Evenementen

feb
16
za
Une soirée avec Cocteau
feb 16 @ 19:00 – 22:30
Une soirée avec Cocteau @ Design Museum Den Bosch

Jean Cocteau was een ware levenskunstenaar, alles wat hij aanraakte werd onderdeel van zijn unieke universum. Om de levenskunst van Jean Cocteau te vieren organiseert Design Museum Den Bosch ‘Une soirée avec Cocteau’. Een exclusieve avond met de muziek, het design en de films van Jean Cocteau.

Tijdens een welkomstdrankje krijgt u een korte inleiding over het leven en werk van Cocteau. Vervolgens loopt u door naar de museumzaal waar de tentoonstelling ‘Jean Cocteau-Metamorphosis’ te zien is. Gezeten te midden van het werk van Cocteau kunt u genieten van een speciaal voor deze avond samengesteld concert van Marcel Worms en Ed Spanjaard op piano en sopraan Irene Maessen. Zij spelen o.a. liederen van Darius Milhaud, Francis Poulenc en Jean Wiéner op teksten van Cocteau en ‘Parade’ van Erik Satie (waarvoor Cocteau het libretto schreef). Na dit concert kunt u de tentoonstelling ontdekken of in het auditorium luisteren naar een interview met filmhistoricus Erwin Houtenbrink die aan de hand van fragmenten ingaat op de stilistische, biografische en thematische elementen in de films van Cocteau.

Locatie: Design Museum Den Bosch, De Mortel 4, Den Bosch

Tijd: we openen de deuren om 19.00, de inleiding begint om 19.15. Het concert start om 20.00 en duurt vijf kwartier. Het interview met Erwin Houtenbrink start om 21.45. De avond is om 22.30 afgelopen.

Outfitsuggestie: Paris!

Kaarten: €20 zonder Museumkaart en €15 met Museumkaart. Prijs is inclusief welkomstdrankje, inleiding, bezoek aan de tentoonstelling, concert en filminterview. U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen aan aanmelden@designmuseum.nl. U betaalt op de avond aan de kassa.

mrt
2
za
Design Museum Den Bosch presenteert
mrt 2 @ 10:00 – mei 19 @ 17:00
Design Museum Den Bosch presenteert @ Design Museum Den Bosch

The Ghosts of Sunday Morning 2 maart t/m 19 mei 2019

In de tentoonstelling The Ghosts of Sunday Morning brengt Design Museum Den Bosch een ode aan de vakmensen van het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC, nu bekend als Sundaymorning@ekwc). Het EKWC is al vijftig jaar de plek waar kennis, kunst, design en verbeelding in keramiek elkaar ontmoeten. Een dertigtal van de meest toonaangevende werken uit de geschiedenis van het EKWC wordt opnieuw geïnterpreteerd en uitgevoerd in witte klei, waardoor een wondermooi en spookachtig beeld ontstaat waarin heden en verleden overlappen.

Glenn Adamson
Voor The Ghosts of Sunday Morning heeft Design Museum Den Bosch de vooraanstaande Amerikaanse craft-specialist Glenn Adamson gevraagd een tentoonstellingsconcept te bedenken dat reflecteert op de geschiedenis van het EKWC. Adamson heeft een dertigtal werken uit de geschiedenis van het EKWC geselecteerd. Deze worden speciaal voor de tentoonstelling door de vakmensen van het EKWC geïnterpreteerd en gereproduceerd als ghost: een nieuwe uitvoering van het originele werk in precies vijfentwintig kilo ongeglazuurde witte keramiek. Adamson heeft gekozen voor werken die expliciet gaan over de spanning tussen tijdelijkheid en eeuwigheid. Zo zijn lichaamsafdrukken te zien van Canan Dagdelen en het duo Stephanie Davidson & Katie Ewald. Ook werk van Anish Kapoor, Tim Breukers Tony Cragg, Johan Creten, Babs Haenen en Andrew Lord zal tot ghost gemaakt worden.

Een spectaculaire presentatie
Het jonge Amsterdamse bureau Trapped in Suburbia heeft het tentoonstellingsontwerp verzorgd. De uitkomst is spectaculair: de witte spookachtige beelden staan op perspex sokkels die gevuld zijn met langzaam bewegende rookwolken. Terwijl bezoekers door de tentoonstelling lopen lichten deze sokkels langzaam op. Een mysterieuze soundscape van het fijntjes tinkelende geluid van afkoelende gebakken klei maakt de ervaring compleet.

