Digitaal bladeren

Bosschenaren aan het woord over hún gevoel bij kerst!
Auteur:

Bosschenaren aan het woord over hún gevoel bij kerst!

Onze redacteur Jacky Goossens trok de stoute schoenen aan en ging langs bij deze en gene voor een stemmig verhaal voor onder de kerstboom. Een paar bekende Bosschenaren vertellen over hun gevoel bij kerst, wat 2018 hun heeft gebracht en wat er volgens hun in het vat zit voor 2019. Vooral de eerst twee vragen maakten bij sommigen behoorlijk wat los. In deze periode van het jaar spelen vooral het gezin, de familie en vrienden een grote rol. Even een stapje op de plaats en jezelf de tijd gunnen om na te denken over zaken die écht belangrijk zijn. Dat alles resulteerde in mooie persoonlijke ontboezemingen…

Teksten: Jacky Goossens

Horeca-ondernemer Jacques van Geffen (51)
‘In het Paleiskwartier mag het van mij nu wel los gaan’

Samen met Frank Reinders is hem gelukt wat niemand anders lukte: op de meest onmogelijke plek in de stad (het Heetmanplein) eetcafé ‘Buurt’ op de kaart zetten. Ook als het om ‘out of box’ en creativiteit gaat, moet je bij Jacques van Geffen zijn. De menukaart van zijn populaire restaurant DIT hartje stad alleen al! Die verraadt een geweldig gevoel voor humor en zegt iets over de heel eigen kijk van Jacques op de wereld, de actualiteit en Den Bosch. En dat je het leven soms met een korreltje zout moet nemen. Jacques zorgt voor goede zin.

Wat betekent kerst voor jou en hoe vier je het?
“Geen twijfel over mogelijk en met stip op nummer een: familie en vrienden. Ik ben dol op kerst! Dat wil zeggen: de ouderwetse variant met pakken sneeuw, flinke kou en ijs. Wat dat betreft is het maar een beetje een flutkerst de laatste jaren. Maar ik ga d’r wel helemaal voor en had de kerstboom al voor Sinterklaas in huis. Die wordt uiteraard pas ná het Sinterklaasfeest door mijn vrouw en dochter versierd. Dat is traditie. Onze zoon zet steevast de piek erop. Eerste kerstdag koken we lekker en genieten we van het feit dat we een dag vrij zijn en tijd hebben voor elkaar. Want tja, 2e kerstdag is de zaak weer open natuurlijk. En ik heb niet zoveel met de kerk, maar de kerststal slaan we geen jaar over.”

Hoe kijk je terug op 2018?
“Het meest opmerkelijk aan 2018 vind ik dat het een erg ‘snel’ jaar was. Snel in de zin dat het maar doorging, de drukte, die lange, warme zomer. Ik heb nog nooit meegemaakt dat de terrassen zo lang, zo vol zaten. Het was niet hollen en stilstaan, maar alleen hollen. Snel dus. Iedereen heeft keihard gewerkt. Ook hebben we het afgelopen jaar wat leuke, nieuwe dingen bedacht zoals de karaokeavond bij DIT. Hartstikke gezellig. Ik kan er echt van genieten als ik zie hoeveel mensen daarop afkomen en het naar hun zin hebben. Zakelijk gezien móet je in deze tijd ook wel een beetje creatief zijn, wil je je klanten houden. Maar dat is precies wat ik er leuk aan vind.”

En 2019, nog goede voornemens?
“Ik ben een tevreden en gelukkig mens en in m’n element als ik met nieuwe ideeën bezig ben. Dus jaja, er broedt weer iets.. Het zou zo maar kunnen dat een van de plannen in 2019 concreet wordt. Het houdt me wel bezig hoe we van Den Bosch meer een ‘beleving’ kunnen maken en dan heb ik het niet over weer een nieuw festival, maar écht iets anders. Het neigt af en toe wel erg naar het oubollige. Jammer, want er liggen zoveel kansen. Neem het Paleiskwartier, daar mag het van mij nu wel los gaan. Daar zou ik wel een rol in willen spelen. Met een nieuwe zaak bijvoorbeeld. Dat wordt dan de laatste. Tenminste, dat zegt mijn vrouw…”


Hotelier Karin Rademaker (55)
‘Het zijn de mensen om je heen die het ‘m doen’

Ze is telg van een van dé horecafamilies van Den Bosch en het runnen van een groot bedrijf (het Golden Tulip Hotel Central aan de Markt) en hard werken is haar met de paplepel ingegoten. Het gaat haar aan het hart wat er in en met de stad gebeurt en daar wil ze graag over meedenken en aan meedoen. En dat doet ze. Als Karin praat, hoor je een gedreven, opgeruimde en energieke vrouw die positief in het leven staat. Haar motto: ‘ik kijk liever naar de tegels die heel zijn, dan naar de gebroken tegels’.

