick-offs
Grote bedrijven spelen hier handig op in. Het is namelijk de tijd van de kick-offs. Was dat vroeger nog echt een leuk uitje voor salesteams (met omzetrecords voor de lokale kroegen), nu is het voor organisaties bijna een must. Alle neuzen dezelfde kant op, en natuurlijk wordt het magische getal er bekendgemaakt.

Nummer 14
Het schoot allemaal in een flits door me heen toen mijn vrouw me belde vanuit Barcelona. Ze had net een meerdaagse kick-off achter de rug en stond nu in de fanshop van FC Barcelona. “Welk shirt zal ik voor de boys meenemen?” vroeg ze. Welk shirt?! “Weet ik veel”, antwoordde ik. “En weet je eigenlijk wel wat dat kost?”, voegde ik eraan toe. Dat wist ze niet. Ik heb inmiddels geleerd me daar niet meer mee te bemoeien. Er moest en zou iets voor ons meekomen uit Barcelona. “Dus, welk shirt zal ik meenemen?”, vroeg ze nog eens. ‘Coutinho’ zei ik snel, wetende dat ze niet veel tijd had. Coutinho, die vlak daarvoor voor 160 miljoen van Liverpool naar Barcelona is verkast. Hij gaat met nummer 14 spelen had ik ergens gelezen, dus als groot Cruyff-fan kreeg ik meteen kippenvel. Helaas. De transfer was nog niet officieel, dus ze mochten zijn naam en nummer nog niet op het shirt drukken. Maar het ging met name om dat magische getal.
De transfer was al wel rond, alleen het rugnummer was nog niet officieel bevestigd. Er speelt nu namelijk nog iemand anders met nummer 14. De commerciële baas van Barcelona zal met opzet even wachten, want de combinatie van Coutinho en het magische nummer 14 levert natuurlijk ontzettend veel geld op. Zo kan ik me nog herinneren dat Real Madrid destijds de transfersom van David Beckham (met het onbeduidende shirtnummer 23) in twee dagen had terugverdiend. Magische nummers inspireren, geven energie en helpen mensen hun doelen en targets te halen. Denk maar aan VER33 (Verstappen), CR7 (Cristiano Ronaldo) of 073 :).

7 stoelen per dag
Het bedrijfsleven is niet anders. Getallen hebben de kracht om te motiveren, maar dan moet je ze wel concreet maken. Een bedrijf dat we helpen groeien, moet volgens de begroting € 150.000,- omzet per maand halen. Niet echt magisch, zo’n bedrag is vooral erg ongrijpbaar. Daarom zei ik: “Dat betekent dus dat je 7 stoelen per dag moet verkopen.” En toen gebeurde er wél iets. Lang verhaal kort: er hangt een flatscreen aan de muur die elke dag van 7 naar 0 aftelt. En bij 0 trekken ze daar hard aan de bel: doel gehaald, high five! En nog beter: ze verkopen nu gemiddeld 12 stoelen per dag, wat op jaarbasis zo’n 800K extra is! Dit is een sprekend voorbeeld van de magie van een getal, en hoe mensen er energie van krijgen als je haalbare doelen en targets stelt. Je mag ervan uitgaan dat salesteams wereldwijd tijdens een kick-off hun magische getal hebben gekregen. Ten minste, als de bedrijven waarvoor ze werken hun cijfers op orde hebben. En Coutinho? Die heeft op het moment dat ik dit schrijf officieel nog steeds geen rugnummer. Maar reken maar dat Barcelona slim genoeg is om even te wachten, zodat ze gelijk een stuk van die belachelijke transfersom terugverdienen.

Wat is jouw magische getal?


Berend Bouwmeester, Co-Founder van Bottomlines. Met zijn bedrijf helpt hij Start- & ScaleUps groeien en begeleidt deze naar een mogelijke exit. Daarnaast heeft hij zitting in een aantal adviesraden van een aantal startups. Zijn motto: Succes is pas een succes als je het kunt delen.’


Veemarktkade 8 5222 AE ‘s-Hertogenbosch

T: +31 (0)73 30 30 880 E: info@bottomlines.nl

0 Reacties uitgeschakeld voor Het magische getal 538 01 februari, 2018 Column, Zakelijk nieuws februari 1, 2018

Facebook Comments