Kunst en design
In de tentoonstelling The Ghosts of Sunday Morning onderzoekt Design Museum Den Bosch de overeenkomsten tussen design en kunst en het fenomeen verzamelen. Het gaat daarbij over de spanning tussen authenticiteit en reproductie, tussen origineel en duplicaat, tussen kunstenaar-maker en ontwerper-uitvoerder, tussen ambacht en kunst. De waarde van hedendaagse kunst ligt vaak in een enkel, uniek stuk dat eigenhandig door de kunstenaar vervaardigd is. Bij design ligt succes echter vaak in de mogelijkheid tot grootschalige productie. Niet de vingerafdruk van de maker maar het feilloze productiewerk van de fabriek of uitvoerder moet gezien worden. De werken in The Ghosts of Sunday Morning zijn door de vakmensen van het EKWC geïnterpreteerd en gereproduceerd als ghost. Het oorspronkelijke, unieke werk van de kunstenaar is alleen nog in een plaatje op de muur te zien. De keramische geestverschijningen in deze tentoonstelling laten daarmee heden en verleden, kunst en design, maker en kunstenaar in elkaar overvloeien.

Met dank aan

De tentoonstelling The Ghosts of Sunday Morning kwam mede tot stand dankzij een bijdrage van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Prins Bernard Cultuurfonds – Noord-Brabant.
Het boek: de bij de tentoonstelling horende publicatie The Ghosts of Sunday Morning – 50 years of European Ceramic Work Center wordt uitgegeven door uitgeverij NAI 010. Het bevat onder meer een essay van Glenn Adamson over de geschiedenis van de organisatie en de totstandkoming van de tentoonstelling. Daarnaast bevat het veel beeldmateriaal van de huidige en vroegere faciliteiten van het EKWC.

mrt
8
vr
Venduehuis Taxatiedag in Design Museum Den Bosch
mrt 8 @ 11:00 – 16:00
Venduehuis Taxatiedag in Design Museum Den Bosch @ Design Museum Den Bosch

Wilt u weten wat uw Europese en Indische schilderijen, tekeningen en aquarellen waard zijn of uw Chinees porselein, Aziatica of design? Op vrijdag 8 maart tussen 11:00 – 16:00 uur staan de taxateurs van het Venduehuis uit Den Haag voor u klaar in Design Museum Den Bosch om uw kunst en antiek te taxeren en desgewenst in te nemen voor veiling. Speciaal voor de beoordeling van design, art deco en art nouveau en Indonesische schilderijen komt Frans Leidelmeijer mee, bekend van het tv-programma Tussen Kunst & Kitsch.

De taxatiedag in het Design Museum Den Bosch is uitsluitend bedoeld voor kunst en antiek uit de categorieën design, art nouveau en art deco, Europese schilder- en tekenkunst, Indische/Indonesische schilder- en tekenkunst en Aziatisch porselein.

U kunt vrijblijvend en kosteloos maximaal 5 items per persoon/per gezelschap laten beoordelen. Toegang tot de taxatie is gratis en aanmelden is niet nodig. Als u een Museumkaart heeft dan scant het museum die graag. Als u ook de tentoonstelling wilt bezoeken dan is een geldig ticket verplicht (Museumkaart of een ter plaatse gekocht entreebewijs).

Het Venduehuis der Notarissen is het oudste Nederlandse veilinghuis, gevestigd in hartje Den Haag vlakbij Paleis Noordeinde. Bij het Venduehuis wordt kunst, antiek en design geveild in themaveilingen en in de Spring- en Autum Auction in het voorjaar en het najaar. Daarnaast zijn er online veilingen die via internet worden gehouden. Het aanbod in deze veilingen kunt u bekijken in de online catalogi op de website maar ook op kijkdagen.

In Design Museum Den Bosch loopt tot en met 10 maart de tentoonstelling ’Jean Cocteau – Metamorphosis’, de eerste overzichtstentoonstelling over het werk en leven van deze beroemde filmmaker, schrijver en vormgever die in 1963 overleed.

Het museum aan De Mortel 4 is bereikbaar vanaf het NS Station met bus 11, uitstappen bij de halte Zuidwal/Spinhuiswal. Vanaf daar is het circa vijf minuten lopen naar het museum. Parkeren kunt u in parkeergarage Wolvenhoek.

mrt
23
za
Design Museum Den Bosch presenteert
mrt 23 @ 10:00 – aug 18 @ 17:00
Design Museum Den Bosch presenteert @ Design Museum Den Bosch

Modern Nederland 1963-1989 De vormgeving van een gidsland
23 maart 2019 t/m 18 augustus 2019

Vanaf de jaren 60 van de twintigste eeuw wilde Nederland modern zijn. Het Nederlandse modernisme had een typerende vormgeving: abstractie, geometrie en het gebruik van wit, grijs en zwart. Het was onderdeel van een internationale modernistische beweging maar het was ook typisch Nederlands, zowel in de beeldtaal als in de maatschappelijke ambities. Overheidsbedrijven als de PTT, de spoorwegen en de belastingdienst waren een belangrijke opdrachtgever voor ontwerpers, en droegen daarmee eensgezind de naoorlogse Hollandse waarden van anti-traditie, openheid, tolerantie en democratie uit. Van postzegels tot Deltawerken, overal drukte de overheid haar stempel op openbaar design.

