Digitaal bladeren

Goed voor jezelf zorgen
Auteur:

Goed voor jezelf zorgen

In de komende nummers van 073 Magazine vind je een aantal informatieve bijdragen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Dit keer een persoonlijk verhaal van Dominique Jaspars die na een turbulente periode in haar leven, mede door aanvullende oncologische zorg, weer rust heeft gevonden.

Dominique Jaspars: ‘Als ik in negatieve gedachtes blijf hangen, zeg ik: ‘Niet doen! Ctrl-Alt-delete.’

Ze werkt weer. En als het even kan, speelt ze 18 holes op de golfbaan. Dominique Jaspars (60) uit Gemonde voelt zich goed, na een zware tijd met operaties, chemo en vooral ook veel onzekerheid. “Ik heb weer rust in mijn hoofd. Als ik in negatieve gedachtes blijf hangen, zeg ik:  ‘Niet doen! Ctrl-Alt-Delete’.”

“In 2009 begon het”, vertelt Dominique. “Ik had ineens een paar rare bultjes in mijn vinger, die gingen niet weg. Later kreeg ik ze ook in mijn nek en in mijn lies. Ik voelde me niet ziek, maar vond het wel vreemd. De huisarts stuurde me door naar het ziekenhuis, daar is een biopt genomen en korte tijd daarna hoorde ik dat ik lymfeklierkanker had. Dan stort je wereld in.”

Behandelingen
“Het viel gelukkig mee”, zegt ze “Na een lokale bestraling met een heel hoge dosis was ik er vanaf. Maar, helaas was het hiermee niet klaar. Drie jaar later kreeg ik borstkanker en volgde wel een traject ‘met alle toeters en bellen’. Opereren, bestralen, chemo. Toen bleek dat ik drager ben van het BRAC1-gen, heb ik mijn eierstokken laten verwijderen. Voor borst- en lymfeklierkanker bleef ik onder controle. In 2016 kwam de lymfeklierkanker terug, maar gelukkig is die goed te behandelen.”

Werk is belangrijk
Ze zucht en lacht even: “Wat een verhaal, hè? Angst, opluchting, teleurstelling, blijdschap en hoop wisselen elkaar voortdurend af. Maar ik voel me nu gewoon goed. Ook al omdat ik mezelf dwing om goed voor mezelf te zorgen. Ik drink door de week geen alcohol, eet gezond, zwem elke dag mijn baantjes, zoek mijn vrienden op bij het golfen, ik fiets naar het werk. Vooral het werk is zo belangrijk voor me. Het is slechts 8 uur per week, maar je doet weer mee!”

Rust vinden
“Ziek zijn is meer dan een medisch verhaal. De oncologische revalidatie in het JBZ met kracht- en conditietraining, bijvoorbeeld, heeft me sterker gemaakt. De gesprekken met de psycholoog in het ziekenhuis. De mindfulness-cursus die ik volgde in Vught! Ik heb geleerd me te ontspannen en anders te denken en kijken. Geniet van wat je ziet. Blijf in het moment. Als ik merk dat ik vastzit in een negatieve gedachte, zeg ik Ctrl-Alt-Delete. Afsluiten! Zo heb ik de rust gevonden en die kun je heel goed gebruiken tijdens, maar ook na een heftige ervaring als deze.”

Aanvullende zorg dichtbij huis
“Het verhaal van Dominique staat niet op zichzelf, zegt Marlou Logtens, beleidsadviseur Oncologie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. “We weten hoe belangrijk aanvullende oncologische zorg is. Fysiotherapie, voedingsadvies, mindfulness, psychologie, activiteiten via het Vicki Brownhuis …. Er is heel veel te vinden in de regio. Alleen, we kennen elkaar onvoldoende, waardoor we mensen niet volledig informeren. Daarom heb ik eind 2017 het initiatief genomen voor de projectgroep regionaal oncologisch netwerk, waarin het ziekenhuis, eerstelijnsorganisaties en vrijwilligersorganisaties zijn vertegenwoordigd. Ons doel? Samenwerken en kennisdelen, zodat we mensen snel, op maat en dichtbij huis de extra zorg kunnen bieden, die hen – en hun naasten – helpt bij het omgaan met de ziekte kanker en het herstel.”  Meer informatie: m.logtens@jbz.nl.

0 Reacties uitgeschakeld voor Goed voor jezelf zorgen 286 01 december, 2018 Interviews, Nieuws december 1, 2018

Facebook Comments