Digitaal bladeren

Opschalen!
Auteur:

Opschalen!

Zo’n twee weken geleden hebben we een klein feestje gevierd. Één van de bedrijven (innovatief e-commerce platform) die we begeleiden in haar groei heeft eindelijk na maanden zwoegen, leuren, pitchen en overtuigen de benodigde financiering binnen. Dit blijft altijd een prestatie van wereldformaat!

Eindelijk kunnen we samen het bedrijf naar de volgende fase brengen. De propositie is goed, we weten welke bedrijven bij het product passen, het (financiële) proces staat als een huis en het team is ontzettend gemotiveerd en getalenteerd.

Dit zijn dus mooie dagen. En terwijl we samen de glazen tegen elkaar aan tikten, gingen mijn gedachten een aantal jaren terug naar een bijna vergelijkbare situatie bij een ander bedrijf. Het bedrijf had in het begin van 2012 een prijs gewonnen voor de best presterende wederverkoper in West Europa. Dit werd toen uitbundig gevierd. Op zo’n moment is de ‘sky’ echt de ‘limit’. Alles kon blijkbaar ineens. Echter, 4 maanden later stond het bedrijf op de rand van de afgrond. Het was aan de plaatselijke BMW dealer te danken dat deze ondernemer de salarissen van de maand erop aan zijn medewerkers kon uitbetalen. Door een nieuwe her-financiering van de bank kon het bedrijf weer verder…pfff dat ging nog maar net goed.

Als ik nu 100 ondernemers zou vragen wat zij van 2018 en daarna verwachten, zeggen 95 daarvan dat ze de verwachting hebben dat ze gaan groeien. Elke keer als ik weer op een ondernemers congres kom gaat het hier over. Allemaal lachende gezichten, want het gaat weer goed met de economie. En de meta data liegt er ook niet om. Sinds 10 jaar hebben we niet meer zo’n goed economisch klimaat gehad. Lekker hoor.

De andere kant van het verhaal is dat 80% van de bedrijven helemaal niet groeit of zelfs achteruit gaat. Het lijkt wel alsof we alleen maar de bovenkant van een ijsberg bekijken. Wij zien altijd de successen, maar voor elk succes zijn er 9 ondernemingen die niet succesvol zijn of die gewoon hun ondernemingen hebben moeten staken. Dat zijn gewoon de feiten. Hoe komt dat nu? Wat gaat hier fout? Waarom spelen we vaak mooi weer?

Waarom vertel ik je dit. Blijf altijd met beide benen op de grond staan, zeker als je wilt opschalen, maar ook als het even niet lukt. Stel je kwetsbaar op en praat met andere ondernemers, zij lopen echt tegen dezelfde dingen aan. En het geld wat je voor je onderneming binnenhaalt is uiteindelijk ergens voor bedoeld en als je het geld op de rekening hebt gaat alles niet ineens vanzelf. Als ik 5 euro aan één van mijn kinderen geef zonder afspraak, weten jullie ook wel dat het geld zo op is aan de verkeerde dingen. Dat neemt niet weg dat je dit soort momenten niet moet vieren. Integendeel. Successen moet je vieren. En vergeet het vooral niet te delen met je team. Dat verbindt enorm om er samen hard met veel plezier voor te gaan.

En het bedrijf waar ik het in het begin over had? Dat blijft natuurlijk altijd even afwachten, maar ze hebben een goede start gemaakt. Dit zijn nuchtere Twenten. En met de centjes springen zij ook goed om. Of zoals de Twentse cabaretier Herman Finkers ooit eens metaforisch tegen Brigitte Kaandorp zei; ‘Romantiek is natuurlijk best aardig, maar het moet wel betaalbaar blijven’.

Ben je ook een ondernemer en wil je meer praktijkverhalen live horen, of beter leren pitchen, kom dan naar ons ‘ScalingUp’ event op 4 april as in de Gruyterfabriek! Ik heb hier 20 vrijkaarten voor: kortingscode is ‘073 ScalingUp’


Berend Bouwmeester, Co-Founder van Bottomlines. Met zijn bedrijf helpt hij Start- & ScaleUps groeien en begeleidt deze naar een mogelijke exit. Daarnaast heeft hij zitting in een aantal adviesraden van een aantal startups. Zijn motto: Succes is pas een succes als je het kunt delen.’


 

Veemarktkade 8 5222 AE ‘s-Hertogenbosch
T: +31 (0)73 30 30 880 E: info@bottomlines.nl

1 Reacties uitgeschakeld voor Opschalen! 1355 03 maart, 2018 Zakelijk nieuws maart 3, 2018

Facebook Comments