Kritische herwaardering
In de loop van de jaren negentig kreeg dit typisch Nederlandse modernisme echter een negatieve reputatie. Dertig jaar later is bijna alles van deze stijl afgebroken, opgeruimd, vergeten of in depots verdwenen. Maar het is tijd voor een kritische herwaardering van het Nederlands modernisme van 1963 tot 1989. In het licht van het wereldberoemde Dutch Design zijn de ontwerpen uit deze periode weer visueel verfrissend en de sociale ambities weer relevant.

Een feest van herkenning
De tentoonstelling Modern Nederland 1963-1989. De vormgeving van een gidsland geeft een levendig beeld van design, architectuur en kunst uit deze periode. Het is een feest van herkenning voor iedereen die zich deze tijd herinnert. Met ontwerpen en kunstwerken van onder anderen Gijs Bakker, Joost Baljeu, Wim Crouwel, Ad Dekkers, Herman Hertzberger, Kho Liang Ie, Emmy van Leersum, Aldo van den Nieuwelaar, Bruno Ninaber van Eyben, Jan Slothouber & William Graatsma, André Volten en Carel Weeber voor onder andere de PTT, DSM en Rijkswaterstaat.

Publieksprogramma
Rijksbouwmeester Ir. F.L.H. (Floris) Alkemade zal de tentoonstelling openen op 23 maart. Daarnaast wordt iedere maand een zondagcollege gegeven. De colleges starten met een iconisch, herkenbaar beeld uit de tentoonstelling dat als casestudie dient. Vanuit dit beeld wordt uitgezoomd naar de culturele context. Er komen verschillende ontwerpdisciplines aan bod: architectuur, grafische vormgeving, productvormgeving en landschapsarchitectuur. Kijk voor een actueel overzicht op www.designmuseum.nl/agenda

mrt
30
za
De Bossche Parels organiseren PubQuiz voor stichting Neurofibromatose
mrt 30 @ 19:30
De Bossche Parels organiseren PubQuiz voor stichting Neurofibromatose @ Babel nr. 74

Na het overweldigende succes van vorig jaar, organiseert Ladies’ Circle Bossche Parels, in samenwerking met Babel nr. 74 (voorheen Muzerije), opnieuw een pubquiz voor het goede doel. Deze avondvullende quiz zal plaatsvinden op zaterdag 30 maart 2019 bij Babel aan Hinthamerstraat 74 te ’s-Hertogenbosch. Het geld dat deze avond wordt ingezameld zal worden geschonken aan Stichting Neurofibromatose.

 Meedoen is natuurlijk belangrijker dan winnen en al helemaal in dit geval. Het geld dat met deze pubquiz wordt ingezameld is namelijk bestemd voor wetenschappelijk onderzoek naar Neurofibromatose. Ook bekendheid geven aan deze rotziekte is van groot belang. Want ondanks dat Neurofibromatose niet erg bekend is, krijgt toch 1 op de 3000 kinderen deze ziekte. Joes uit Rosmalen is 1 van deze kinderen, een vrolijke spring-in-het-veld die op dit moment geen kans op genezing heeft. Daar zetten de Bossche Parels zich dan ook graag voor in!

Neurofibromatose, de grootste kleine ziekte
Neurofibromatose (NF) is met name een huid- en zenuwziekte en kent wel meer dan 30 verschillende verschijningsvormen. Kenmerkend voor NF zijn kleine en grote tumoren die op de huid en dieper in het lichaam zitten, de zogenaamde neurofibromen. Deze kunnen onder andere botvergroeiingen, blindheid en kanker veroorzaken. Maar de neurofibromen zijn slechts een onderdeel van de ziekte. Verstandelijke beperking, autisme, depressiviteit, leerachterstanden, chronische moeheid, slechte motoriek, het hoort er helaas allemaal bij. Welke klachten je wanneer krijgt is onzeker. Op jonge leeftijd wordt de aandoening vaak ontdekt door de aanwezigheid van café-au-lait vlekken op de huid. In Nederland krijgt 1 op de 3000 kinderen NF. Daarmee is NF ‘de grootste kleine ziekte’. Neurofibromatose is nog niet te genezen. Daarom is meer onderzoek voor kinderen als Joes ook zo belangrijk. Meer informatie over Neurofibromatose vind je op www.wateenrotziekte.nl.

