Digitaal bladeren

Open Monumentendag op 8 en 9 september 2018
Auteur:

Open Monumentendag op 8 en 9 september 2018

V.l.n.r. Naomi Kamoen, Theo Slaats, Chantal ter Braak en Marc Pijnenborg met kroost, de bewoners van het Wapen van Luik. foto: Max de Winter

Neem een kijkje in bijzondere Bossche panden

Op zaterdag 8 en zondag 9 september kun je weer een kijkje nemen achter deuren die normaal gesproken gesloten blijven. Tijdens de Open Monumentendagen kun je namelijk gratis een bezoek brengen aan allerlei prachtige monumentale panden. Over heel Nederland zijn er meer dan vierduizend die hun deuren in dat weekend wijd open zetten voor publiek. Zo ook in onze prachtige stad ‘s-Hertogenbosch. Hieronder portretjes van een aantal particuliere bezitters die kort vertellen hoe zij hun hart hebben verpand aan de plek waar zij wonen en/of werken. Op Open Monumentendag laten zij je met trots meegenieten. In het Monumenten Magazine uitgegeven door de gemeente vindt u nog meer informatie. Dit magazine kunt u vanaf 30 augustus in uw bus verwachten. De Erfgoed ’s-Hertogenbosch Route App is gratis te downloaden en biedt extra informatie en beelden. Kijk ook op www.openmonumentendag.nl en www.erfgoedshertogenbosch.nl/omd.

Het Wapen van Luik, Postelstraat 44
Open op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.
Onder begeleiding is het mogelijk de kapconstructie te zien.
Beperkt toegankelijk.
Achter de omstreeks 1880 gebouwde, pompeuze gevel in neo-barokstijl (een type dat veel in Belgische steden zoals Antwerpen voorkomt) gaat een breed middeleeuws pand schuil. Het bestaat uit een brede voorbouw evenwijdig aan de straat en twee smallere vleugels naast elkaar (die wellicht ooit twee buurpanden waren). In de smallere vleugels en in de brede voorbouw zijn middeleeuwse houtskeletconstructies aangetroffen, die wijzen op een datering vóór 1500. Bij een recente verbouwing is het pand gesplitst in twee appartementen. De kapconstructies dateren uit de tijd van een grote verbouwing omstreeks 1880.

De bewoners over het Wapen van Luik
De oh’s en de ah’s zijn niet van de lucht als wandelaars door de Uilenburg de gigantische tuin van dit bijzondere pand in het vizier krijgen. Dat is niet zo verwonderlijk. Zo’n grote tuin midden in de stad is natuurlijk uniek. Dat geldt ook voor het enorme pand waarin nu al weer enige jaren maar liefst twee jonge gezinnen wonen. Nou ja, wonen? Theo Slaats en Marc Pijnenborg en hun respectievelijke vrouwen Naomi Kamoen en Chantal Terbraak zijn al drie jaar aan de slag om hun gezamenlijke stulp bewoonbaar te maken. Maar het einde is gelukkig in zicht. Theo en Marc zijn overigens al van jongs af aan met elkaar bevriend en bewoonden in hun studententijd een appartement elders in de stad. Dat ging goed en gaf vertrouwen om samen met hun vrouwen het avontuur aan te gaan. Zij respecteren daarbij de historie van het huis en vinden het jammer dat de vorige gebruikers dit niet hebben gedaan. Er zijn daardoor vele historische elementen verloren gegaan.Tijdens de renovatie/verbouwing zijn overigens toch nog wel wat zaken uit vroeger tijden ontdekt zoals de authentieke plafondbalken en een verstopte kelder.

