Digitaal bladeren

Een nieuw huis, wel of geen cv-ketel?
Auteur:

Een nieuw huis, wel of geen cv-ketel?

Duurzaamheidsproject ‘Nu of Nooit’ biedt perspectief

Voor veel mensen een moeilijke vraag, maar niet voor Monique en Jasper uit Den Bosch. Geïnspireerd door het project ‘Nu of Nooit’ besloten ze bij de aankoop van hun nieuwe huis de boel meteen grondig aan te pakken. ‘De boel’ staat in dit geval voor het nemen van duurzame maatregelen zoals het realiseren van een geïsoleerde vloer met lage temperatuur vloerverwarming, een luchtwarmtepomp, zonnepanelen en goede isolatie van dak en muren. Want waarom twee keer in de troep gaan zitten als je dit soort zaken ook vóór de verhuizing naar je nieuwe woning kunt regelen? Toch zijn er nog steeds (te)veel kopers en verkopers die ervan af zien in verband met de kosten en omdat ze zich niet bewust zijn van wat het ze op termijn oplevert. Daar brengt ‘Nu of Nooit’ verandering in.

Tekst: Jacky Goossens | fotografie Olaf Smit

Monique Jansen is het type ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’ en daarom gelooft ze rotsvast in duurzaam wonen. En in ‘Nu of Nooit’, een verbond van samenwerkende partners in de stad op het gebied van wonen. Opgericht om kopers en verkopers van huizen bewust te maken van de kansen die het nemen van duurzame maatregelen met zich meebrengt. “Wij hebben de koop van ons nieuwe huis, een jaren-70 woning, inderdaad aangegrepen om er meteen een duurzaam en ook comfortabel huis van te maken. Zo’n koel huis is bijvoorbeeld erg prettig met de hitte van deze zomer. Ik ben blij dat we het aanpakken voordat we er gaan wonen, want zit je er eenmaal in, dan komt het er vaak niet meer van.”

Wethouder Mike van der Geld
“Als gemeente willen we proactief de verduurzaming versnellen en voorop lopen als het om energieneutraal wonen gaat. Het project ‘Nu of Nooit’ past in dat streven. We zijn op dit moment de enige gemeente die voor deze innovatieve aanpak subsidie krijgt van de VNG. Hiermee kunnen we de samenwerking ook in financiële zin ondersteunen.”

Een win-win situatie
Ook door haar werk, Monique is projectmanager op het gebied van verduurzaming van bestaande woningen bij de gemeente ’s-Hertogenbosch, is ze wellicht bovengemiddeld bezig met het belang van duurzaam wonen en de mogelijkheden om dit te realiseren. “Ik ben al jaren bezig met energieneutraal en duurzaam leven. En realiseer me erg goed hoe belangrijk dit is, zeker met het oog op de klimaatverandering. Maar dat geldt voor mijn partner Jasper net zo goed. Hij ziet dat belang ook, hoewel het voor hem ook een sport is om te berekenen en te zien wat onze investeringen gaan betekenen voor onze maandlasten. Want die gaan fors omlaag. Terwijl de gasprijzen juist stijgen. Ik zie het als een win-win situatie: we krijgen een veel comfortabeler en energiezuiniger huis én we betalen geen extra maandlasten voor de aanpassingen. Sterker, we besparen maandelijks tot misschien wel 150 euro op onze energiekosten. En leveren ook nog eens een wezenlijke bijdrage aan een beter milieu.”

Mark Nieuwenhoven van NL Wonen Makelaars en Taxateurs
“We zijn al zo’n vijf jaar bezig met de energietransitie, onder meer via het Platform Energie Nul73. Het is goed dat het met ‘Nu of Nooit’ ook daadwerkelijk hands-on is. Ik ben dan ook erg blij dat we erbij zijn. Ik loop liever voorop dan achter de feiten aan. De bedoeling is om mensen op dat spoor van die energietransitie te zetten en daar leveren we graag een bijdrage aan. We weten elkaar als partners steeds beter te vinden. Sterker, er heeft zich net iemand via Rabobank bij ons gemeld. Het werkt dus!”