PubQuiz
Gedurende een avondvullend programma gaan teams (bestaande uit maximaal 10 personen) de strijd aan voor de eer én natuurlijk voor de Stichting Neurofibromatose! Door vragen te beantwoorden binnen het thema “Proud to be Fout” doen zij hun uiterste best om de overwinning in de wacht te slepen.
Meedoen en bijdragen? Meld je dan aan via pubquizlcbp@gmail.com of kijk voor meer informatie op www.lc65.ladiescircle.nl. Wees er snel bij, want er zijn nog maar een paar plekjes beschikbaar!
Een donatie doen of bijdragen als sponsor kan natuurlijk ook! Kunnen Stichting Neurofibromatose en de Bossche Parels ook op jou rekenen?

Ladies’ Circle Bossche Parels
Ladies’ Circle 65 Bossche Parels is een serviceclub van enthousiaste dames uit de omgeving van ’s‑Hertogenbosch. Ze zetten zich samen in om meer glans te brengen in het leven van mensen die dat nodig hebben. De visie is dan ook dat ze met Bossche Parels meer bereiken dan alleen. Door vriendschap en betrokkenheid helpen ze elkaar en een ander. Ze richten zich met name op lokale en regionale doelen. Daarvoor zamelen ze niet alleen geld in, maar organiseren ze ook handen-uit-de-mouwen acties. Kijk voor meer informatie op www.lc65.ladiescircle.nl.

De Bossche Parels maken onderdeel uit van Ladies’ Circle Nederland. Dit is een internationale serviceorganisatie met het motto “Vriendschap en Service”. Door heel Nederland zijn er ruim 70 Circles met bijna 1000 leden. Kijk voor meer informatie op www.ladiescircle.nl.

apr
22
ma
Podium Azijnfabriek organiseert kleinkunst huiskamerfestival ‘Huiskamer op stelten’
apr 22 @ 13:00 – 23:00
Podium Azijnfabriek organiseert kleinkunst huiskamerfestival 'Huiskamer op stelten' @ Podium Azijnfabriek

Op 22 april 2019, tweede paasdag, zal de eerste editie van Huiskamers op Stelten plaatsvinden.In 9 bijzondere Bossche huiskamers staat (aankomend) talent geprogrammeerd. De programmering is met zorg samengesteld door  Huibert Wilschut. Van zachte, ontroerende maar ook geestige luisterliedjes tot scherp en snel cabaret. Aan diversiteit zal het deze dag niet ontbreken. Je kunt kiezen uit drie verschillende routes. Route Bethaniëstraat, Route Peperstraat en Route Koningsweg.

Met jouw groep bezoek je de drie voorstellingen binnen jouw route. Op jouw entreekaartje staat jouw route. In de eerste huiskamer word je ontvangen door een gids van de Koningstheateracademie. Zorg dat je op tijd bent, dan kun je meteen op je gemak bekijken wat er allemaal in je survivalpakket zit!

Het voordeel, van in groepen een route te lopen, is dat iedereen bij aanvang van het optreden aanwezig is en dat het binnen de groep natuurlijk al super gezellig is. Het nadeel, van in een groep een route te lopen, is dat je misschien net een voorstelling in een andere route ook had willen zien…
Voor die mensen (zoals wijzelf) is er een hectische ronde. Je kunt als extra, vierde, ronde helemaal zelf weten waar je gaat kijken! Een hectische, hilarische maar hopelijk een hele leuke ronde. (Uiteraard geldt bij deze ronde: wie het eerst komt, wie het eerst maalt)

Om 17.00 uur is iedereen met een passe-partout van harte welkom tijdens het slotoptreden van Peter Pannekoek in Podium Azijnfabriek.

Hoe zit het met drankjes/hapjes?
Bij aanvang van de dag krijgt iedereen een survivaltas van ons mee, om de dag door te komen. Tijdens het slotoptreden zijn consumpties voor eigen rekening. Kortom je hebt voor €30,- een dagkaart waarmee je 5 voorstellingen kunt bezoeken, je een te gek survivalpakket krijgt en een excuus om op 2e paasdag niet naar een woonboulevard te hoeven gaan!

Dus….

mei
18
za
Taptoe ’s-Hertogenbosch op zaterdag 18 mei
mei 18 @ 17:00
Taptoe ’s-Hertogenbosch op zaterdag 18 mei

Een muzikaal feestje voor jong en oud!

“Pak je rust op die laatste twee tellen! Zet de lijn aan de voorkant strak, switch naar de andere cirkel en zorg ervoor dat je je wending in kwartjes verdeeld!” Tamboer-maitre Martijn van Schadewijk van showfanfare Amantius roept zijn aanwijzingen over de choreografie naar de 55 muzikanten voor hem. Er wordt keihard gerepeteerd in deze weken. Op zaterdagavond 18 mei moet de show vlekkeloos draaien, want dan vindt in ’s Hertogenbosch voor de 6de keer de Taptoe plaats. Samen met andere korpsen staat Amantius die avond garant voor een groot muzikaal spektakel in stadion De Vliert. Mooi om naar te luisteren, leuk om naar te kijken. Een geweldig feestje voor jong & oud.

