Digitaal bladeren

‘Wij gaan hier nooit meer weg’
Auteur:

‘Wij gaan hier nooit meer weg’

Foto boven: Marjon Zijlstra Fotografie
Joost en Mieke Wijermars zijn dol op hun stek

Rentmeesters van de stad…
Veel binnenstadsbewoners zijn bijzondere mensen. Zij investeren vaak veel geld en nemen behoorlijk wat ongemakken voor lief om in hartje stad of daar dichtbij te wonen. De volle evenementenagenda en het bourgondische karakter zorgt immers voor veel vertier en plezier voor bezoekers, maar veel bewoners ondervinden de schaduwkanten daarvan zoals wildplassen, geluidsoverlast en ga zo maar door. Toch valt voor velen de balans positief uit en zijn zij meestal trots op hun stulpje. En dat is maar goed ook. Zij zijn immers mede degenen die met hun huizen onze binnenstad tot een unieke mix van woon-, winkel-, en uitgaansstad maken waar veel Bosschenaren en bezoekers van gecharmeerd zijn. Soms vergt dat bloed, zweet en tranen, gevechten met de ambtenarij en veel geld. Maar toch zetten ze door omdat die plek voor hun zo speciaal is. Je zou ze de rentmeesters van de stad kunnen noemen. Binnenstadsmakelaar Eric Tiebosch neemt ons aan de hand om ons kennis te laten maken met dat wat achter de gevels schuilt en de bewoners hun verhaal te laten vertellen.

Tekst: Tjeu Lensen | fotografie Max de Winter

Joost en Mieke Wijermars met kids | fotografie Max de Winter

Onze stad telt talrijke steegjes en smalle straatjes. Het zijn tastbare getuigen van de middeleeuwse stad die ‘s-Hertogenbosch van oorsprong is. Vaak vormen zij een verbinding tussen bredere straten of lopen dood. Stille plekken midden in de bruisende stad. Je loopt ze zo voorbij. Toch is het de moeite waard om een kijkje te nemen. Je vindt er vaak pittoreske panden waarop je op slag verliefd wordt. Dat overkwam ook Joost en Mieke Wijermars die op hun speurtocht naar een woning in de stad het steegje met de opvallende naam Achter het Vuurstaal inliepen. “We wisten direct dat dit onze plek zou worden. We waren er allebei helemaal weg van. Hier wilden we wonen en dat is gelukt. En… we gaan hier nooit meer weg.” Dat enthousiasme maakt ons nieuwsgierig. Wat is er zo bijzonder aan het wonen in een steeg in hartje stad?

Joost en Mieke Wijermars zijn weliswaar geen geboren en getogen Bosschenaren maar zij voelen zich hier dus als een vis in het water. Mieke geboren en opgegroeid in het oer-Brabantse Knegsel: ‘De stad heeft zoveel te bieden. Gezellige kroegen, sfeervolle restaurants, mooie terrassen, leuke winkelstraatjes en prima openbare voorzieningen. Ik vind het heerlijk om door de stad te lopen of te fietsen. Na een hele week hard werken geeft dat voor ons veel ontspanning.” Joost, geboren in het dorpje Heino bij Zwolle en nu eigenaar van een consultancybedrijf, beaamt dit: “Den Bosch heeft inderdaad veel te bieden. Binnen tien minuten loop je naar Het Bossche Broek maar je kunt ook een lekkere stadswandeling maken. Zo loop ik graag in het weekend nogal eens met mijn dochter Emma naar het station om treinen te kijken. Onderweg ontdekken we heel vaak weer iets leuks.