Een huis kopen is hét moment voor duurzame maatregelen
En dan Nu of Nooit. Wat moeten we ons hierbij voorstellen? Monique: “Waar het bij ‘Nu of Nooit’ om gaat is dat je de koop of verkoop van je huis gebruikt om van een bestaande woning een duurzame woning te maken. Dat je dat momentum pakt en juist vóórdat je naar je nieuwe woning verhuist, duurzame maatregelen neemt. Er zijn nu namelijk aantrekkelijke financiële mogelijkheden om je huis energiezuinig te maken. De partners van ‘Nu of Nooit’ -van makelaar tot hypotheekadviseur, taxateur, architect, energie-expert, aannemer en installatiebedrijf- adviseren je en helpen je bij het nemen van beslissingen. En dat moet in deze huizenmarkt soms erg snel. Ook is het belangrijk om te weten dat je meer kunt lenen voor die duurzame investeringen terwijl je onderaan de streep toch minder maandlasten hebt. De partijen van ‘Nu of Nooit’ werken nauw samen, zijn betrouwbare partners en ze wijzen je graag de weg. Want je wilt misschien wel zonnepanelen, maar wie zegt dat het dak van je nieuwe huis daar geschikt voor is? Een vriendin van mij had ze er al bijna op liggen toen uit de taxatie bleek dat het dak vervangen moest worden. Je moet er niet aan denken dat je zoiets ontdekt als het te laat is.”

Jody van de Griendt van Klimax Installatiebedrijven
“Wij denken al 10 jaar duurzaam en zijn 5 jaar geleden al begonnen met het gasloos maken van huizen. We doen graag mee aan ‘Nu of Nooit’ omdat de energietransitie een absolute noodzaak is. We móeten de CO2 uitstoot verminderen en we móeten af van fossiele brandstoffen. Er zijn mensen die denken dat we nog een pas op de plaats kunnen maken. En pas over 10 tot 20 jaar hoeven te stoppen met gas. Maar we nu is het moment, de energietransitie moet nú beginnen.”

Wel of niet iets voor mij?
Mocht je denken dat dit allemaal wel leuk klinkt, maar toch niets voor jou is? Fout. ‘Nu of Nooit’ is voor veel kopers binnen handbereik vertelt Monique. “Voor ons heeft het fantastisch gewerkt. We zijn erg blij met ons duurzame huis én met het feit dat we alles meteen hebben geregeld toen we het huis kochten. Dus ga hier vooral over in gesprek met je makelaar en bank. Of zoek contact met een van de partners van ‘Nu of Nooit’ (zie kader). Op de site ‘Brabant Woont Slim’ (www.brabantwoontslim.nl) vind je trouwens ook veel informatie over energieneutraal wonen. Ik hoop dat het mensen die op het punt staan een huis te kopen op het goede spoor zet. En dat ze net zo zullen denken als wij: het is nu of nooit!”

Marco van Dalfsen van Reimarkt
“Wij willen mensen die een huis gaan kopen snel en zonder gedoe kunnen helpen aan het huis dat ze willen; maar dan wèl duurzaam en met lagere woon- en energielasten. Dat klinkt mooi, maar wil je dat voor elkaar krijgen moet je eerst met makelaars en hypotheekverstrekkers leren hoe je dat het beste kunt verzorgen voor de klant. Zodat huizenkopers het juiste aanbod ook op het juiste moment krijgen.”

Michiel ter Mors van Rabobank
“Als coöperatieve bank willen we graag bijdragen aan het verduurzamen van de woningmarkt. Ook omdat dit voordelen voor de nieuwe woningeigenaar heeft zoals lagere energielasten en meer wooncomfort. Het energievraagstuk is actueel en veel kopers weten vaak niet welke mogelijkheden er zijn om dit direct bij aankoop mee te financieren. Het direct meenemen van de energiebesparende voorzieningen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jezelf. Als jedit in een later stadium doen zit je betekent het opnieuw in de rotzooi zitten, moet je weer opnieuw in gesprek over de financiering en wellicht ook opnieuw naar de notaris. Het is dus efficiënter om het nú te doen.”


Neem contact op met de partners van Nu of Nooit:

NL Wonen Makelaars en Taxateurs
Het Waare Huis
Klimax Installatiebedrijven
Orly & Endevoets
Rabobank ‘s-Hertogenbosch en Omstreken
Gemeente ’s-Hertogenbosch

0 Reacties uitgeschakeld voor Een nieuw huis, wel of geen cv-ketel? 1824 02 september, 2018 Interviews, Nieuws september 2, 2018

Facebook Comments