Het is de Taptoe-organisatie wederom gelukt om de top van de Nederlandse show- en marchingbands te contracteren. Bij Amantius verheugen ze zich op de komende Taptoe. “Het is voor ons fantastisch om in onze eigen stad zo’n groot podium te krijgen, waarop we onze nieuwe show kunnen laten zien”, aldus Bram van Hoof, één van de tamboers bij Amantius. “Het samen toewerken naar zo’n optreden maakt onze band nog hechter.”

Weg met die hoempa pa muziek
De show van Amantius bestaat uit een medley van moderne popnummers en eigentijdse muziek. Wie bij een Taptoe nog denkt aan ouderwetse hoempa pa heeft het goed mis. “Het niveau van deze Taptoe is heel hoog”, aldus bestuurslid Cees Heesbeen. “Zeker als je nog nooit naar een Taptoe geweest bent, dan zul je versteld staan over de fantastische shows die je te zien krijgt van de deelnemende korpsen.”

Vrijwilligers en sponsoren
Er komt veel bij kijken om een Taptoe goed te organiseren. Het werk gebeurt veelal door vrijwilligers. Veel bedrijven in het Bossche dragen de Taptoe een warm hart toe en sponsoren op diverse manieren. Dit kan door geld te schenken, maar ook door repetitieruimte beschikbaar te stellen of op andere manieren te helpen. Eén van de hoofdsponsoren van het eerste uur is Spierings Smart Logistics. Directeur Frank Bruurs legt uit wat hun drijfveer is. “Ik vind het belangrijk dat wij als bedrijf op lokaal niveau dit soort unieke evenementen in onze stad ondersteunen. Het is een gigantische klus om dit te organiseren en er komt veel logistiek bij kijken om het allemaal goed geregeld te krijgen. Chapeau voor al die vrijwilligers die zich ervoor inzetten om het publiek een fantastische avond te bezorgen. Het is echt indrukwekkend om dit een keer mee te maken!”

Natuurlijk hoopt de organisatie dat het publiek in grote getale naar de Taptoe komt kijken. Kaarten zijn te koop op de website www.taptoe-shertogenbosch.nl. De plaatsen met het beste zicht op het veld lopen hard, dus zorg dat u er op tijd bij bent.

Taptoe ’s Hertogenbosch 2019
Locatie: Stadion De Vliert, Victorialaan 21, 5213 JG ’s-Hertogenbosch
Datum: zaterdag 18 mei 2019 Stadion open: vanaf 18.00 uur
www.taptoe-shertogenbosch.nl
Tekst: Dianne Huijskens foto: Cor van der Waal

jun
1
za
WK handboogschieten bieden voor ieder wat wils
jun 1 @ 13:00 – jun 16 @ 16:30
WK handboogschieten bieden voor ieder wat wils

Archery2019: van internationale topsport tot de Edwin Evers Band

De Wereldkampioenschappen (Para) Handboogschieten 2019 komen steeds dichterbij. Een bezoek aan het grootste sportevenement van 2019 is niet alleen een must voor alle handboogfans in Nederland, ook voor fans van andere sporten en liefhebbers van cultuur valt er voldoende te genieten van 3 tot met 16 juni. Het evenement Archery2019 belooft een feest te worden met een heerlijke mix van topsport en entertainment.

Wereldkampioenschappen (Para) Handboogschieten 2019
De Wereldkampioenschappen (Para) Handboogschieten 2019 zorgen ervoor dat de stad ’s-Hertogenbosch vanaf eind mei wordt overspoeld met handboogschutters van over de hele wereld. Ruim 1000 schutters uit 90 landen gaan de strijd met elkaar aan om de wereldtitels. Daarnaast zijn de wereldkampioenschappen in ’s-Hertogenbosch het belangrijkste kwalificatietoernooi voor de Olympische en Paralympische Spelen van volgend jaar in Tokio. Er staat met andere woorden nogal wat op het spel in ’s-Hertogenbosch.

