Digitaal bladeren

‘Ogen niet sluiten voor ongemakkelijke feiten’
Auteur:

‘Ogen niet sluiten voor ongemakkelijke feiten’

Pieter Paul Slikker (PvdA) strijdbaar de gemeenteraadsverkiezingen tegemoet

Pieter Paul Slikker (37), lijsttrekker van de PvdA in Den Bosch, woont in het hartje van de stad en geniet daar volgens eigen zeggen met volle teugen van. “Den Bosch heeft zoveel te bieden. Een heerlijke Bourgondische stad met prachtige evenementen en een rijk verleden. Die mix zorgt ervoor dat we tot de aantrekkelijkste steden van Nederland behoren. Daar word ik blij van. Maar onze stad kent ook een minder rooskleurige realiteit. Een flink aantal Bosschenaren en hun kinderen hebben dagelijks te maken met armoedige omstandigheden. Duizenden inwoners komen niet aan een betaalbaar huis. Daar wil ik de komende jaren aandacht voor en daadwerkelijk iets aan doen.” Met dat laatste politieke statement sluit de voorman van de Bossche PvdA naadloos aan bij de titel van het verkiezingsprogramma waarmee de partij een comeback wil maken. “Nu eerst de mensen”.

Pieter Paul is een rasechte Bosschenaar. Na wat omzwervingen vanwege studie (politicologie in Amsterdam) en werk (Brussel) is hij weer terug op het oude nest. De afgelopen jaren werkte hij op het hoofdkantoor van zijn partij nauw samen met verschillende partijbonzen van Wouter Bos tot Lilianne Ploumen. Zoals eerder gezegd voelt hij zich in het Bossche senang. Niet alleen vanwege het heerlijke leefklimaat van Den Bosch maar ook omdat hij via zijn raadlidmaatschap iets kan doen aan zaken die volgens zijn maatschappelijke opvattingen niet kloppen. “Via het raadswerk kan ik echt wat voor de mensen betekenen. Je komt overal en spreekt veel mensen van allerlei pluimage. De ene dag ga je op bezoek bij een culturele instelling en op een ander moment sta je met een ontevreden bewoner in een huis waar de schimmel op diverse plekken heeft toegeslagen.”

Meer sociale woningbouw
Met dat laatste voorbeeld komen we op een belangrijk punt waar Pieter Paul zich hard voor wil maken. “Wij pleiten al jaren voor meer sociale woningbouw. Behoorlijk wat mensen staan al jaren ingeschreven voor een huis of zoeken zich suf op Funda naar een betaalbare woning. Bij de ontwikkeling van nieuwe woonprojecten moet beter gekeken worden naar de vraag van inwoners die het zelf niet redden. Bosschenaren gaan niet voor hun lol in Tilburg wonen, maar vanwege de kosten. Je hoort dat met regelmaat. Het aandeel van sociale en betaalbare woningbouw in nieuw te ontwikkelen woonprojecten moet daarom omhoog. Fijn wonen in een veilige en schone buurt, daar heeft iedere Bosschenaar, jong en oud, recht op.

Terugdringen armoede
Een ander belangrijk punt voor Pieter Paul is het terugdringen van de armoede in de stad. “Een kwart van onze wijken is zwak. Daar wonen duizenden mensen die leven onder het bestaansminimum. Het is dus zaak dat we niet alleen beleid maken om de binnenstad zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Natuurlijk zijn projecten als een nieuw theater, een Sint Jansmuseum en de Pieckepoort belangrijk, maar we moeten ons óók richten op de noden en wensen van 140.000 inwoners die buiten de stadsmuren wonen. De meesten daarvan hebben een goed leven maar we moeten de ogen niet sluiten voor ongemakkelijke feiten: Dat maar liefst 4.000 Bossche kinderen in armoede opgroeien. Dat vind ik onacceptabel en daar moeten we samen mee aan de slag. Een open oog en oor hebben voor wat er speelt in de samenleving. Dat moet leidend zijn voor de politieke binnenwereld van het stadhuis.”

Jongeren
Last but not least wijst Pieter Paul op de noodzaak om voor jongeren wat te doen. “Ook daar moeten we ons oor te luisteren leggen. Den Bosch wordt toch meer en meer een stad waarvan de uitgaansmogelijkheden bepaald worden door dertigers en andere oudere jongeren. Daar is niets op tegen maar we moeten voorkomen dat onze jeugd zijn vertier zoekt in Tilburg of Eindhoven. Dat is een ongewenste ontwikkeling. Den Bosch moet ook hún stad zijn en blijven!”

0 Reacties uitgeschakeld voor ‘Ogen niet sluiten voor ongemakkelijke feiten’ 1579 05 februari, 2018 Interviews februari 5, 2018

Facebook Comments