Wat betekent kerst voor jou en hoe vier je het?
“Kerst vind ik een hele fijne periode. De gezelligheid, het feit dat alles prachtig is versierd -thuis en op de zaak-, de nachtmis in de Sint-Jan… Het zorgt voor een moment van bezinning, van reflecteren op wat is geweest en van bewust tijd en aandacht hebben voor elkaar. Ik moet natuurlijk wel gewoon werken, maar op kerstavond zijn we met de familie bij elkaar en op 2e kerstdag nodig ik iedereen uit voor het diner dansant in Central en zien we elkaar dus ook. Heel fijn.”

Hoe kijk je terug op 2018?
“In de persoonlijke sfeer was 2018 niet makkelijk. Mijn broer Tonny is in juli overleden en hem verliezen was en is nog steeds moeilijk. Tegelijkertijd was onze laatste avond samen, de Opera Sing a long, ook weer een van de mooiste momenten van het afgelopen jaar. Ik ben iemand die graag focust op het positieve, op dat wat wél lukt in plaats van niet. Daarom denk ik vooral aan die avond. En aan de 55 jaar die we samen hebben gehad. Ook het Winterparadijs en met name de samenwerking die nu is ontstaan maakt van 2018 een bijzonder jaar. Geweldig zoals iedereen zich hier voor inzet. Maar laten we wel wezen: een lege Parade in de feestmaand, dat had toch ook gewoon niet gekund?!”

En 2019, nog goede voornemens?
“Haha, ja, dat heb ik wel. En het is een voornemen dat ieder jaar terugkomt. Afvallen! Maar het zegt misschien genoeg dat het nu weer een voornemen is, haha. Wat in 2019 zeker een belangrijke rol gaat spelen is de verdere transformatie van Central 2.0. Hier zijn we inmiddels een paar jaar mee bezig en komend jaar is een deel van de kamers aan de beurt en hopelijk ook de Serre en entree aan de Markt. Daar verheug ik me echt op! En misschien wel het allerbelangrijkste: bij 2019 denk ik aan mijn man en maatje Peter en hoe gelukkig we samen zijn. En aan ons geweldige team van Central dat zich altijd voor 100% inzet. Want hoe je het ook wendt of keert: het zijn de mensen om je heen die het ‘m doen. Ik voel me een dankbaar en gelukkig mens.”


Oud-tophockeyster Minke Booij (41): 
‘Als ik dan de koppies van die kinderen zie, daar kun je alleen maar blij van worden

Oud-tophockeyster van HC Den Bosch, met 227 interlands veelvoudig hockey-international, manager vrouwenvoetbal bij de KNVB, eigenaar van Minke Booij Advies en sinds vorig jaar directeur van de stichting Spieren voor Spieren… Het is slechts een kleine greep uit de palmares van Minke. Maar ze is ook moeder van twee zoons, partner van Derk, vriendin, dochter, kleindochter. En weet als geen ander dat bij het leven zowel ups als downs horen.

Wat betekent kerst voor jou en hoe vier je het?
“Kerst betekent voor mij familie, thuis en gezin. Even een moment van rust in mijn best wel drukke leventje, even niet werken. Met z’n allen lekker eten, drinken en kletsen. Zonder kalkoen op tafel of de kerk want daar heb ik niets mee. Iedereen neemt wat mee en mijn vader zorgt voor de wijn. Kerst betekent voor mij ook dat ik alle kerstspullen weer tevoorschijn mag halen. Dat is inmiddels nogal wat. Hoe kitscheriger hoe beter en in alle kleuren van de regenboog. Het hele huis hangt, ligt en staat er vol mee. Heb ik echt van mijn oma en moeder meegekregen. Behalve het kitscherige dan, want daar was mijn oma strikt in: bij kerst hoort alleen witte, rode en zilveren versiering!”