Hotel Uylenhof, Postelstraat 40 (ingang Uilenburg 24)
Open op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.
Dit pand dateert op zijn minst uit de 15e eeuw, afgaande op de restanten van de middeleeuwse sporen-kapconstructie en balklagen. De vroegst bekende, geschreven vermeldingen van dit pand gaan terug tot 1520. De bijzondere voorgevel, een verhoogde trap- of halsgevel, komt vaak voor in Amsterdam en dateert van omstreeks 1650. De brede geveltrappen zijn voorzien van natuurstenen ‘klauwstukken’. Omstreeks het midden van de 19e eeuw werd de gevel gemoderniseerd, wellicht in 1865, toen het pand in eigendom kwam van de bekende Bossche likeurstoker Adrianus Cooymans. De gevel werd bepleisterd en voorzien van twee grote Terracotta koppen in reliëf. Deze stellen voor twee Gallische helden: links de vorst Ambiorix, rechts de hoofdman Vercingetorix. Laatstgenoemde wordt vooral in Frankrijk vereerd als diegene die Julius Ceasar versloeg bij Gergovia (Auvergne) en werd verslagen bij Alesia (Bourgogne). De eerste vooral als Belgisch held, die vooral na de Belgische onafhankelijkheid in 1831 werd herontdekt en vereerd. Wellicht was de familie Cooymans van Belgische oorsprong?

Theo Persoons over zijn Hotel Uylenhof
Het pand is nu in gebruik als hotel. Eigenaar Theo Persoons is er apetrots op. “We zijn blij en heel trots op het resultaat. Het is een prachtige accommodatie met alles erop en eraan, maar het is wel twee jaar lang keihard werken geweest met veel bouwkundige hindernissen. Dat vloeit voort uit het feit dat het hotel bestaat uit twee historische panden. Uiteraard hebben we om die reden rekening moeten houden met de conservering van allerlei authentieke elementen. Achteraf gezien is het de moeite meer dan waard geweest om met respect met de panden om te gaan. Onze gasten kunnen nu beschikken over modern gefaciliteerde riante hotelappartementen met een historisch tintje.” Theo overdrijft niet. Een rondleiding door de panden levert het bewijs. Je bent hier meer dan welkom!


Huys van Boxtel, Postelstraat 46 – 48

Open op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.
Dit brede herenhuis, aan voorzijde voorzien van een 17e-eeuwse bakstenen pilastergevel (met schuiframen uit de 19e eeuw) was omstreeks het jaar 1500 in bezit van de heren van Boxtel. Het werd in die periode omschreven als huis, erf, achterhuis en (achter-)poort aan de Uilenburg. Al in deze periode had het pand dus een achteruitgang, via een overbouwing boven de Binnendieze. Ook nu nog is aan de achterzijde een sierlijk gebouwtje zichtbaar met fraaie renaissance houten deurnaald. Deze deur bood toegang tot de Roomse schuilkerk, die hier na de overgang van de stad in 1629 was gevestigd. Deze schuilkerk, het voormalige losse achterhuis van het Huys van Boxtel is omstreeks 1980 van het pand afgescheiden en als appartementengebouw gerestaureerd, zodat de schuilkerk helaas niet meer herkenbaar is. Het Huys van Boxtel is echter zorgvuldig gerestaureerd, waarbij veel van de middeleeuwse onderdelen behouden zijn gebleven en hersteld (muren, balklagen etcetera). Eén van de meest fraaie middeleeuwse panden van ’s-Hertogenbosch.

Middeleeuwse sfeer
De eigenaren/bewoners Ton en Ineke Meulman zijn de voormalige eigenaren van Boekhandel Heinen. Ineke Meulman: ‘We woonden op een steenworpafstand in de Postelstraat. Vele jaren daarvoor, toen de familie Henderson nog eigenaar was, waren we al eens binnen geweest en werden beiden geraakt door de middeleeuwse sfeer. We kochten het pand in 2005. Uiteraard hebben we de tijd genomen om respectvol met het huis om te gaan en in te richten. Het is immers een bijzondere plek met een verrassende historie.’ Een prachtig pand om te bezichtigen. Elders in dit blad een uitgebreid artikel over dit pand en zijn bewoners.

0 Reacties uitgeschakeld voor Open Monumentendag op 8 en 9 september 2018 867 07 september, 2018 Nieuws september 7, 2018

Facebook Comments