Digitaal bladeren

‘Den Bosch is net een dorp’
Auteur:

‘Den Bosch is net een dorp’

Tekst: Tjeu Lensen | fotografie Gérard van Kessel

‘Den Bosch is net een dorp. Maar dan wel een heel leuk. Met nog leukere inwoners. Ik vind het heerlijk om de stad in te gaan en rond te kijken. Ik hoor en zie veel op de markt en in winkels wat inspirerend werkt. Dat kunnen mensen zijn die op een bepaalde manier met elkaar praten of er opvallend uitzien. Wat dat betreft mag je denk ik best stellen dat de Bosschenaren een kleurrijk volkje is.’ Aan het woord is Guus Ong die al talloze Bossche types in zijn schetsboekje portretteerde.

Al met een paar halen met zijn pen karakteriseert hij het door hem gekozen personage dat hij dan ook nog vaak iets Bosch laat zeggen. Veel, meest ietwat oudere Bosschenaren herkennen zich daarin. Hij is regelmatig te vinden op het terrasje van “de Blauwe Druif” waar veel van zijn ‘modellen’ vertoeven en hem inspireren. De vergelijking met de kronkeltjes van Carmiggelt is makkelijk te maken. Guus Ong vertelt met een plaatje ook een heel verhaal over ‘bijzondere’ gewone mensen.

Liefde voor de stad
Hoewel hij verknocht is aan Den Bosch woont hij al veertig jaar in Sint-Michielsgestel. “Maar ik kan de stad niet missen. Dat hoeft ook niet. We zijn er immers
zo. Omdat mijn vrouw er werkt en mijn kinderen er wonen komen we er heel vaak.” De liefde voor Den Bosch heeft hij van zijn moeder. “Mijn ouders hebben ook nog heel kort in Son gewoond. Na twee jaar waren zij terug. Mijn moeder lag dagen lang ziek op de bank van de heimwee.”

Pen of kwast
Hij is inmiddels gepensioneerd maar werkt nog alle dagen. Is het niet aan een cartoon, dan toch wel aan schilderijen en aquarellen. “Ik moet elke dag wel even de pen of kwast in mijn handen hebben. Ik kan nu heerlijk werken aan wat ik wil,” zegt de ex-tekenleraar die ruim 40 jaar tekenles en kunstgeschiedenis gaf op Bossche scholen.

Geen kunstenaarscarrière ?
Dat laatste is opmerkelijk omdat hij al op jonge leeftijd verschillende keren is onderscheiden op internationale cartoonfestivals. Daarnaast werd zijn werk gepubliceerd in landelijke dagbladen en tijdschriften en sierden zijn tekeningen zelfs de pagina’s van The Chicago Tribune. Waarom niet gekozen voor een carrière als kunstenaar? “Op de eerste plaats omdat ik inmiddels getrouwd was en de verantwoordelijkheid voor een jong gezin had. Ik wilde toch een beetje zekerheid die mij de basis gaf om daarnaast vrij werk te maken. Verder klonk het allemaal mooi dat je werk in toonaangevende bladen werd geplaatst maar de betaling liet zeker wat de buitenlandse bladen betreft zeker te wensen over.”

Oeteldonks Drieluik
Pratend over bijzondere projecten noemt hij het Groot Magistraaol Oeteldonks Drieluik dat hij maakte in opdracht van het Genootschap van het Oeteldonks Vaandel. Aan dit imposante werk heeft Guus Ong zeker vijf tot zes maanden heel intensief gewerkt. Het hangt in het Nationaal Carnavals museum en geeft het Bossche Carnaval in al zijn facetten weer.

Exposities
De creatieve ambities van de 69-jarige Guus zijn nog springlevend. Zo is hij samen met Bosschenaar Frans Artz op dit moment druk met de voorbereidingen van een gezamenlijke expositie in het Spaanse Malaga. En in november heeft hij een gezamenlijke expositie met de keramisch vormgever Jan Wijers in het Kruithuis aan de Citadellaan. “Ik vind het leuk om mensen mijn werk te tonen. Het is immers niet bedoeld om grote lades te vullen,” zegt hij met een glimlach.

Wil je werk zien van Guus Ong?
Kijk dan op www.guusong.nl of op zijn facebook pagina: https://www.facebook.com/guus.ong.9

0 Reacties uitgeschakeld voor ‘Den Bosch is net een dorp’ 1568 01 maart, 2018 Interviews, Nieuws maart 1, 2018

Facebook Comments