Digitaal bladeren

‘Dit werk houdt me jong’
Auteur:

‘Dit werk houdt me jong’

Bloemenhandelaar Stef alias ‘Sjakie’ IJkhout al bijna een halve eeuw op Bossche Markt

Elke zaterdag staat hij met zijn grote vrachtwagen tegen de zijgevel van de Moriaan tussen zijn bloemen. En met veel plezier. Stef IJkhout ook wel bekend als ‘Sjakie’ is naar eigen zeggen in zijn element op de Bossche markt. ‘Ík kom hier nu bijna 50 jaar en als ik s morgens hier naar toe rijd krijg ik goede zin. ‘s-Hertogenbosch is een warme stad. De amicale manier van met elkaar omgaan kom je niet overal tegen.’

Stef IJkhout is al druk bezig als we ons melden voor het interview. Hoewel hij de 70 nadert heeft de tijd nauwelijks vat op hem gekregen. Hij oogt jong en fit en draait nog vier markten in de week. ‘Ik heb het prima naar mijn zin op de markt. Achter de geraniums gaan zitten kan altijd nog,’ zegt de uit het dorpje Driel bij Arnhem afkomstige bloemenman met een glimlach. ‘Ik beschouw het als een hobby waarmee ik ook nog eens geld verdien. Wat wil je nog meer?’ Dat laatste is overigens niet de belangrijkste reden dat hij nog werkt. Verderop in het gesprek komt zijn weduwnaarschap aan de orde. ‘Mijn vrouw overleed al op vrij jonge leeftijd. Ik moet er niet aan denken om in mijn uppie thuis te zitten. Dit werk biedt mij afleiding en contact met mensen. Dat geeft energie en biedt soelaas tegen eenzaamheid.’

Op het podium
Stef rolde via zijn vrouw zo’n halve eeuw geleden in het vak. ‘Mijn schoonvader was een bloemen-en plantenhandelaar. Ik ging met hem mee naar de markt en dat beviel goed. Het was destijds nog wel heel anders. Er kwamen veel meer mensen naar de markt om hun boodschappen te doen. Wat het extra leuk maakte was dat mijn schoonvader één van de beste standwerkers van Nederland was. Van hem heb ik het vak geleerd.’ De oudere Bosschenaren kennen Stef dan ook beter als ‘Sjakie’. Met het adagium ‘Sjakie doet het voor een knakie’ maakte hij van de verkoop van planten een waar optreden. ‘Dat was een geweldige tijd. We stonden toen op een podium op het terras van café de Paternoster. Mensen bleven altijd even staan om te kijken en te luisteren. En vaak was de verleiding te groot om de planten niet te kopen.’

‘Sjakie doet het
voor een knakie’

Koopgedrag veranderd
Met dat laatste komen we op een van de veranderingen die in de loop van de tijd hebben plaatsgevonden. ‘Er komen sowieso minder mensen naar de markt maar ook het koopgedrag is anders geworden. De mensen zijn nou eenmaal veel kritischer en weten wat ze willen en niet willen. In zijn algemeenheid is de handel er niet makkelijker op geworden. Het aanbod van producten is zo groot. Men kan maar kiezen. Wat mijn handel betreft is er ook wel het een en ander veranderd. We hadden het net al even over het standwerken. Wij verkochten toen echt hele vrachtwagens met planten. Dat kwam enerzijds door ons ‘optreden’ en de scherpe prijzen maar ook door het simpele feit dat de mensen veel meer planten in huis hadden dan nu.’ Die tendens leidde ertoe dat Stef zich nu richt op de verkoop van bloemen.

Warme stad
In het begin van het gesprek kwam het al aan de orde. Het plezier in het werk. De verkoop op de markt vindt Stef nog steeds heel leuk om te doen n dat geldt ook voor de inkoop op de veiling. Stef stopt dus nog niet. ‘Ik heb geen opvolgers. Mijn dochter is met een bakker getrouwd en zij hebben het prima naar hun zin. Voorlopig kom ik dus nog lekker naar ‘s-Hertogenbosch rijden. Door de jaren heen ben ik van deze stad gaan houden. Er hangt hier een goede sfeer. Dat is niet op de laatste plaats te danken aan de mensen. Dat amicale kom je niet overal tegen. Het is echt een warme stad.’

0 Reacties uitgeschakeld voor ‘Dit werk houdt me jong’ 334 31 oktober, 2018 Interviews, Nieuws oktober 31, 2018

Facebook Comments