Hoe kijk je terug op 2018?
“Begin dit jaar hoorden we dat een hele goede vriendin, de vriendin die er altijd voor mij is en mij enorm steunt in de zorg voor onze jongste, ernstig ziek is. Dit bepaalt hoe je terugkijkt op zo’n jaar. Moeilijk dus. Ondanks mooie momenten zoals het afscheid van Mieke Lathouwers (voormalig voorzitter van HC Den Bosch, red.), de vakantie in Lapland met diezelfde vriendin en de viering van het 20-jarig bestaan van Spieren voor Spieren. Dat was echt allemaal geweldig. De grote kunst is om die momenten niet te vergeten, niet te blijven hangen in boosheid en verdriet, ook al komt er slecht nieuws op je pad.”

En 2019, nog goede voornemens?
“Mijn grote uitdaging voor 2019 is om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien. Ik heb de nodige ups en downs achter de rug, weet dat het leven geen winst- en verliesrekening is en dat je soms meer te verduren krijgt dan je aankunt. Dan is het soms lastig te geloven dat het allemaal goedkomt. De aard van het beestje zullen we maar zeggen. Maar… het lukt me steeds beter. Misschien heeft het ook met ouder worden te maken. En ik haal veel voldoening en energie uit mijn werk bij Spieren voor Spieren. Het écht iets voor anderen betekenen. Joh, als ik tijdens onze activiteiten de koppies van die kinderen zie, die ouders. Daar kun je alleen maar blij van worden. Zet dit ook maar bij de mooie momenten van 2018.”


foto: byMarjo

Burgemeester Jack Mikkers (50)
‘Het zou mooi zijn als al die 154.000 puzzelstukjes, één puzzel worden”

Als iemand vraagt aan wat voor eisen een ‘benaderbare burgemeester’ moet voldoen, stuur je hem of haar als antwoord naar burgemeester Jack Mikkers. Hij hoeft maar een zin te zeggen en je weet genoeg. Ontspannen, relativerend en zonder enige hoogdravendheid vertelt hij zijn verhaal. Sinds ruim een jaar is hij de burgemeester van Den Bosch. Of past primus inter pares beter? Want hij is dan wel de burgemeester, maar niets meer of minder dan anderen. En zoals veel van die anderen hoopt ook hij dat we in het nieuwe jaar wat toleranter en liever zijn voor elkaar.

Wat betekent kerst voor jou en hoe vier je het?
“We vieren kerst altijd één dag met de familie en één dag met vrienden. We eten, drinken, hebben het gezellig met elkaar en blikken terug op het afgelopen jaar en wat er in de wereld is gebeurd. Dan realiseer je je iedere keer weer hoe goed wij het hier hebben. En ja, thuis wordt ook de kerstboom gezet, een hele moderne, met allemaal witte dingetjes erin. Maar daar bemoei ik me eerlijk gezegd niet zo mee, dat regelt mijn vrouw Astrid allemaal. Kerst wordt dus goed gevierd maar heeft, hoewel ik van huis uit katholiek ben, geen diepere betekenis voor mij.

Hoe kijk je terug op 2018?
“Het is natuurlijk mijn eerste jaar als burgemeester van Den Bosch en ik kan de afgelopen periode in een paar woorden omschrijven: mooi en bijzonder. Al was het af en toe ook een achtbaan! Ik heb ontzettend veel mooie momenten mogen meemaken. Ik denk daarbij aan mijn werkbezoeken in de wijken en dorpen, het ontmoeten van best al veel bewoners, de gemeenteraadsverkiezingen, carnaval en de lancering van onze eerste Den Bosch Data Week. Op dit laatste ben ik echt trots. Data is de nieuwe smeerolie. Als je dan door de staatssecretaris wordt uitgeroepen tot Datahoofdstad van Nederland, mag je dat een mooi resultaat noemen. Het meest bijzonder waren de gesprekken met mensen, de openheid waarmee ze hun verhalen vertellen en delen, zowel over prachtige, positieve ervaringen als verdrietige zaken. Al die ontmoetingen waren als cadeautjes voor mij.”

En 2019, nog goede voornemens?
“Niet echt goede voornemens, maar we gaan verhuizen komend jaar, dus dat is wel een dingetje. Daar zal wel wat energie in gaan zitten. Mijn hoop voor 2019 is dat we wat liever voor elkaar zijn. We wonen in het mooiste land van de wereld en de mooiste stad van Nederland. Vergeleken met andere landen kun je stellen dat het hier eigenlijk wel goed gaat. Het zou mooi zijn als in Den Bosch die 154.000 puzzelstukjes, één puzzel worden. Door toleranter te zijn en wat meer open te staan voor elkaar. Kijk, het gaat niet om mij, maar ik kan en wil daar als burgemeester zeker graag een verbindende rol in spelen, wat prikkelen en uitdagen. Laten zien dat een medaille twee kanten heeft en ontmoetingen organiseren. Ook ontmoetingen die misschien niet logisch lijken, maar uiteindelijk wel blijken te kloppen. Ik weet natuurlijk ook wel dat er zo nu en dan gemopperd wordt op de stad en op de gemeente. Maar toch, laten we vooral trots zijn op Den Bosch.”


