Digitaal bladeren

Ongewenst zwanger en wat nu?
Auteur:

Ongewenst zwanger en wat nu?

Het komt bij mij in mijn praktijk te regelmatig voor dat een man mij de volgende vraag stelt. Hoe ga ik om met mijn ex- vriendin, die zwanger blijkt te zijn. Of wat kan ik doen na een one night stand die uitmondt in een zwangerschap. Een ethische en moeilijke kwestie. Kun je bij de vrouw een abortus afdwingen ? Hoe ga je daarmee om?. Heb ik gezag als het kind wel geboren wordt ? Is het wel mijn kind? Veel onzekerheden waarbij beide toekomstige ouders goed moeten overleggen. Het gaat tenslotte om het belang van het (nog ongeboren) kind. Die heeft niets aan ruziënde ouders die de rechter een knoop moeten laten doorhakken. Daarom alvast de rechten en plichten van de toekomstige vader op een rij:

Plichten van een vader : Als verwekker van het kind is een vader verplicht om een bijdrage te leveren in de kosten van de zorg en opvoeding. Hij kan zich daartegen verzetten, maar een rechter zal in de meeste gevallen oordelen dat de biologische vader ook de juridische vader is (tenzij uit de dna-test anders blijkt). Het is overigens niet zo dat de alimentatieplicht automatisch een recht op omgang tussen vader en kind geeft. Dit staat los van elkaar. Alimentatie is geen kijkgeld. Zo heeft het gerechtshof te Amsterdam onlangs beslist dat, zelfs als er een kind geboren is uit een one night stand en er nooit contact geweest is tussen vader en kind, er kinderalimentatie moet worden voldaan.

Rechten van een vader: De vader heeft ook rechten met betrekking tot het kind. Het gaat dan om het recht op een omgangsregeling en het recht op gezamenlijk ouderlijk gezag. Hij kan deze rechten proberen af te dwingen bij de rechter, wanneer de moeder niet mee wil werken. Beter is het natuurlijk om samen te overleggen hoe het er voor het kind in de toekomst gaat uitzien.

Recht op omgang: Afhankelijk van de situatie bepaalt een rechter of een omgangsregeling passend is. Het belang van het kind- dat in principe recht heeft op omgang met beide ouders- zal daarbij centraal staan. Zowel de vader als de moeder mogen hun standpunten kenbaar maken, waarna de rechter zal beslissen.

Recht op gezamenlijk gezag: De rechter kan bepalen dat het gezag gezamenlijk moet worden uitgeoefend. Het belang van het kind zal ook hier een belangrijke rol spelen bij de beoordeling. Zeker als er sprake is geweest van zogenaamd family life tussen vader en kind, wordt gezamenlijk gezag meestal toegekend. Family life is een juridische term, het betekent dat de vader (al eerder) verzorgende taken heeft uitgevoerd en dus een band heeft opgebouwd met het kind. Als je het kind nooit gezien hebt en er is geen enkele band met het kind zal dit niet snel worden toegewezen.Mocht je in zo’n situatie verzeild raken, en je komt er samen niet uit, adviseer ik beide (toekomstige) ouders in mediation te gaan. Onze vfas -advocaten en mediators begeleiden beide ouders met het bereiken van een betere communicatie en een ouderschapsplan.


De sectie Familierechtadvocaten van Bogaerts en Groenen advocaten leveren laagdrempelige en hoogwaardige kwaliteit. Elke donderdagochtend van 09.00 tot 10.30 u is er een gratis spreekuur in Villa Oldenburg te Vught. Ook in Oisterwijk, Tilburg, Boxtel en Son zijn de spreekuren gratis. Voor meer informatie; zie de website: www.bgadvocaten.nl of neem contact op met Liedeke Floris (088-1410800)

 

 

0 Reacties uitgeschakeld voor Ongewenst zwanger en wat nu? 979 01 februari, 2018 Column, Zakelijk nieuws februari 1, 2018

Facebook Comments