Digitaal bladeren

‘Wij’ een ode aan een echte Bossche volkswijk
Auteur:

‘Wij’ een ode aan een echte Bossche volkswijk

Tien dagen lang openluchttheater achter de Verkadefabriek
Bosschenaren …… een apart slag volk. Niet dan? Ze mopperen veel, maar tegelijkertijd zijn ze allemaal heel trots op hun ‘dorp’. Waag het bijvoorbeeld niet om als niet-Bosschenaar een op zijn stad mopperende Bosschenaar gelijk te geven in zijn kritiek op de stad. Want diezelfde Bosschenaar zal je vervolgens in niet mis te verstane bewoordingen te kennen geven dat ‘gij oe eige daor nie mee moet bemoeie’.

Tekst: Hans van Kasteren | Fotografie: WIJ

Dit soort reacties typeert de Bosschenaar. In de open lucht achter de Verkadefabriek wordt binnenkort een echt Bossche Volkswijk nagebouwd om ruimte te bieden aan het theaterstuk ‘WIJ’. Het gaat om een rauwe voorstelling over enkele families in een Bossche straat. Verbonden door liefde en lust vinden ze hun weg in de harde realiteit. Iedereen houdt elkaar vast. Problemen worden niet op de lange baan geschoven, maar direct aangepakt. Hans van Kasteren wil meer weten over deze zomerse en typisch Bossche theatervoorstelling en spreekt daarover met één van de acteurs, Ronald Schenk (46), die we nog kennen van onder meer ‘De Kleinkeinder’.

Ronald: “De voorstelling maakt onderdeel uit van een groter project, ‘Paleis voor Volksvlijt’, een stichting die tot doel heeft (podium)kunsten in de regio ’s-Hertogenbosch te stimuleren middels voorstellingen voor, door en over inwoners van de stad. Denk aan theater, dans, film, taal, muziek en zelfs beeldende kunst. Er is een nauwe samenwerking met de Verkadefabriek en het is de bedoeling jaarlijks een andere voorstelling te produceren. De eerste voorstelling is dus ‘WIJ’ en in de komende jaren zijn de voorstellingen ‘Zij’, ‘Ons’, ‘Hun’ en ‘Gij’ gepland. Iedere voorstelling heeft een eigen Bosch’ thema. Van ‘WIJ’ staan twaalf voorstellingen op het programma, van woensdag 26 juni t/m zondag 7 juli. Aanvang steeds 20.15 uur, en op de zondagen 14.15 uur. En: je kunt nu al kaarten bestellen via www.verkadefabriek.nl/wij . Doen!”.

Kun je wat meer vertellen over ‘WIJ’?
Ronald: “In de open lucht achter de Verkadefabriek wordt een straat uit een typisch Bossche volkswijk nagebouwd. Er wordt bijvoorbeeld gesleuteld aan een kapotte auto, er wordt gefietst en er is een speeltuintje. De buurtbewoners drinken (ook op straat) koffie en een pilske, ze lachen, ze mopperen, ze schelden en ze roddelen: kortom, de straat ‘leeft’. Ze kennen elkaar goed, maar kunnen niet zo goed omgaan met emoties. Dat blijkt bijvoorbeeld als er iemand uit de straat overlijdt – eigenlijk komen de emoties (die er dus wel zijn) pas echt los op de dag van de begrafenis”.
Ronald Schenk speelt in ‘WIJ’ de rol van Anthonie van de Kesselaar, die erg graag en heel vaak op straat aan zijn auto sleutelt. “Die auto is vaak een drukke plek in de straat, omdat de buurtbewoners zich graag bemoeien met het gesleutel en in hun ogen vaak geklungel van Anthonie. De toeschouwers maken kennis met veel buurtbewoners, ieder met zijn of haar ‘eigen ik’. Heel herkenbaar vermoed ik, al die types. Er is dus verdriet, maar ook veel humor in de straat. Wat ik wel graag wil benadrukken is dat we er absoluut geen parodie van gaan maken, geen spottende kijk in een volksbuurt. We streven er juist naar een zo eerlijk en waarheidsgetrouw mogelijk beeld neer te zetten”.

Wie zijn de acteurs?
“Regisseur Vincent van den Elshout (ook een Bosschenaar) heeft een bijzondere cast samengesteld van professionele acteurs en amateurs. Vincent beseft dat die ‘amateurs’, waar ik dus ook toe behoor, een andere benadering nodig hebben dan de beroepsacteurs. Hij weet als geen ander hoe hij dat aan moet pakken. Bijzonder is dat we ons er echt op toeleggen het Bossche dialect zo goed mogelijk te gebruiken. Dat is nog niet zo gemakkelijk. Jos Swanenberg, hoogleraar ‘Diversiteit en Cultuur’ van Tilburg University en ook gespecialiseerd in dialectologie heeft mij bijvoorbeeld heel nuttige adviezen gegeven. Ik wil ook nog even vermelden dat het script is geschreven door Nasja Covers”.
De spelersgroep bestaat uit drie beroepsacteurs, te weten Huub Smit (‘New Kids’), René van Zinnicq Bergmann (bekend van onder meer ‘Flikken’) en Simone Milsdochter, die juist nu acteert in de populaire TV-serie ‘Morten’. De overige acteurs en actrices zijn ‘amateurs’, die veelal uit Den Bosch zelf komen, maar in elk geval uit de regio. En ze hebben stuk voor stuk podium ervaring. Zomaar wat namen: Jan Roosen, Paul Beliën, Arianne de Jong en dus Ronald Schenk.

Kom je geen tijd te kort?
Ronald Schenk: “Ach, ik houd van drukte en van chaos ervaringen. Geeft mij energie. Ja, ik heb een drukke baan en een fijn gezin, maar daarnaast heb ik zoiets als dit gewoon nodig. Dan leef ik! Of ik een geboren en getogen Bosschenaar ben? Nee dus, maar ik woon hier al 28 jaar en voel me Bosschenaar. In hart en nieren. Ik ben geboren in Sliedrecht en heb heel lang gewoond in Wijk- en Aalburg. En wat die tijd betreft: ik kan veel thuis doen natuurlijk. Teksten lezen, teksten herlezen, situaties en houdingen bestuderen. Daarnaast repeteren we elke dinsdagavond en in juni hebben we enkele ‘werkweekenden’. Ook gaan we kort voor de echte voorstellingen natuurlijk nog repeteren ‘op locatie’, in het open lucht theater achter de Verkadefabriek. Dat wordt wat, jongen. Het decor wordt heel zorgvuldig opgebouwd, vanaf twee weken voor de première op 26 juni. Alles moet kloppen: belichting, geluid, noem maar op. En nog even een tipje van de sluier opgelicht: na iedere voorstelling komt er een volkszanger optreden. Feest in de straat, voor de spelers én voor de toeschouwers. Met een pilske, agge dà wilt!”

0 Reacties uitgeschakeld voor ‘Wij’ een ode aan een echte Bossche volkswijk 256 31 mei, 2019 Interviews, Nieuws mei 31, 2019

Facebook Comments