Wedstrijdprogramma:

Wereldkampioenschappen Para Handboogschieten 2019
1 juni openingsceremonie Markt
2 juni Official practice Zuiderpark
3 – 7 juni kwalificaties Rugbyclub The Dukes
8 & 9 juni finales

Wereldkampioenschappen Handboogschieten 2019
9 juni Official practice Zuiderpark
10 – 16 juni kwalificaties Rugbyclub The Dukes
15 juni 10.00 – 12.00 uur Compound team finales + Optreden drumcorps Top Secret
14.00 – 16.30 uur Compound gemengd en individuele finales + Optreden drumcorps Top Secret
16 juni 10.00 – 12.00 uur Recurve team finales + Optreden drumcorps Top Secret
14.00 – 16.30 gemengd en individuele finales + Optreden drumcorps Top Secret

Fanplaza en Archery 2019 Lane
De kwalificaties bij The Dukes zijn gratis te bezoeken, net als de finales van de WK voor schutters met een beperking. Daarnaast kun je op de Limietlaan – tussen de Parade en The Dukes – genieten van allerlei activiteiten. Er worden verschillende sportclinics verzorgd voor scholen uit de omgeving en bezoekers kunnen gratis handboogschieten. Ook zijn er een escaperoom, een museum en een pop-up bioscoop. In restaurant Archery Club kun je daarnaast genieten van heerlijke gerechten voor lunch en diner. Op het terras van het pop-up restaurant heb je bovendien een fantastisch uitzicht over het water.

Meer dan sport
Maar er is nog méér. Fans van de Formule 1 kunnen op zondag 8 en 9 juni de Formule 1 wagen van Max Verstappen bewonderen en wordt bij The Dukes de GP van Canada live uitgezonden op groot scherm. Voetballiefhebbers kunnen op dinsdag 11 juni op de Parade komen kijken naar de WK-wedstrijd Nederland – Nieuw Zeeland. En zelfs als je niets om sport geeft is Archery2019 een feest om bij te zijn. Op dinsdag 11 juni komt YouTube ster Djuncan naar de Parade voor een demonstratie van zijn Fortnite skills, op woensdag 12 juni vindt gratis muziekfeest Hart voor Muziek plaats en donderdag 13 juni staat de Edwin Evers Band in de Archery2019 Arena op de Parade.

Het complete programma van Archery2019, meer informatie en tickets is te vinden op www.wkhandboogschieten.nl.

jun
2
zo
Herdenking van kindertransporten vanuit Kamp Vught zondag 2 juni 2019
jun 2 @ 12:00
Herdenking van kindertransporten vanuit Kamp Vught zondag 2 juni 2019

Op zondagmiddag 2 juni is op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught de jaarlijkse openbare herdenking van de kindertransporten van juni 1943, in samenwerking met Stichting Sobibor. Dit jaar is het exact 76 jaar geleden dat bijna 1300 joodse kinderen op transport moesten naar vernietigingskamp Sobibor, waar zij vrijwel allen direct bij aankomst werden vermoord. Zij werden vaak vergezeld door slechts één ouder. Op verzoek van het herinneringscentrum spreekt Holocaust-overlevende Zoni Weisz tijdens de herdenking.

Voorafgaand aan de herdenking lezen kinderen van de Vughtse basisschool De Schalm (groep 7) namen van weggevoerde kinderen voor langs de route naar het kindermonument (vanaf 12.45 uur; aanvang herdenking 13.00 uur). Na een welkomstwoord door de directeur van Nationaal Monument Kamp Vught, Jeroen van den Eijnde volgt een korte toespraak van Christine Gispen-de Wied, voorzitter van Stichting Sobibor. Bijzonder is de bijdrage van Zoni Weisz (82), Sinto en Holocaust-overlevende. Hij vertelt als gastspreker op scholen en in interviews over zijn tragische familiegeschiedenis, en sprak voor de Verenigde Naties en de Duitse Bondsdag. Hij schreef het boek ‘Zoni – de vergeten Holocaust’, ook om het taboe te doorbreken dat er onder Roma en Sinti bestaat. “Het zit in onze cultuur dat je over deze zaken niet met buitenstaanders spreekt. Met mijn vrouw ben ik al vele jaren bij de herdenking aanwezig. Het kindertransport ligt me na aan het hart omdat ik als kind van 7 jaar ook op transport zou gaan, naar Auschwitz.”

Proclamatie
Sopraan Jikke van der Velde en accordeonist Sofie de Klerk brengen enkele toepasselijke liederen. Hierna leest Yolanda van Straten (lid van de Raad van Toezicht van het herinneringscentrum) de proclamatie van de Joodse kampleiding voor, waarmee in juni 1943 het transport van de Joodse kinderen bekend werd gemaakt. Opperrabbijn Binyomin Jacobs houdt een toespraak en zegt kaddisj, het gebed voor de doden. Hierna is het woord aan de 15-jarige Mookie Saluna; hij is kinderstaatssecretaris van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij presenteerde eerder de Nationale Kinderherdenking op 4 mei in Madurodam. Mookie adviseert staatssecretaris Paul Blokhuis onder meer over hoe kinderen meer betrokken kunnen worden bij het herdenken.

