Digitaal bladeren

Meer bomen in de stad
Auteur:

Meer bomen in de stad

Ik ben onlangs weer eens naar Brussel geweest. Gewoon een weekendje weg. Wat me in de meeste steden opvalt is dat er zich meer bomen bevinden in het straatbeeld. Als Stadse makelaar sta ik nog al eens op een hoog punt en als je dan over de stad uit kijkt zie je best het nodige groen. Maar een interessant deel daarvan staat in de tuinen van veelal grote woningen. Die zie je dus niet wandelend door de stad.

Eigenlijk is dit best jammer. In een omgeving die intensief gebruikt wordt hoort wat mij betreft ook groen. Het benadrukt wellicht zelf de fraaie historische gevels. Bij bezichtigingen is een uitzicht op een mooie boom steevast een groot pluspunt. Ik snap natuurlijk dat dit in het centrum, waar iedere vierkante meter minstens één functie heeft en goud waard is best lastig is. Ook onderhouds- en verkeerstechnisch ligt hier een uitdaging. Maar het voegt zó veel toe. Het straatbeeld wordt er veel aantrekkelijker en vriendelijker van, met verlichting zijn er ‘s avond prachtige dingen te doen, voor bovenwoningen genereert het ook een beetje privacy ten opzichte van de overburen en het biedt beschutting tegen lichte regen en felle zon. Wellicht nog belangrijker en zeer actueel is de capaciteit van Klimaatadaptatie. Een binnenstad is gemiddeld 5 tot 7 graden warmer. Bomen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het terug brengen van de temperatuur.

De plaatsing van één boom op de Pensmarkt is in ons stadje was een hele happening. Wat een tumult voor één boom. Ik pleit er voor om op de markt een rij bomen van Stadhuis om de bocht tot Hunkermöller te planten. Dan komt die krimpende markt er toch ook veel gezellig en aantrekkelijker bij te staan? Een rijtje bomen op het Kerkpleintje past ook prima. Verwersstraat, Schapen, Pensmarkt en Hooge Steenweg idem. De stad wordt er rijker en aantrekkelijker van.

Laat bijvoorbeeld de landschapsarchitecten van MTD eens een studie doen naar de mogelijkheden. En laat dan ook meteen even bekijken hoe dit betaalbaar te verwezenlijken is, want de geschatte kosten van de ene boom op de Pensmarkt à € 67.000,- zijn natuurlijk absurd. Dan kunnen we wellicht in de toekomst, op een mooie lentedag in ons centrum, heel blij worden van de eerste blaadjes aan een lange rij bomen.

Eric Tiebosch
Binnenstadsmakelaar

1 Reacties uitgeschakeld voor Meer bomen in de stad 490 27 september, 2018 Column september 27, 2018

Facebook Comments