Ondernemer Nicole Vermolen (41):
‘Op dat harde bankje in die koude kerk zet ik alles op een rijtje’

Ze stampte in 2017 samen met haar partners in twee weken tijd het Winterparadijs uit de grond, maar houdt het dit jaar na veel gesteggel en gedoe voor gezien en doet niet mee. Overigens, no hard feelings, genoeg andere dingen te doen, zo maakt ze duidelijk. En het zit niet in haar aard om ergens in te blijven hangen. Bovendien is ze als (kermis)onderneemster in hart en nieren altijd bezig met nieuwe plannen, zoals bijvoorbeeld een samenwerking met Plopsaland in België. En ja, ook in Den Bosch staat iets op de rol. Wat dat is, blijft nog even geheim.

Wat betekent kerst voor jou en hoe vier je het?
“Het eerste waar ik aan denk is ‘druk’, met het werk, maar eigenlijk draait kerst voor mij om familie. Samen met mijn vriend en familie kerstavond doorbrengen met worstenbroodjes en met de door mijn moeder gemaakte groentesoep. Die kan echt niemand lekkerder maken dan zij en het is echt een traditie dat die op kerstavond op tafel staat. Er worden geen spelletjes gespeeld, maar met de Top 2000 van Matthijs van Nieuwkerk op de achtergrond praten we bij. Vroeger gingen we ook naar de nachtmis in de Sint Jan. Dat is er de afgelopen zes jaar niet van gekomen, maar die traditie wil ik deze kerst eigenlijk weer nieuw leven in blazen. Een fijn moment van rust en bezinning. Op dat harde bankje in die koude kerk denk ik na over het afgelopen jaar, zet ik alles op een rijtje.”

Hoe kijk je terug op 2018?
“Het meest bijzondere moment van 2018 was toch de afsluiting van het Winterparadijs op de Parade in januari 2018. We hadden in december 2017 natuurlijk maar een paar weken om dat te organiseren en echt ontzettend hard gewerkt. Toen het achter de rug was, dacht ik: dat hebben we toch maar mooi voor elkaar gekregen met z’n allen.”

En 2019, nog goede voornemens?
“Mijn voornemen is om komend jaar meer leuke dingen te doen met familie en vrienden. Dat heb ik al vaker gezegd, maar nu ga ik dat ook écht doen. En het wordt weer een goed jaar! We zijn met mooie plannen bezig en daar heb ik heel veel zin in. Plopsaland in België wil de parken in Europa gaan uitbreiden en daar gaan mijn vriend en ik een rol in spelen. Ook in Den Bosch staat iets te gebeuren, maar daar kan ik nog niets over zeggen. En het Winterparadijs? Ach, het is zoals het is. Ik hoop dat het een succes wordt en ga er de komende dagen zeker een keer een glühweintje drinken.”


Ondernemer Mechtild Stultiens (54):
‘Als het niet goed gaat met je mensen, verdwijnt succes naar de achtergrond’

Omdat ze het Frans perfect beheerst én omdat ze gewoon goed is, stond ze in 1996 in de organisatorische frontlinie van de Tour de France. Een onvergetelijke ervaring en, zeker achteraf gezien, dé springplank naar het inmiddels gerenommeerde en gevestigde Artishock Events & Marketing. Háár Artishock. Mechtild Stultiens heeft het voor elkaar, met een bedrijf dat bij de top van Nederland hoort, een 16-koppig team dat bijna als familie voelt en een gelukkig privéleven.

Wat betekent kerst voor jou en hoe vier je het?
“Kerst is familie. We zien elkaar niet zo heel erg veel en dan is het fijn te weten dat je tijdens deze dagen samen bent. Zowel mijn ouders als de ouders van Robert, mijn man, leven nog, maar ze worden wel steeds brozer. Daar ben ik me erg van bewust en des te belangrijker vind ik het om juist de kerst met hen en de rest van de familie door te brengen. En dat doen we dus ook. Met alles d’r op en d’r aan: de kalkoen, de nachtmis, de worstenbroodjes en de spelletjes. Hartstikke gezellig. En ik kom tot rust. Het lijkt net of de wereld even stilstaat tijdens de kerst. Even vrij van de druk van buitenaf. Héérlijk!”