Wensen voor kinderen van toen
Scholieren van De Schalm doen elk jaar onderzoek naar de geschiedenis en achtergrond van enkele kinderen van de transporten. Onderdeel hiervan is het bedenken van een wens voor de overleden kinderen met als vraag “wat denk je dat het kind zélf graag had willen worden?” Enkele verhalen en wensen worden voorgelezen bij het kindermonument. Vanaf dit jaar wordt het oplaten van ballonnen vervangen door een andere symbolische handeling, die de verstreken jaren sinds 1943 verbeeldt. Enkele vertegenwoordigers van betrokken organisaties leggen een bloemstuk. Hierna zetten de kinderen van De Schalm een bloempotje met een wens neer. Hiermee wordt het defilé geopend voor bezoekers (einde herdenking plm. 14.15 uur).

Vergeten Holocaust
Op 19 mei 1944 stond de toen zevenjarige Zoni Weisz op het perron in Assen. Hij zag zijn ouders, zusjes en broertje in de trein die vanuit Kamp Westerbork aankwam. Bijna 250 Sinti en Roma zouden gedeporteerd worden naar Auschwitz; Sinti en Roma werden door de nazi’s als een minderwaardig ras beschouwd. Zoni was net opgepakt toen hij logeerde bij zijn tante, waarna zij naar het station in Assen werden gebracht. “Mijn vader of moeder had het blauwe jasje van mijn zusje voor de tralies gehangen. Ik zag mijn moeder; ze was al kaal geschoren. Op dát moment zei een politieagent: ‘Als ik mijn pet afneem, moeten jullie rennen voor je leven!’ Ik sprong met mijn tante in een andere trein, die op een ander perron net aankwam. Mijn vader schreeuwde nog: ‘Musla – zo heette mijn tante – pas goed op mijn jongen.’ Dat is het laatste wat ik van mijn familie zag.” Uiteindelijk werden in de Tweede Wereldoorlog meer dan een half miljoen Sinti en Roma vermoord.

Achtergrond kindertransporten
Nu 76 jaar geleden werden op 6 en 7 juni 1943 bijna 1300 Joodse kinderen, meestal begeleid door slechts één van de ouders vanuit Vught via Westerbork naar het vernietigingskamp Sobibor gedeporteerd en daar meteen vermoord. Deze gebeurtenis wordt sinds 1999 jaarlijks herdacht bij het kindergedenkteken. Op dit monument zijn de namen verwerkt van de weggevoerde kinderen met hun naam en leeftijd; voor veel bezoekers is het monument een van de meest indrukwekkende plekken in het herinneringscentrum. Op dagen van herdenkingen is de entree vrij.

Foto: Scholieren BS De Schalm bij herdenking 2018 | foto van Jan de Ven

Nationaal Monument Kamp Vught, Lunettenlaan 600, 5263 NT Vught, 073 656 67 64
www.nmkampvught.nl mede namens Stichting Sobibor – www.sobibor.org/nl

jun
6
do
Rondleidingen Nationaal Monument Kamp Vught
jun 6 @ 13:00 – sep 1 @ 14:00

foto: Tijdens rondleiding bezoekt u aan Kommandantur | foto Jan van de Ven

Rondleidingen voormalig SS-terrein
Vanaf 7 juli verzorgt Nationaal Monument Kamp Vught elke zondag (t/m 1 september) rondleidingen over het voormalig SS-terrein van kamp Vught. Deelnemers passeren de authentieke gebouwen waarin tijdens de oorlog
SS-bewakers werkten en verbleven; nu is dit terrein de Van Brederodekazerne. Normaliter is de kazerne niet toegankelijk voor publiek. De rondleiding voert langs de voormalige ‘Kommandantur’ (het hoofdgebouw van het kamp), de paardenstallen en de rietgedekte villa van de kampcommandant. Bezoekers kijken vanaf het balkon van de commandant uit over de appèlplaats. De presentatie ‘Van boven af’ belicht de organisatie en rol van de kampleiding en het personeel. He Geniemuseum is extra geopend is op zondag in juli en augustus. Dit museum is een bezoek waard voor iedereen die in de geschiedenis van de krijgsmacht en techniek is geïnteresseerd.
Reserveren is noodzakelijk via nmkampvught.nl (Agenda). Deelname is € 5,- (18+) of € 3,- (10 t/m 17) exclusief de entree. De inkomsten worden gedeeld met het Geniemuseum, dat gevestigd is in de voormalige kampkeuken. Deze activiteit is niet geschikt voor mindervaliden vanwege de te bezoeken onderdelen op het militaire terrein. Max. 50 deelnemers per middag; reserveer op tijd!

Rondleiding door herinneringscentrum
Vanaf 6 juli t/m 1 september is er dagelijks om 14.00 uur een rondleiding door het herinneringscentrum. Deelname kost € 2,50 (18+) of € 1,- (10 t/m 17) exclusief entree. Kaartjes worden verkocht op de dag van de rondleiding.

