Digitaal bladeren

‘Eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby’
Auteur:

‘Eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby’

Renske Stapper en Peter van der Tuuk van Happaz Food & Catering

Het is een ongekend succesverhaal. We hebben het over Happaz Food & Catering. De eigenaren Renske Stapper en Peter van der Tuuk konden 10 jaar geleden niet bedenken dat een verzoekje van een bevriende ondernemer om wat broodjes en hapjes te serveren uit kon groeien tot wat het nu is. Een toonaangevende party-cateraar die vooral in het Bossche aan vele recepties, feesten en partijen een bijzondere culinaire twist geeft. Renske: ‘Je zou kunnen zeggen dat het een uit de hand gelopen hobby is. Natuurlijk is het hard werken maar we vinden het zo leuk om te doen. Met ons werk kunnen we immers onze opdrachtgevers ontzorgen en met onze creativiteit een belangrijke bijdrage leveren aan de sfeer en beleving. Dat laatste door veel aandacht te schenken aan de presentatie. Eten doe je immers ook met je ogen!’

Tekst: Tjeu Lensen | foto’s Happaz Food & catering

Renske en Peter zijn echte horecadieren. Van jongs af aan werkte Renske in verschillende (eet-) cafés en restaurants in de Bossche binnenstad. Daar leerde zij de liefde voor het vak kennen. Dat leidde ertoe dat zij een koksopleiding volgde. Eerder zat Renske op de kunstacademie. Die twee opleidingen bijten elkaar in het geval van Renske niet. Integendeel, iedereen die Happaz kent zal beamen dat de presentatie een hoog creativiteitsgehalte kent. ‘We proberen natuurlijk op de eerste plaats iets lekkers aan te bieden maar het moet er ook leuk uit zien. Juist die uitdaging maakt ons werk zo leuk. Verder kun je met het stylen en met bepaalde thema’s extra sfeer en beleving creëren.’

echte horecadieren

Hartenjagen in ‘t Hart
Peter leerde Renske in 2001 kennen in het Hart van Brabant. Bij het befaamde Hartenjagen. ‘Dat was een vaste club mensen die gezellig een kaartje legden met elkaar aan de stamtafel. Daar is de vonk overgesprongen.’ Ook hij kent de horeca van binnen en van buiten. In die tijd is hij vertegenwoordiger bij Duvel. Speciaalbier is nu razend populair maar destijds was het aan de man/vrouw brengen van het Belgische zilte nat nog echt pionierswerk. ‘Mijn werkgebied was heel Nederland. Ik was alleen in het weekend thuis.’

Steeds meer bedrijven en instellingen
Ondertussen, we schrijven 2009, start Renske officieel met Happaz. Het grootste deel van haar klanten zijn, zeker in deze beginperiode, particulieren die zich door mond op mond reclame in steeds grotere getale melden. ‘Dat was natuurlijk geweldig. Ons format sloeg duidelijk aan. Gaandeweg komen de opdrachten ook steeds meer van bedrijven en instellingen. Samen met Renske heb ik toen het besluit genomen om ontslag te nemen bij Duvel en samen de schouders onder Happaz te zetten.’ Renske: ‘Dat was een prima besluit. Er was werk genoeg en Peter kon zich vanaf dat moment vooral op de organisatorische en financiële zaken toeleggen. Zoals gezegd kregen we het steeds drukker maar ook toen al hebben we vaak nee verkocht. Dat zal sommige mensen gek in de oren klinken maar we wilden vooral kwaliteit leveren en geen onverantwoorde stappen zetten.’

een kroketje uit de muur

Inmiddels heeft die filosofie Renske en Peter geen windeieren gelegd. Ze beschikken op dit moment over maar liefst 600 m2 bedrijfsruimte. Een rondleiding leert dat zij flink in hun bedrijf geïnvesteerd hebben. Er is een professionele keuken waar al het lekkers wordt bereid. Maar ze zijn ook toegerust om voor hun gasten op locatie te koken. Ook komen we veel decoratieve zaken en allerlei soorten servies tegen, van design tot vintage waarmee aan specifieke wensen kan worden voldaan. Er is ook een echte automatiek beschikbaar waarmee ‘een kroketje uit de muur’ kan worden geserveerd.

Presentatie met verrassende ‘touch’
Hoewel Happaz ook nog behoorlijk wat partijen doet voor particuliere klanten zit de grootste groei bij bedrijven en instellingen. Inmiddels verzorgen zij de catering voor veel bedrijven en organisaties. ‘Je praat dan al gauw over 200 tot 300 gasten per event. Dat lijkt veel maar we zijn er gaandeweg aan gewend geraakt. En… we weten wat we kunnen en willen. Er zijn tal van mogelijkheden die we graag met de opdrachtgever bespreken. We proberen er in de presentatie altijd een verrassende ‘touch’ aan te geven.

Zoon Pim: ‘Mettertijd ook exclusievere
catering ontwikkelen’

Pim met collega op locatie

Ondertussen is Pim, zoon van Renske, aangeschoven. Peter en Renske zijn blij dat hij de gelederen is komen versterken. Pim volgde onder meer de Cas Spijkers Academie en werkte maar liefst acht jaar bij verschillende sterrenrestaurants waaronder de Librije en de Bokkendoorns. ‘Ik heb daar heel hard moeten werken maar ontzettend veel geleerd. Dat is echt topsport.’ Met zijn inbreng wordt weer een hoofdstuk toegevoegd aan het culinaire avontuur van Renske en Peter. Of hij Happaz in de toekomst overneemt? ‘Dat denk ik wel, maar ik vind het nu leuk om met mijn moeder te sparren en mooie gerechten te ontwikkelen. Mettertijd zou je kunnen denken aan een eigen exclusieve catering onder de naam Happaz by Pim.’ Renske knikt bevestigend: ‘Het is natuurlijk hartstikke leuk om met Pim samen te werken. En voorlopig denken we helemaal nog niet aan stoppen. Peter en ik beleven er samen nog veel te veel plezier aan. Ik zei toch al dat het een uit hand gelopen hobby is!’

1 Reacties uitgeschakeld voor ‘Eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby’ 799 29 mei, 2019 073 Culinair, Interviews, Nieuws mei 29, 2019

Facebook Comments