Evenementen

dec
1
za
Tweede editie World Press Photo 2018 in ‘s-Hertogenbosch
dec 1 @ 15:00 – dec 10 @ 17:00
Tweede editie World Press Photo 2018 in 's-Hertogenbosch @ Willem !! | 's-Hertogenbosch | Noord-Brabant | Nederland

’s-Hertogenbosch, 22 november 2018 – De World Press Photo Exhibition 2018 is feestelijk geopend door fotograaf Raymond Rutting. Tot en met zondag 9 december is de tentoonstelling te bezoeken in Willem Twee kunstruimte. De expositie toont de meest spraakmakende foto’s van fotojournalisten. Jaarlijks worden de bekroonde foto’s wereldwijd getoond in 100 (wereld)steden en 45 landen en bereikt wereldwijd een publiek van 4 miljoen mensen.

Winnaar World Press Photo
De World Press Photo Contest wordt jaarlijks georganiseerd door Stichting World Press Photo en staat wereldwijd bekend als een van de meest prestigieuze competities voor fotojournalisten. Op de World Press Photo 2018 expositie in de Willem Twee kunstruimte zijn zo’n 161 bekroonde beelden te zien. Natuurlijk is ook de winnende foto van dit jaar te bewonderen, gemaakt door Ronaldo Schemidt. De foto getiteld ‘Venezuela Crisis’ toont hoe José Víctor Salazar Balza (28 jaar oud) in brand staat, temidden van een gewelddadige confrontatie met de oproerpolitie in Caracas, Venezuela, tijdens een protest tegen president Nicolás Maduro.

Wereldbeelden in ‘s-Hertogenbosch
Stichting Wereldbeelden haalt World Press Photo naar Den Bosch in de overtuiging dat we als stad ons best moeten doen om een brede blik op de wereld te behouden. De beelden en verhalen die de World Press Photo Exhibition toont richten de aandacht op wat er zich ver buiten onze dagelijkse horizon voltrekt.
Omdat de toekomst in de handen van jongeren ligt, heeft Stichting Wereldbeelden een educatie-aanbod ontwikkeld waardoor bijna alle middelbare scholen een bezoek brengen aan de tentoonstelling. Zo staan ze even stil bij de gebeurtenissen in de wereld, gezien door de ogen van professionele fotografen, en wordt hun beeld van de wereld vergroot.

TLKSHW en Klimaatplein
World Press Photo Exhibition 2018 is een prachtig podium om onderwerpen aan te snijden. We zijn blij dat Klimaatplein, te midden van alle prijswinnende foto’s, wederom een bijeenkomst organiseert. Dit jaar staat de vraag centraal: Hoe menselijk is energietransitie?
Ter ere van de tentoonstelling organiseert Wereldbeelden samen met Martijn van der Zande (NOS-verslaggever) een nieuw editie van TLKSHW met Jan Dirk van der Burg (fotograaf des vaderlands) en Freek van den Bergh (nieuwsfotograaf). De meest prestigieuze wedstrijd voor fotojournalisten staat dit najaar in de Willem Twee in Den Bosch. De winnende foto’s van World Press Photo 2018 zijn van 17 november tot en met 9 december in Den Bosch te zien. Het is de tweede keer dat de internationale, reizende tentoonstelling naar Willem Twee komt.

Openstelling
Tentoonstellingsperiode: tot en met zondag 9 december 2018
Openingstijden: maandag: 13.00 t/m vrijdag: 9.00 tot 18.00 uur, zaterdag en zondag: 11.00 tot 17.00 uur
Toegangsprijs: 5 euro. Kinderen tot 12 jaar gratis.
Locatie: Willem Twee, www.willem-twee.nl
Adres: Boschdijkstraat 100, 5211 VD ‘s-Hertogenbosch

dec
2
zo
December in Podium de Azijnfabriek
dec 2 @ 13:00 – dec 23 @ 14:00
December in Podium de Azijnfabriek @ Podium Azijnfabriek | 's-Hertogenbosch | Noord-Brabant | Nederland

foto: Marcel Willems
Een greep uit onze activiteiten in de maand december. Kijk voor ons volledige programma op www.podiumazijnfabriek.nl

ZONDAG 2 DECEMBER The Mixed Market
Shop vintage en nieuw voor een prikkie, en bied op pronkstukken tijdens de veiling.
FASHION, INTERIEUR, MUSIC, FOOD, DRINKS
Scoor zelf mooie items, en steun tegelijkertijd Stichting Jarige Job. (volledige opbrengst, entree en veiling gaat naar dit goede doel). Aanvang 13.00 uur (entree €3,-)