Fietstocht langs oorlogsgeschiedenis in Vught
Op donderdag 6 juni, 4 juli, 1 augustus en 5 september is er een fietstocht (14.00-16.30 uur) waarbij deelnemers onder begeleiding een aantal in de oorlog belangrijke plekken in Vught bezoeken. Bijzonder is het bezoek aan een voormalig schuilkelder. De kelder van slagerij Van Leusden (nu Boers opticien) diende in de oorlog als schuilkelder. Hier zijn muurschilderingen te zien uit deze periode van de Haagse evacué en kunstenaar Jan Vaessen. Reserveren is mogelijk via
info@nmkampvught.nl of 073 656 67 64 (min. 3 deelnemers).

Barak 1B
Barak 1B is vanaf 6 juli dagelijks geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Dit is de laatst overgebleven barak van ‘Konzentrationslager Herzogenbusch’. De vaste presentatie bestrijkt vier periodes: het concentratiekamp (1943-1944), het opvangkamp voor Duitse burgerevacués uit het grensgebied (1944-1945) en het interneringskamp voor NSB’ers en van collaboratie verdachte Nederlanders (1944-1949). Sinds 1951 was een deel van het voormalig concentratiekamp in gebruik als woonoord ‘Lunetten’ voor Molukse ex-KNIL-militairen en hun gezinnen.

 

Nationaal Monument Kamp Vught, Lunettenlaan 600, 5263 NT Vught
073 656 67 64, www.nmkampvught.nl

jun
18
di
Gratis Workshop Opera voor amateurzangers uit Den Bosch
jun 18 @ 19:00 – 22:00
Gratis Workshop Opera voor amateurzangers uit Den Bosch

Zing mee tijdens de Opera Sing Along

Op donderdag 27 juni vindt op de Parade in ’s-Hertogenbosch voor de tweede maal de Opera Sing Along plaats. De Opera Sing Along is een initiatief van philharmonie zuidnederland, Theater aan de Parade en de Gemeente ’s-Hertogenbosch. Net als vorig jaar vindt dit succesvolle evenement plaats met medewerking van het Brabant Koor. Louis Buskens, vaste dirigent van het Brabant Koor, geeft op dinsdag 18 juni (19.00-22.00 uur) in Theater aan de Parade een gratis workshop voor amateurzangers en -koren over het zingen van Opera samen met pianist Ben Martin Weijand en zangers van het Brabant Koor.

Meld je aan en zing uit volle borst mee!
Drie operakoorwerken staan tijdens de workshop op 18 juni centraal. En natuurlijk staan deze werken op het programma van de Opera Sing Along. Met zijn enthousiasme en bevlogen manier van vertellen zorgt Louis Buskens voor een onvergetelijke en leerzame avond. Kom naar deze workshop en je bent ultiem voorbereid om op 27 juni uit volle borst mee te zingen op de Parade.

Ben je een ervaren (koor)zanger? Of zing je alleen wat deuntjes onder de douche? Misschien heb je nog nooit opera gezongen? Of je nu met het hele koor komt, alleen of met een groepje vrienden of vriendinnen, je bent van harte welkom!

Meer info en aanmelden
Dinsdag 18 juni 19.00-22.00 uur
Theater aan de Parade
Gratis toegang
Voor informatie en aanmelden: Petra van Dijk via petra@brabantkoor.nl
Foto: Henk van Esch

jul
4
do
Foodtruckfestival Trek is weer in town
jul 4 @ 16:00 – jul 7 @ 21:30
Foodtruckfestival Trek is weer in town


Festival TREK is weer in town! Lekker eten, drinken en chillen in het Paleiskwartier.

Festival TREK is het grootste rondreizende foodfestival van Nederland en viert deze zomer de zesde editie in de acht grootste en mooiste stadsparken van het land! Van donderdag 9 mei tot en met zondag 1 september 2019 trekt de karavaan door Rotterdam, Maastricht, Nijmegen, Utrecht, Enschede, ‘s-Hertogenbosch, Amsterdam en Den Haag.

Met ruim 250.000 bezoekers per jaar heeft TREK halverwege het jubileumjaar, afgelopen zomer, in ‘s-Hertogenbosch de miljoenste bezoeker mogen verwelkomen wie door de BurgeRmeester feestelijk werd onthaald!

De stadsparken worden omgetoverd tot een groot openluchtrestaurant, waar je kunt genieten van verrassend entertainment van jonge theatermakers, kleinkunst- en muzikaal talent gecombineerd met een divers aanbod gerechtjes dat met liefde bereid wordt in de mooiste mobiele keukens.

Festival TREK is gratis toegankelijke en geschikt voor jong en oud.