Digitaal bladeren

No guts, no glory
Auteur:

No guts, no glory

Actrice Barbara Sloesen: “Succes komt niet vanzelf”

Ach, wie heeft er niet eens van gedroomd? Schitteren op het witte doek. Helaas is het zo dat dit soort dromen meestal bedrog zijn, wat uitzonderingen daargelaten. Zoals die van de 30-jarige Barbara Sloesen uit Amsterdam en vooruit, ook een beetje uit Den Bosch. Want ze heeft hier een paar jaar gewoond en de theateropleiding aan het Koning Willem I College gevolgd. Nu, twaalf jaar later speelt ze de hoofdrol in de nieuwe Nederlandse romcom Zwaar Verliefd die, vrij uitzonderlijk, in onze stad is opgenomen en op 11 oktober in Den Bosch in première ging. Vlak voor ze de rode loper op moest, spraken we Barbara. Over de film, maar eigenlijk vooral over haar drive, haar liefde voor het vak en haar levensmotto: niet bang zijn en er voor gaan.

Tekst: Jacky Goossens | fotografie ByMarjo

In één opzicht lijkt Barbara sterk op de door haar gespeelde Isa die in Zwaar Verliefd een dierenartspraktijk heeft in Den Bosch. Ze is net zo ‘gewoon’ en benaderbaar. Maar voor de rest zijn de verschillen groot. Terwijl de onzekerheid bij Isa bijna uit haar poriën komt omdat ze niet lekker in haar vel zit en niet durft te geloven dat de knappe Ruben (tegenspeler Jim Bakkum) haar ziet staan, straalt Barbara een en al zelfbewustzijn en doelgerichtheid uit. Een vrouw met ballen, een vrouw die weet wat ze wil. “Het was inderdaad nooit echt een vraag welke kant het op zou gaan. Ik kan me niet anders herinneren dan dat het willen spelen en acteren er altijd is geweest. Als klein kind zong ik op feestjes en partijen al liedjes die ik zelf had geschreven. En dat vond ik best eng, maar ik deed het wel. De drang om het te doen, was groter dan de angst. En dat is eigenlijk zo gebleven.”

De drang om het te doen,
was groter dan de angst.

Den Bosch voelt als thuis
Geboren in Rotterdam, verhuisde ze op jonge leeftijd met haar ouders naar Oud-Beijerland, volgde ze theaterlessen aan Jeugdtheaterschool Hofplein om, toen ze net een week achttien was en klaar met de middelbare school, naar Den Bosch te vertrekken. Met een missie: het ontwikkelen van haar talent. “Dat ik in Den Bosch ben beland, komt eigenlijk door mijn moeder. Ze wist hoe graag ik wilde leren acteren en ging op zoek naar de mogelijkheden. En vond de tweejarige theateropleiding aan het Koning Willem I College. Dat was een schot in de roos en dus ben ik verhuisd. Ik woonde midden in de stad, in de Postelstraat, een super leuke tijd en geleerd om zelfstandig te worden. En ja, ook veel op stap geweest natuurlijk, vooral bij Plein 79. Maar ja, dat kan ook bijna niet anders hè, als je in Den Bosch woont. Het is echt leuk om hier nu weer terug te zijn en dat we Zwaar Verliefd hier hebben opgenomen. Het voelt toch een beetje als thuis.”

Hard werken en geluk hebben
Na de toneelacademie in Maastricht, waar ze in 2013 afstudeerde, was Barbara’s volgende halte even duidelijk als onvermijdelijk: Amsterdam. Binnen een jaar had ze een hoofdrol te pakken in Goede Tijden Slechte Tijden (Anna Brandt). Ze was te zien in Mannenharten, Soof, Rokjesdag en Onze Jongens en speelde in verschillende theaterproducties. En nu dan de hoofdrol in een Nederlandse speelfilm. Hoe krijgt het kleine meisje dat op feestjes en partijen zelfgeschreven liedjes zong dit voor elkaar? Talent? “Zeker, talent is belangrijk, maar dat is het niet alleen en eigenlijk maar een stukje van het verhaal. Een heel groot deel is hard werken. En een beetje geluk hebben. Dit laatste heb je natuurlijk niet zelf in de hand, hoewel ik ook wel weer denk dat je geluk naar je toe kunt trekken. Je moet je droom achterna gaan, mensen laten weten wat je wilt én jezelf blijven ontwikkelen. Ik heb de toneelacademie gedaan, maar volg nog steeds ieder weekend lessen. Omdat het volgens mij belangrijk is dat je nooit stopt met leren, nieuwe uitdagingen durft aan te gaan en dingen durft te doen die je nog niet eerder hebt gedaan. Zoals bijvoorbeeld het inspreken van een luisterboek. Heb ik nog nooit gedaan, maar ik wíl dat wel kunnen. Dus neem ik wat demo’s op, ga mensen mailen en zeg gewoon: ‘hallo, hier ben ik en dit is wat ik wil’. En dan gebeurt het dus.”

