Digitaal bladeren

Bosch Parade is terug!
Auteur:

Bosch Parade is terug!

Lucas Kastelijn (l) en Erik Vink (r) werken samen aan ’Strijd’, het kantelpunt van Bosch Parade 2019.

Artistieke parel van de stad

Een profeet wordt in zijn eigen land niet geëerd. Dit spreekwoord lijkt van toepassing op wat je met recht een ‘artistieke parel’ van de stad mag noemen: Bosch Parade. Maar hoe zwaar bevochten ook: Miesjel van Gerwen, zijn crew en talloze vrijwilligers hebben het toch maar weer voor elkaar. Want op 21, 22 en 23 juni zal het artistieke en muzikale kunstspektakel ter ere van Jeroen Bosch voor de achtste keer aan de ogen van duizenden bezoekers voorbijtrekken over de Dommel. In Moskou en Sint-Petersburg wisten ze na één keer kijken genoeg: Bosch Parade is goud.

Tekst: Jacky Goossens | fotografie: Ben Nienhuis (BWC pictures)

Begeisterung. Dit woord popt op als je met social artist/kunstenaar Erik Vink (42) en artistiek leider Miesjel van Gerwen (68) praat over de varende kunstwerken die samen de Bosch Parade vormen. Beiden zijn mannen van het eerste uur, zij het in verschillende rollen. Erik: “Ik heb het eerste jaar (2010) meegedaan als performer, iets dat helemaal paste bij mijn achtergrond als straattheater kunstenaar. Maar je zou kunnen zeggen dat ik met mijn bijdrage van dit jaar ben meegegroeid in de ontwikkeling die de Bosch Parade heeft doorgemaakt: van een ‘kleine’ intieme vaartocht over de Dieze naar een groots spektakel over het al even grote water de Dommel. Een proces van de grenzen opzoeken en grenzen verleggen. Dit jaar komt alles bij elkaar: de ervaring van de afgelopen jaren, de hoogstandjes op het gebied van techniek en de ontwikkeling van de kunstwerken zelf. Het project waar ik nu met zo’n veertig vrijwilligers aan werk, wordt letterlijk en figuurlijk het kantelpunt in de vaartocht. Als het straks in juni gaat zoals ik het in gedachten heb, weet je niet wat je gaat zien en meemaken!”

Bosch Parade: van een ‘kleine’vaartocht over de Dieze
naar een groots spektakel over de Dommel

Stille kracht
Als je Bosch Parade zegt, zeg je Miesjel van Gerwen, in hart en nieren Bosschenaar en kunstenaar. Samen met Bart van Dongen en Marc Eysink Smeets stond hij aan de wieg van de kunstzinnige ode aan de grootste schilder die onze stad ooit heeft gekend: Jeroen Bosch. Een even bijzonder als gewaagd experiment: met kunstenaars, vrijwilligers en allerlei organisaties in de stad een varende optocht van kunstwerken realiseren. En het lukte ze. Niet zonder slag of stoot en soms tegen de stroom in, maar het lukte! Miesjel is en was al die jaren de voorvechter van en drijvende kracht achter de Bosch Parade, hoewel hij dat zelf anders ziet. “Nee, nee, geen drijvende kracht. Noem mij liever de ‘stille kracht’, een verbinder, degene die nu een nieuw collectief bij elkaar heeft gebracht. Een manusje van alles en vliegende keep. Ik probeer het stokje juist door te geven, ervoor te zorgen dat ik overbodig ben. Dit soort grote projecten mag nooit aan één persoon hangen en moet juist breed gedragen worden. De mensen die het écht maken, en dat zijn er veel, hebben mij straks hopelijk niet meer nodig. Ik ben dan ook erg blij met ons huidige team. En ja, vergelijk het maar met een kind dat je los moet laten. Dat is een natuurwet en ik heb daar absoluut geen problemen mee.”