ZATERDAG 15 DEC. Lunchconcert met Lisa Jacobs & The String Soloists
The String Soloists is een dynamisch international strijkersensemble. Het ensemble bestaat uit 14 strijkers, die concerteren onder leiding van artistiek leider Lisa Jacobs. De keuze zonder dirigent te spelen vergt een grote inzet van alle musici afzonderlijk. Het repertoire omvat de periode van de barok tot de huidige tijd. Naast bekende stukken is het ensemble altijd op zoek naar bijzondere “vergeten” werken en nieuwsgierig naar nieuw werk. Aanvang 12.30 uur, entree €10,-.

ZONDAG 16 DECEMBER Meiden met Ziel
Podium Azijnfabriek presenteert “MEIDEN MET ZIEL” met een middagvullend programma. Drie bijzondere zangeressen, Alice van der Vloedt, Muriël Meerman en Esther van Tilburg, presenteren hun favoriete songs. Deze prachtige zangeressen brengen voor de pauze luisterliedjes, intiem begeleidt door Huibert Wildschut op piano en Paul Foppele op gitaar. Na de pauze brengen zij stevige popsongs met een complete en swingende band onder leiding van Tim Drolsbach. Aanvang 14.00 uur, entree €12,50. Kaartjes kunt u reserveren via info@podiumazijnfabriek.nl

WOENSDAG 19 DECEMBER Jazzkapel met Maaike den Dunnen
Een opvallende verschijning: eigenwijs, stoer en een grote bos krullen. Vol overgave stort ze zich in de muziek, in het moment, en in de idee→n van haar medemusici. Ze verrast met een megafoon of een gedurfde bewerking van een house-hit. Speels, maar bovenal integer. Haar doel: ‘echte jazz’ voor anderen net zo toegankelijk maken als voor haarzelf. Aanvang 20.30 uur, entree €17,50

ZONDAG 23 DECEMBER Special Edition Mindfulness en Yoga l Concrete urban yoga
Samen met gecertificeerd Mindfulness trainer Ellen Burgers leren we om mindfulness in ons dagelijkse leven en tijdens de yoga workout toe te passen. Hoe vaak leef je in je hoofd en zijn je gedachten al bezig met de toekomst? Doe je de dingen op de automatische piloot en handel je onbewust volgens vaste patronen? No worries, wij betrappen ons er zelf ook regelmatig op,. Maar ons ervan bewust zijn is een mooie eerste stap om tot flexibeler keuzes te komen.Door stil te staan bij het moment, gaan we een energieke movement in je mind & body creëren die je zal inspireren om intenser te genieten. Te leven in het nu met een meer easy-going gevoel.
Aanvang 10.00 uur, kosten €35,- en aanmelden kan via concreteurbanyoga@gmail.com
Let op: er zijn maar een beperkt aantal plaatsen!

dec
7
vr
Black Gospel Night in Bossche Sint Jan
dec 7 @ 20:00
Black Gospel Night in Bossche Sint Jan

Trots zijn Hans Peter van den Bosch en Miranda Kruithof van Eigenwijze Evenementen, dat op 7 december één van de beste Black Gospel koren van Nederland G-Roots in de Sint Jan aanwezig is met een 15-koppig koor en live-muzikanten. De stijl van het koor laat zich het best omschrijven als Black Gospel maar dan wel met een geheel eigen stijl, een swingende podiumpresentatie, en een heerlijk herkenbaar geluid.
‘De Sint-JansKathedraal in ‘s-Hertogenbosch mag zich verheugen op een eerste editie Black Gospel Night in het bourgondische Zuiden. Op vrijdag 7 december krijgt de St. Jan in ‘s-Hertogenbosch een nog mooiere setting dan gebruikelijk. De St. Janskathedraal aan de Parade wordt voor deze gelegenheid omgedoopt tot een verzamelplaats van saamhorigheid en vreugde, waarbij niemand stil kan blijven zitten,’ aldus Hans Peter.

Naast G-Roots is er ook een schitterend optreden van niemand minder dan Dwight Dissels. Hij zal met zijn Soul, R&B en Gospel geluid een onuitwisbare indruk achterlaten. Zijn stem, en dan nog versterkt door de akoestiek van dit monumentale gebouw, belooft u een bijzondere decemberavond.
Een must voor liefhebbers van Soul & Gospel de gelegenheid om de decembermaand op een unieke manier in te luiden met vrienden, relaties, personeel, en/of familie. Zakelijke relaties, particulieren, jong en oud iedereen is van harte welkom om te komen genieten van een onvergetelijk indrukwekkende avond

Voor alle informatie over de concerten en de juiste programmering
www.blackgospelnight.nl

dec
8
za
Bosch’ Winterparadijs in aantocht!
dec 8 2018 @ 10:00 – jan 6 2019 @ 17:00
Bosch' Winterparadijs in aantocht!