Vertrouwen op jezelf
en gewoon een beetje bluffen

No guts, no glory
Het tonen van lef en jezelf overwinnen en verbeteren zijn volgens Barbara belangrijke pijlers voor succes. “Zo is het ook een beetje gegaan met Zwaar Verliefd. Ik sprak een paar jaar geleden een van de distributeurs van Dutch Filmworks. We hadden het over carrière maken en ik zei hem eerlijk dat ik dolgraag in een film wilde spelen. En vroeg hem hoe ik dat voor elkaar kon krijgen. Nou, zei hij, bijvoorbeeld door met mij te praten, haha! Maar een jaar later kreeg ik wel een mail van hem met de vraag of ik het script voor Zwaar Verliefd wilde lezen en auditie wilde doen. Grappig, daar hadden we het gisterenavond in de auto nog over samen. Dat deze hoofdrol ooit begon met een gesprekje, buiten op de stoep voor het Tuschinski in Amsterdam. Oké, dan is het misschien een vorm van geluk dat je elkaar daar treft, maar uiteindelijk gaat het erom of je dat moment pakt, ballen toont, niet bang bent en iemand durft aan te spreken. Dus niet denken ‘wie zit er nu op mij te wachten’, maar vertrouwen op jezelf en gewoon een beetje bluffen. En hé, bij mij zit mijn hart soms ook in mijn keel hoor, maar dat heeft me er gelukkig nooit van weerhouden om voor mijn passie te gaan.”

Samenvattend zou je Barbara’s levensmotto in vier woorden kunnen beschrijven: no guts, no glory. Maar wat gaat die ‘guts’ haar brengen nu de opnames voor Zwaar Verliefd achter de rug zijn en de film in meer dan honderd bioscoopzalen is te zien? Of wordt het misschien tijd voor kinderen, ze is per slot van rekening dertig en heeft al een paar jaar een gelukkige relatie met haar Max…“Haha, nee hoor, met kinderen zijn we nog niet bezig. We willen nog van alles doen, hebben nu een heel fijn leven, houden van reizen en willen nu nog niet de verantwoordelijkheid voor een kind. Wat niet wil zeggen dat het er niet van kan komen. Dat denk ik wel. Ooit…”

Op stap met Abbey, vrienden en familie
Wat werk betreft, zijn de plannen een stuk concreter. “Ik ga weer iets heel nieuws proberen en volgend jaar de schoolvoorstelling Romeo en Julia doen. Heel erg benieuwd hoe dat zal zijn. Daarnaast ben ik met mijn beste vriend een voorstelling aan het maken waarmee we in 2020 het theater in willen gaan. En als Zwaar Verliefd een succes wordt, komt er misschien wel een deel twee. En drie. Op filmgebied spelen er ook nog wel wat andere dingen, maar ja, daar mag ik nog niets over zeggen. Ik heb afgelopen week een gesprek gehad met de regisseur… Plannen genoeg dus.” Gevraagd naar de plannen op de héle korte termijn, namelijk de avond van de première volgt luid gelach. “We blijven in Den Bosch logeren dus Abbey (Abbey Hoes, in 2017 winnares van een Gouden Kalf voor haar rol in de televisieserie Pettycoat en in Zwaar Verliefd Tamara, het zusje van Isa) en ik hebben onszelf een heerlijk avondje beloofd. Er komen allemaal vrienden en onze families zijn er. Dus we gaan op stap! Misschien wel naar Plein 79! Of het Hart van Brabant. Want daar hebben we tijdens de opnames ook veel gefeest en lol gehad.”

En stel dat er een vervolg komt op Zwaar Verliefd? Zou Den Bosch dan weer in de picture zijn voor de opnames? “Tja, dat kan bijna niet anders natuurlijk. Ik heb hier per slot van rekening mijn dierenartsenpraktijk, haha!”

0 Reacties uitgeschakeld voor No guts, no glory 347 01 november, 2018 Interviews, Nieuws november 1, 2018

Facebook Comments