Digitaal bladeren

Concert  ‘Hoor de vrouwen zingen’
Auteur:

Concert ‘Hoor de vrouwen zingen’

Op zondagmiddag 31 maart verzorgt Vughtse Zang Vereniging Cantare een speciaal concert in de voormalige monumentale kerk DePetrus in Vught. Cantare heeft speciaal voor deze dag een nieuw repertoire. Voor het eerst zingt het koor liedjes van ‘Pooh en Piglet’, de bijnamen van de bekende verzetsvrouwen Hetty Voûte en Gisela Söhnlein die gevangen waren in Kamp Vught. Om het moreel in de vrouwenbarak hoog te houden, maakten zij tijdens hun gevangenschap teksten over het kampleven op de melodie van bestaande Nederlandse liedjes. Ze zongen deze liedjes in de barak en op weg in een goederentrein naar het vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück. Na de oorlog bundelden zij de liedjes in het boekje ‘Hoor de vrouwen zingen’, de titel van het concert.
Tevens zingt het koor liederen over oorlog en vrede. Dit alles onder leiding van dirigent Chris Wilthagen met medewerking van bariton Kees van Hees en Bas (piano, 13 jaar) en Gijs Wagemakers (zang, 11 jaar).

Op de melodie van ‘Toen onze mop een mopje was’ zong het duo Pooh en Piglet bijvoorbeeld over de knijpkat (met de hand aangedreven zaklamp) die in het kamp gemaakt werden:
Hoe onze kat een knijpkat werd
was aardig om te zien
Hij kneep de kat in ’t donker
En schreeuwde bovendien.
Miauw, miauw, miauw, miauw,
Wat is dat huisje nauw.
Miauw, miauw, miauw, miauw,
Wat is dat huisje nauw (…)

foto: raam in DePetrus door Jan van de Ven

Zondag 31 maart Locatie: DePetrus, Heuvel 2 in Vught Aanvang: 14.00 uur tot 16.15 (incl. pauze); zaal open vanaf 13.30 uur. Entree: € 12,50 –
Bestel uw kaartje via de webwinkel www.nmkampvught.nl (Agenda), tevens te koop via de balie van het museum, Bruna Marktveld in Vught en bij de VVV, Markt ‘s-Hertogenbosch. Het concert is een initiatief van vrijwilligers om de uitbreiding van Nationaal Monument Kamp Vught te steunen door de doorlopende actie ‘Samen herdenken, meer ruimte schenken’. In november wordt het herinneringscentrum heropend met een geheel nieuwe vaste expositie over Kamp Vught en een nieuw gebouw voor ontvangst van schoolgroepen. (foto raam in DePetrus: Jan van de Ven).
De opbrengst komt geheel ten goede aan de vrijwilligersactie ‘Samen herdenken, meer ruimte schenken’ voor de vernieuwing van het museum.

Zondag 23 maart 20.00:
Orkest van de Koninklijke Luchtmacht – concert ‘Missions’ in Martinihal, Vught

t/m 17 maart:
Expositie ‘Palet van verzet: moedige vrouwen toen en nu’

0 Reacties uitgeschakeld voor Concert ‘Hoor de vrouwen zingen’ 381 06 maart, 2019 Nieuws maart 6, 2019

Facebook Comments