‘Toen we naar binnen keken
waren we verkocht’

Joost en Mieke ontmoetten elkaar na hun studietijd in Amsterdam en woonden daar samen. Mieke heeft nu een trainingsbureau: “Toen duidelijk werd dat het een serieuze relatie werd, wilde ik graag terug naar Brabant. Den Bosch leek ons wel wat en zo liepen we al snel tegen dit huis aan. Toen we naar binnen keken waren we verkocht.” Inmiddels hebben zij twee kinderen. Dit brengt ons op de vraag of de stadse omgeving wel ideaal is om kinderen op te laten groeien. Joost en Mieke zien dat absoluut niet als een probleem. “Er zijn hier in de stad zoveel leuke plekken waar je met de kinderen naar toe kunt gaan. En ons huis biedt met een grote zolderverdieping nog heel veel mogelijkheden. Wij gaan die ruimte inrichten als een mooie werkplek maar ook gezellig maken voor Emma en Hanna zodat ze daar ook kunnen spelen.“

‘Mensen zijn nieuwsgierig
naar deze plek’

Het huis van Joost en Mieke ligt aan het einde van Achter het Vuurstaal en grenst met de tuin aan de Binnendieze. Aan de overkant wordt hard gewerkt aan de bouw en herinrichting van het gebied van het voormalige Groot Ziekengasthuis. Over een tijdje wordt dat gebied bereikbaar via een nog aan te leggen voetgangersbrugje over de Binnendieze. Ondanks het feit dat het nu dus nog een doodlopende steeg is komen er best vaak mensen kijken. Joost: ”We hebben daar geen hinder van. Integendeel we kunnen best begrijpen dat mensen nieuwsgierig zijn naar deze plek. Soms zijn het mensen wiens familie hier heeft gewoond. Op de plek waar nu onze tuin is, stonden vroeger nog twee huisjes. Die zijn begin jaren vijftig ingestort en niet meer herbouwd. Een tijd geleden meldde zich een aantal mensen met het verzoek om de urn met de as van de overleden grootvader in de Binnendieze te verstrooien. De overledene was hier geboren en woonde vroeger in een van de huisjes. We hebben daar toen onze medewerking aan gegeven. We delen deze fijne plek overigens graag met andere mensen. Zo doen we elk jaar in de zomer en winter mee met de Tuinendag. Mensen kunnen dan een kijkje nemen. Vooral zo net voor de feestdagen is dat erg gezellig.”

Op de foto is het huwelijk van Joost en Mieke vastgelegd dat bij hoge uitzondering in eigen huis of liever gezegd tuin werd gesloten. Mieke: “Dat was wel heel bijzonder, dat we elkaar het jawoord gaven op deze voor ons zo speciale plek. Dat heeft de band met het huis zeker versterkt. Samen met de kinderen genieten we er elke dag van.”

ACHTER HET VUURSTAAL

Dit bewoonde steegje behoort tot het middeleeuwse stratenpatroon.Het is genoemd naar het huis op de hoek, Hinthamerstraat 30, genaamd Het Vuurstaal. Een vuurstaal is de ijzeren aanslag van een revolver, een hard stuk metaal waarmee je vonken op een vuursteen kon maken. Met die vonken kon je stro of een tondel aansteken. Kennelijk heeft hier ooit een wapensmid gewoond.

Achter het Vuurstaal kent haar huidige vorm al sinds de 17e eeuw. Het is toegankelijk vanaf de Hinthamerstraat en loopt aan de andere kant bij een ijzeren hek dood op een tak van de Binnendieze, de Groote Stroom. Naar rechts kijkend zien we op een toog boven de Binnendieze een schildering van Jheronimus Bosch.
Aan de overzijde van de Binnendieze ligt nu nog de tuin van het Groot Ziekengasthuis. Daar wordt nu hard gewerkt aan woningen en winkels.

Een vroegere benaming van de steeg was Het Gruitstraatje, naar het kantoor van de hertog dat daar stond. Gruit was een plantje, dat bij het brouwen van bier gebruikt werd. Er werd belasting op geheven. Later (vanaf ongeveer 1450) gebruikte men hop in plaats van gruit. Degene die de belasting op gruit voor de hertog in ontvangst nam, was de gruitmeester. Waarschijnlijk was een verre voorvader van de familie De Gruyter een gruitmeester.

0 Reacties uitgeschakeld voor ‘Wij gaan hier nooit meer weg’ 1346 28 september, 2018 Interviews, Nieuws september 28, 2018

Facebook Comments