Digitaal bladeren

‘t Beestje moet een naam hebben!
Auteur:

‘t Beestje moet een naam hebben!

Jan, Kees, Theo, Henk, Peter, Gerard, Ben, Hendrik, Piet. Of Marie, Thea, Corrie, Nel, Truus. Oer Hollandse namen die langzaam steeds minder voor komen. De Theo’s en Truusjes worden ouder en verdwijnen via de Antoniegaardes en Oosterhofjes uit het straatbeeld. Ooit waren ze baby’s en kregen ze van hun ouders deze naam. Vaak gebaseerd op familietradities. Vader en opa heette toevallig ook Theo. Dus waarom onze kleine niet. Blijkbaar ook tot tevredenheid want het aanpassen van voornamen gebeurde vroeger zelden. De Connie’s pruttelde soms nog wel tegen. Connie Komen, Connie Veren, Connie Moeleker, Connie Plassen. Vervelende combi’s. Wij, mensen van deze tijd nemen geen genoegen met fantasieloze namen. Nee, wij willen meer, anders, origineler. Iets bijzonders voor onze kinderen. Een naam die persoonlijker is. Echt past bij ons kind. Ons kind een identiteit meegeeft die ze voor de rest van zijn of haar leven meedraagt. Ons buurmeisje op de camping afgelopen zomer heette Zwaan. Verrassend genoeg hield ze niet van zwemmen. Haar broer Arend was komen liften naar Noord Italië omdat hij vliegangst kende. Details en wellicht voer voor een mooie anekdote maar toch onopvallend overgewaaid wanneer Zwaan Fleur had geheten en Arend Gijs. Maar ons kind is uniek dus de naam ook. Niets zo persoonlijk als je naam.
En dus graven we diep om iets wat al uniek is nog unieker te maken. In 2018 kwamen de volgende namen al voor: Pup, Simba, Homayoon, Servet, Lasso en Wijn. Geurtje, Hooiberg, Goud en Toefail werden ook uit de hoge hoed getoverd. En niet eenmalig. Nee, meerdere keren. Klavertje, Okay, Roeg, Ruig en Roog kwamen slechts 1x voor. Paris-Londen, Cleopatra en Soda zijn ook nog steeds uniek. Onderzoek wijst uit dat steeds meer mensen hun voornaam willen aanpassen. Hoe zou dat toch komen vraag ik me af? Ik moet het doen met de Limburgse naam Huub. Gebaseerd op de voornaam van mijn lieve oma Hubertien. Tinie voor familie en bekende. Huubke klinkt soms als enige variant. Een prima variant. Bosch en jeugdig. Ik ben er tevreden mee. Maar vraag me wel eens af wat een andere voornaam met me gedaan had. Op de Engelse tour had een optie kunnen zijn: Jaylano of Jayvano van Mackelenbergh. Bredley, Bentley, Dexter of Jeremiah van Mackelenbergh. Was ik dan een ander mens geweest? Heel raar wellicht, maar ik vermoed van wel. Storm, Beer, Boef, Raaf van Mackelenbergh? Wat had dat opgeleverd? Het veranderen van je voornaam is niet gemakkelijk. En zeker niet goedkoop. Rond de € 2000,- ben je kwijt in het voortraject zonder te weten of de naamsverandering ook echt goedgekeurd wordt door de rechter. Er moet een gegronde reden zijn om de verandering door te voeren. Claar Komen, Hans Schoen, Bas Sillen, Frank Rijk, Piet Saman en Will Krikken maken een goede kans. Alhoewel de rechter ook zomaar kan besluiten om de aanvraag af te keuren en de verantwoordelijkheid bij de ouders neer te leggen: Misschien had u even wat langer na moeten denken en de consequenties van de combinatie juist in moeten schatten. De variaties voornamen lijken onuitputtelijk. Maar helaas, er zijn grenzen. De voornamen Dienaar van God, Urine, Hoogheid en Miracle of Love werden niet geaccepteerd. Zou dat ook gelden voor de oer Bossche voornamen: Kutmenneke, Pokkejong, Grootbek of Braoierd? Kutmenneke van Mackelenbergh: klinkt toch best aardig. Pokkejong Passon? Grootbek Grefkens? Braoierd Beekwilder? Wie durft?

Huub van Mackelenbergh

1 Reacties uitgeschakeld voor ‘t Beestje moet een naam hebben! 2209 29 augustus, 2018 Column augustus 29, 2018

Facebook Comments