Spectaculaire tuimelaar met zeven meter hoge toren
Erik, zestien jaar geleden naar Den Bosch verhuisd om een opleiding aan de kunstacademie te volgen en hier blijven hangen voor de liefde, is een van die vele mensen. “Ik ben hier inderdaad voor de liefde gebleven, maar ook omdat ik me in Den Bosch meteen helemaal thuis voelde. Ik heb er nooit één seconde spijt van gehad.” Als social artist werkt Erik graag samen met grote(re) groepen mensen, met inwoners van de stad, liefst met hele verschillende achtergronden. Precies zoals bij Bosch Parade gebeurt. En hoewel sommige kunstenaars pas naar buiten willen treden als het ‘maakproces’ voltooid is, geniet Erik er juist van om alvast een tipje van de sluier op te lichten en te vertellen over wat ons 21, 22 en 23 juni te wachten staat. “Ik durf te zeggen dat het echt groots en spectaculair wordt. Het symbolische kantelpunt in de vaartocht waar ik het eerder over had, bestaat uit een enorme tuimelaar met een doorsnede van pakweg zes meter. Op die tuimelaar is een toren bevestigd van een meter of zes/zeven die wordt beklommen door mensen. Sterke mensen. Ze klimmen naar boven omdat ze door bootjes rondom de tuimelaar worden aangevallen. Alles bij elkaar wordt daar het ‘omver werpen van de gevestigde orde’ mee verbeeld. Wat er dan gebeurt, is echt indrukwekkend: door de klimmers komt het zwaartepunt bovenin de toren te liggen waardoor die gaat tollen en, met de klimmers erin, enorme zwiepers gaat maken. Zwiepers van misschien wel tien meter. Dus ja, dat wordt echt een spektakel, een absolute knaller! Heel spannend, maar ik verheug me er ontzettend op. Ik hoop dat al die duizenden mensen langs de kant van De Dommel ervan zullen genieten. We hebben er in ieder geval knetterhard voor gewerkt.”
Groter applaus dan ‘Burning Man’

archieffoto: Bosch Parade 2016: Erik Vink- Performance voor vrijheid fotografie: Ben Nienhuis

Sint-Petersburg en Moskou
En terwijl Erik de grenzen opzoekt met zijn met tuimelaar en toren doet Miesjel dat meer in de letterlijke zin. Want hoe moet het verder met de Bosch Parade na 23 juni? “Na de 23e weten we waar we staan. Ik ben hoe dan ook ontzettend trots op wat we hebben bereikt, maar waar het mij vooral om gaat is dat we Jeroen Bosch ‘levend’ houden in de stad. Ook door middel van een Bosch Parade. Bosch Parade moet iets worden waar je bij wilt zijn geweest, waarvan je denkt als je het hebt gemist: shit, volgend jaar moet ik zorgen dat ik er wél bij ben! Echt, in het buitenland kijken ze met open mond naar wat wij hier voor elkaar hebben gekregen, terwijl ik het gevoel heb dat in onze eigen stad de oren en ogen nog open moeten gaan. We zijn naar Petersburg geweest, op uitnodiging. Een vreemde situatie trouwens, want Bosch Parade lag op dat moment helemaal stil, bestond eigenlijk niet meer. Dus we gingen een evenement presenteren dat midden in een ‘bijna dood-ervaring’ verkeerde. Maar goed, we lieten daar één filmpje zien over Bosch Parade en dat was bij wijze van spreken al genoeg. Lyrisch waren ze. We kregen een groter applaus dan de dame die daar was om Burning Man te promoten.” (Burning Man is een van de meest exclusieve, maar ook wel controversiële festivals ter wereld, gehouden in de Black Rock Desert in Nevada, Amerika, JG).

‘Hierin kunnen we ons écht onderscheiden
van andere Nederlandse steden’

Laat de Bosschenaren trots zijn!
“Wat ik maar wil zeggen: we hebben goud in handen. En het is mooi, die belangstelling vanuit het buitenland, maar wat betekent dat als je eigen stad de schouders ophaalt? Terwijl een optocht van kunstwerken over het water uniek is en ook zó goed past bij onze stad. De stad van Jeroen Bosch, de stad van het water, de stad van de levende kunsten. Hierin kunnen we ons écht onderscheiden van andere Nederlandse steden. Dus ik hoop dat we het na dit jaar verder kunnen gaan waarmaken. Ik heb daar alle vertrouwen in met de mensen die nu aan het roer staan, met een Erik de Jong, Claire van Nunen en al die anderen. Maar tegelijkertijd blijft het een wankel evenwicht als die oren en ogen niet opengaan. Laten we Jeroen Bosch, de bekendste Bosschenaar ooit, blijven eren zoals hij de stad met zijn werken heeft geëerd. En trots zijn op wat we hebben. Laat de Bosschenaren trots zijn op hún Bosch Parade!”

1 Reacties uitgeschakeld voor Bosch Parade is terug! 340 31 mei, 2019 Hotspots, Interviews, Nieuws mei 31, 2019

Facebook Comments