Evenementen

mrt
23
za
Design Museum Den Bosch presenteert
mrt 23 @ 10:00 – aug 18 @ 17:00
Design Museum Den Bosch presenteert @ Design Museum Den Bosch

Modern Nederland 1963-1989 De vormgeving van een gidsland
23 maart 2019 t/m 18 augustus 2019

Vanaf de jaren 60 van de twintigste eeuw wilde Nederland modern zijn. Het Nederlandse modernisme had een typerende vormgeving: abstractie, geometrie en het gebruik van wit, grijs en zwart. Het was onderdeel van een internationale modernistische beweging maar het was ook typisch Nederlands, zowel in de beeldtaal als in de maatschappelijke ambities. Overheidsbedrijven als de PTT, de spoorwegen en de belastingdienst waren een belangrijke opdrachtgever voor ontwerpers, en droegen daarmee eensgezind de naoorlogse Hollandse waarden van anti-traditie, openheid, tolerantie en democratie uit. Van postzegels tot Deltawerken, overal drukte de overheid haar stempel op openbaar design.

Kritische herwaardering
In de loop van de jaren negentig kreeg dit typisch Nederlandse modernisme echter een negatieve reputatie. Dertig jaar later is bijna alles van deze stijl afgebroken, opgeruimd, vergeten of in depots verdwenen. Maar het is tijd voor een kritische herwaardering van het Nederlands modernisme van 1963 tot 1989. In het licht van het wereldberoemde Dutch Design zijn de ontwerpen uit deze periode weer visueel verfrissend en de sociale ambities weer relevant.

Een feest van herkenning
De tentoonstelling Modern Nederland 1963-1989. De vormgeving van een gidsland geeft een levendig beeld van design, architectuur en kunst uit deze periode. Het is een feest van herkenning voor iedereen die zich deze tijd herinnert. Met ontwerpen en kunstwerken van onder anderen Gijs Bakker, Joost Baljeu, Wim Crouwel, Ad Dekkers, Herman Hertzberger, Kho Liang Ie, Emmy van Leersum, Aldo van den Nieuwelaar, Bruno Ninaber van Eyben, Jan Slothouber & William Graatsma, André Volten en Carel Weeber voor onder andere de PTT, DSM en Rijkswaterstaat.

Publieksprogramma
Rijksbouwmeester Ir. F.L.H. (Floris) Alkemade zal de tentoonstelling openen op 23 maart. Daarnaast wordt iedere maand een zondagcollege gegeven. De colleges starten met een iconisch, herkenbaar beeld uit de tentoonstelling dat als casestudie dient. Vanuit dit beeld wordt uitgezoomd naar de culturele context. Er komen verschillende ontwerpdisciplines aan bod: architectuur, grafische vormgeving, productvormgeving en landschapsarchitectuur. Kijk voor een actueel overzicht op www.designmuseum.nl/agenda

jun
6
do
Rondleidingen Nationaal Monument Kamp Vught
jun 6 @ 13:00 – sep 1 @ 14:00

foto: Tijdens rondleiding bezoekt u aan Kommandantur | foto Jan van de Ven

Rondleidingen voormalig SS-terrein
Vanaf 7 juli verzorgt Nationaal Monument Kamp Vught elke zondag (t/m 1 september) rondleidingen over het voormalig SS-terrein van kamp Vught. Deelnemers passeren de authentieke gebouwen waarin tijdens de oorlog
SS-bewakers werkten en verbleven; nu is dit terrein de Van Brederodekazerne. Normaliter is de kazerne niet toegankelijk voor publiek. De rondleiding voert langs de voormalige ‘Kommandantur’ (het hoofdgebouw van het kamp), de paardenstallen en de rietgedekte villa van de kampcommandant. Bezoekers kijken vanaf het balkon van de commandant uit over de appèlplaats. De presentatie ‘Van boven af’ belicht de organisatie en rol van de kampleiding en het personeel. He Geniemuseum is extra geopend is op zondag in juli en augustus. Dit museum is een bezoek waard voor iedereen die in de geschiedenis van de krijgsmacht en techniek is geïnteresseerd.
Reserveren is noodzakelijk via nmkampvught.nl (Agenda). Deelname is € 5,- (18+) of € 3,- (10 t/m 17) exclusief de entree. De inkomsten worden gedeeld met het Geniemuseum, dat gevestigd is in de voormalige kampkeuken. Deze activiteit is niet geschikt voor mindervaliden vanwege de te bezoeken onderdelen op het militaire terrein. Max. 50 deelnemers per middag; reserveer op tijd!

Rondleiding door herinneringscentrum
Vanaf 6 juli t/m 1 september is er dagelijks om 14.00 uur een rondleiding door het herinneringscentrum. Deelname kost € 2,50 (18+) of € 1,- (10 t/m 17) exclusief entree. Kaartjes worden verkocht op de dag van de rondleiding.

Fietstocht langs oorlogsgeschiedenis in Vught
Op donderdag 6 juni, 4 juli, 1 augustus en 5 september is er een fietstocht (14.00-16.30 uur) waarbij deelnemers onder begeleiding een aantal in de oorlog belangrijke plekken in Vught bezoeken. Bijzonder is het bezoek aan een voormalig schuilkelder. De kelder van slagerij Van Leusden (nu Boers opticien) diende in de oorlog als schuilkelder. Hier zijn muurschilderingen te zien uit deze periode van de Haagse evacué en kunstenaar Jan Vaessen. Reserveren is mogelijk via
info@nmkampvught.nl of 073 656 67 64 (min. 3 deelnemers).

Barak 1B
Barak 1B is vanaf 6 juli dagelijks geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Dit is de laatst overgebleven barak van ‘Konzentrationslager Herzogenbusch’. De vaste presentatie bestrijkt vier periodes: het concentratiekamp (1943-1944), het opvangkamp voor Duitse burgerevacués uit het grensgebied (1944-1945) en het interneringskamp voor NSB’ers en van collaboratie verdachte Nederlanders (1944-1949). Sinds 1951 was een deel van het voormalig concentratiekamp in gebruik als woonoord ‘Lunetten’ voor Molukse ex-KNIL-militairen en hun gezinnen.

 

Nationaal Monument Kamp Vught, Lunettenlaan 600, 5263 NT Vught
073 656 67 64, www.nmkampvught.nl