Hoe kijk je terug op 2018?
“Het was een bewogen jaar, er is veel gebeurd. Niet zozeer bij mijzelf, maar wel in het privéleven van mijn team bij Artishock. Er werken inmiddels 16 mensen en meer dan de helft heeft het afgelopen jaar flinke sores gehad. Op allerlei gebied, gezondheid, ouders, relatie, noem maar op. Dit heb ik nog niet eerder in deze mate meegemaakt en merk dat het veel met me heeft gedaan. Het mag zakelijk gezien geweldig gaan met Artishock, we horen inmiddels bij de top van Nederland, maar als het niet goed gaat met je mensen verdwijnt dat succes volledig naar de achtergrond. Wat me ook heeft aangegrepen -en heel veel mensen begrijpen daar geen snars van- is het overlijden van Charles Aznavour. Mijn broer noemde hem altijd ‘die jankerd’, maar voor mij was hij gewoon een held.”

En 2019, nog goede voornemens?
“Allereerst hoop ik dat mijn ouders en schoonouders zich door de kwaaltjes van de oude dag heenslaan. En ik maak me zorgen over de wereld. Ik weet het, dit klinkt wat als een cliché, maar ik meen het oprecht. Als je ziet wat er allemaal wordt gezegd op social media, zonder enig begrip en respect voor elkaar. Ik mis de empathie en hoop dat we komend jaar beter naar elkaar luisteren en meer met elkaar in gesprek gaan in plaats van maar van alles te roepen. Meer persoonlijk blijf ik zoeken naar de balans tussen werk en privé. Maar ja, dat doe ik al mijn hele leven, haha.”


Sinterklaas (leeftijd onbekend)
Sinterklaas, wie kent hem niet… Sinterklaas, Sinterklaas en natuurlijk zwarte Piet… De goedheiligman en zijn manschappen, liggen zwaar onder vuur, maar in Den Bosch was de intocht op 18 november als vanouds een fijn en geslaagd feest voor alle lieve kinderen. Tot groot genoegen van de Sint.

Wat betekent kerst voor Sinterklaas en hoe viert hij het?
“Omdat november en december drukke dagen zijn voor mij, doe ik het met kerst altijd rustig aan. Ik geniet van de duizenden tekeningen die ik heb gekregen en bekijk ze één voor één. Op kerstavond bel ik altijd met mijn goede vriend de kerstman. Soms wisselen we dan wat namen uit van kinderen die nog een extra cadeautje verdienen onder de kerstboom. En ik wens hem uiteraard veel succes;
hoewel zijn werk minder moeilijk is dan van de Sint, met zijn comfortabele (enveilige) slee en zijn lieve Elfjes die op de Noordpool helpen met inpakken. Daar steken mijn (veegroet)Pieten toch watkarig bij af. En ik vind de kerstman ook altijd wel behoorlijk tekstvast, Maar ja, met zijn ‘Ho Ho Ho’ is dat ook niet zo moeilijk.”

Wat is voor de Sint het meest mooie of bijzondere moment van 2018
“Dat is natuurlijk als ik voet aan wal zet in het prachtige Nederland. Én als ik Dieuwertje weer zie. Maar het allermooiste moment blijft toch als ik Sint-Hertogenbosch binnenvaar, bij de aankomst op het Sint-Jansbolwerk al die lieve kinderen liedjes hoor zingen en in de verte de prachtige toren van de Sint-Jan zie. Wat is het toch een heerlijke stad en heerlijke intocht.”

Wat verwacht de Sint van 2019 en heeft hij nog goede voornemens?
“Op mijn leeftijd maak je niet veel voornemens meer, ha ha ha. Maar ik hoop dat het Sinterklaasfeest nog decennialang, met respect voor iedereen – en vooral voor alle lieve kinderen – wordt gevierd. En ik heb nog een andere wens. Ik hoop dat op steeds minder adressen in Sint Hertogenbosch kinderen in armoede opgroeien en niets of weinig in hun schoentje vinden. Ik weet dat daar al heel veel aan wordt gedaan en dat het steeds beter gaat. Voor elk kind gelijke kansen, dat is het grootste cadeau dat je aan Sinterklaas kunt geven.”

1 Reacties uitgeschakeld voor Bosschenaren aan het woord over hún gevoel bij kerst! 1071 15 december, 2018 Nieuws december 15, 2018

Facebook Comments