Digitaal bladeren

Van een gapend smal gat tot een uniek huis
Auteur:

Van een gapend smal gat tot een uniek huis

Rentmeesters van de stad

Veel binnenstadsbewoners zijn bijzondere mensen. Zij investeren vaak veel geld en nemen behoorlijk wat ongemakken voor lief om in hartje stad of daar dichtbij te wonen. De volle evenementenagenda en het bourgondische karakter zorgt immers voor veel vertier en plezier voor bezoekers, maar veel bewoners ondervinden de schaduwkanten daarvan zoals wildplassen, geluidsoverlast en ga zo maar door. Toch valt voor velen de balans positief uit en zijn zij meestal trots op hun stulpje. En dat is maar goed ook. Zij zijn immers mede degenen die met hun huizen onze binnenstad tot een unieke mix van woon-, winkel-, en uitgaansstad maken waar veel Bosschenaren en bezoekers van gecharmeerd zijn. Soms vergt dat bloed, zweet en tranen, gevechten met de ambtenarij en veel geld. Maar toch zetten ze door omdat die plek voor hun zo speciaal is. Je zou ze de rentmeesters van de stad kunnen noemen. Binnenstadsmakelaar Eric Tiebosch neemt ons aan de hand om ons kennis te laten maken met dat wat achter de gevels schuilt en de bewoners hun verhaal te laten vertellen.

Marico Mulders en Quinta de Vries bouwden zelf huis in ‘hun’ stad

Een gapend smal gat tussen twee oudere panden halverwege de Westwal. Afmetingen van de kavel: Iets meer dan 4 meter breed en 25 meter diep. Meer was het niet. Daar moest en zou een huis op komen. En nog een bijzonder huis ook ! Ondanks dat zijn vader na een eerste inspectie van de uitdagende bouwplek niet meer uit kan brengen dan: ‘Maar jongen, wat heb je nou toch gekocht’ is Marico Mulders er destijds vast van overtuigd. Ook zijn vrouw Quinta de Vries heeft in eerste instantie haar twijfels. Maar bij het zien van de eerste schetsen verdwijnt bij haar de scepsis en wordt zij ook enthousiast. Dit wordt hun plek! Samen met de neef van Quinta, Henk de Vries, werkt Marico zijn plannen uit. Zijn creatieve geest en ruimtelijk inzicht (Marico studeerde aan de Design Academy in Eindhoven en is productontwerper (red.) bieden hem de tools om inderdaad een bijzondere woonplek te creëren. Op de 114 m2 bouwgrond staat nu een uniek huis van 750 m3.

Tekst: Tjeu Lensen | fotografie Max de Winter

De op het oog smalle voorgevel is strak en eenvoudig en je betreedt het huis via een imposante teakhouten deur. Marico heeft bij het ontwerpen van het huis gekozen voor een splitlevel indeling. In de hal ga je links via een trap naar de woonkamer en rechts voor een trap naar beneden naar de ruime woonkeuken die zo’n 1,5 meter lager ligt. In deze ruimte word je verrast door de hoeveelheid licht die je tegemoet komt. In het midden bevindt zich namelijk een lichtkoepel die door de vier bovenliggende etages tot aan het dak reikt. En er is een binnentuin die niet alleen voor licht maar ook voor openheid en transparantie zorgt. In de zomer vormt deze door de openslaande glazen wanden een onderdeel van de leefruimte in de keuken.

binnentuin zorgt voor licht,
transparantie en openheid

Verstoppertje in oude V & D
Eerst maar even koffie drinken aan een gezellige grote tafel met door Marico zelf ontworpen en geproduceerde stoelen. Dat geldt ook voor de de mozaiekachtige vloer en trouwens voor meerdere dingen die we tegenkomen tijdens onze tour door dit bijzondere huis. Maar we beginnen met de brandende vraag waarom destijds gekozen voor deze uitdaging? Zeker na het zien van een oude foto die het eerder genoemde gapende gat laat zien toen er nog geen huis stond. Marico: ‘Het begint eigenlijk allemaal met de aankoop van een huis in Vught. Tijdens dat gesprek vroeg de betreffende makelaar of we altijd al in Vught wilden wonen. Nou nee, zei ik. Mijn droom was altijd om een huis in de binnenstad te bouwen. Ik ben geboren en getogen in de wijk ‘t Zand en in de binnenstad. Een favoriete bezigheid was verstoppertje spelen in de oude V & D. Ik vond het geweldig om in de stad op te groeien.’

 

Genoeg ruimte voor logés
Quinta komt oorspronkelijk uit het verre Groningse Veendam Zij volgt in de jaren zeventig haar studie modevormgeving aan de Bossche Koninklijke Kunstacademie. Daarna runt zij een bekend internationaal modellen- en stylingbureau in Eindhoven. Sinds 2005 heeft zij een bedrijf (de Clinique) gespecialiseerd in injectables zoals botox en fillers. Zij bleef na haar studie en raakt verknocht aan de stad. Ontmoet in 1987 Marico en krijgt samen met hem drie zonen Miró (26), Sem (20) en Maup (17). De twee jongsten wonen nog thuis. Quinta: ‘Gezellig toch, in het weekend is het hier vaak verzamelen om de stad in te gaan. Die grote tafel staat hier dus niet voor niks. En we hebben genoeg ruimte voor eventuele logés.’

iedere vierkante meter
is ingenieus benut

Teakhouten elementen
Wat dat laatste betreft overdrijft Quinta niet. Iedere vierkante meter is ingenieus benut. Naast een zeer ruime woonkeuken met bijkeuken heeft het huis een gezellige woonkamer op de eerste verdieping met een daaraan grenzende daktuin. Een favoriete plek in het huis waar vooral zomers gezellig gegeten of gechilld wordt. Tijdens de tour door deze bijzondere woning komen we nog een werkkamer, vijf slaapkamers, drie toiletten en drie kleine badkamers tegen. Overal in het huis komen we teakhouten elementen tegen. Zo zijn zowel de vloeren als de trappen en deuren en kozijnen van deze exotische houtsoort. Sommige zijn prachtig bewerkt. Quinta: ‘Wij hebben iets met Indonesië waar deze op maat gemaakt zijn. Marico is er vaak beroepsmatig en wij gaan er ook regelmatig heen.’ Pronkstuk is een schitterend bewerkt antiek chinees hemelbed dat zo’n beetje een hele logeerkamer vult.

een dorp
in een dorp

Favoriete plekjes
Op de vraag waarom onze stad zo bijzonder is om te wonen en wat hun favoriete plekjes zijn komen het Paleiskwartier en Buurt al snel bovendrijven. ‘Via die prachtige Paleisbrug kom je toch in een heel ander deel van ‘s-Hertogenbosch. Het biedt een fijne sfeer. Dat geldt ook voor Buurt waar we regelmatig komen. Zo na het werk voor een drankje en een hapje. Buurt doet zijn naam eer aan want je komt allerlei mensen hier uit de omgeving tegen. Dat is wat onze stad en dan met name de binnenstad zo bijzonder maakt. Het is meer een dorp in een dorp, ‘ aldus Quinta die tijdens carnaval met een dikke knipoog als de prinses van Oeteldonk door het leven gaat. ‘Een prachtig feest. Ik zal blij zijn als het weer zover is’.

1 Reacties uitgeschakeld voor Van een gapend smal gat tot een uniek huis 755 30 november, 2018 Interviews, Nieuws november 30, 2018

Facebook Comments