Over ruim één week, op 8 december, opent Bosch’ Winterparadijs. Het winterevenement van ’s-Hertogenbosch georganiseerd vóór en dóór de stad. De voorbereidingstijd van 4,5 week zorgt voor veel uitdagingen, maar laat ook de kracht van de stad zien. Iedereen is bereid om zijn of haar steentje bij te dragen

Programmering
De programmering is op basis van het thema ‘dankbaar, doen, dromen’ opgesteld. Door de korte voorbereidingsperiode is de programmering en timetable nog niet compleet en volledig. Een greep uit de initiatieven en podiumprogrammering:

Dankbaar en dromen
Er wordt een grote diversiteit aan zingevingsactiviteiten op het terrein van Bosch’ Winterparadijs georganiseerd, zoals: dankbaarheidsmeditatie, wintersprookjes voorlezen voor kinderen, kerstpakkettenactie voor de voedselbank, kerstballen maken en dankbaarheidsboodschappen schrijven met de Blauwe Engelen.

Doen
Natuurlijk is er ook groots podiumvermaak. Tijdens de officiële opening treedt vanaf 15.00 uur Koor Voluum op, de opening is om 16.30 uur met aansluitend een optreden van Jimi Bellmartin, winnaar van de Voice Senior. Eerder is bekend gemaakt dat All You Need is Love neerstrijkt op Bosch’ Winterparadijs voor opnamen van de kerstspecial. Op eerste en tweede kerstdag is er een kerst sing-a-long met sfeervolle meezingmuziek. Koren, harmonieën en (drum)fanfares zorgen doorlopend in de totale programmering voor muzikaal vermaak. De programmering wordt volgende week bekend gemaakt op de website: www.boschwinterparadijs.nl. Iedere dag worden nieuwe onderdelen aan de programmering toegevoegd. Blijf daarom de website in de gaten houden.

Kaartverkoop gestart!
Naast de programmering is iedereen ook van harte welkom voor om een rondje te schaatsen op de ijsbaan, te glijden van de tubingbaan én te genieten van chocolademelk óf glühwein rondom het haardvuur. De kaartverkoop voor de ijsbaan en tubinghelling is inmiddels gestart op http://www.boschwinterparadijs.nl

dec
16
zo
Verhalen, liedjes én een kameel op de Bosch familiedag
dec 16 @ 12:15 – 15:15
Verhalen, liedjes én een kameel op de Bosch familiedag

Op zondag 16 december a.s. is het familiedag in Het Noordbrabants Museum. Tijdens deze editie staat het museum bol van leuke kinder-activiteiten rondom de tentoonstelling Uit de stal van Bosch. Jheronimus Bosch en de Aanbidding der Koningen. Ontmoet de drie koningen en hun (echte!) kameel op het voorplein, luister naar verhalen en liedjes van Ad Grooten (Cowboy Billie Boem), volg een kindercollege over Jeroen Bosch door Bosch-expert Jos Koldeweij of luister naar het driekoningenverhaal verteld door bisschop De Korte. Voor volwassenen is er en een lezing door Bosch-expert Matthijs Ilsink.

 Inleveren vierde geschenk
Ook kunnen kinderen tussen 12 en 15 uur een zogenaamd ‘vierde geschenk’ inleveren op het voorplein van het museum. Het vierde geschenk is een inzamelactie opgezet door de Stichting Driekoningen ’s‑Hertogenbosch, die ook de driekoningenoptocht op 6 januari organiseert. De stichting nodigt kinderen uit Den Bosch uit om speelgoed in te leveren dat nog goed is, maar waar niet meer mee wordt gespeeld, zodat het kan worden geschonken aan kinderen die het ‘t hardst nodig hebben. Om 15 uur draagt Charles de Mooij, de directeur van Het Noordbrabants Museum de ingezamelde geschenken officieel over aan de drie koningen.

Programma
12 -15 uur           Ontmoet de drie koningen en hun kameel op het voorplein
12 – 15 uur          Inleveren vierde geschenk op het voorplein
12.15 – 13 uur    Luister naar verhalen en liedjes door Ad Grooten
13 – 13.30 uur    Kindercollege Jheronimus Bosch door expert Jos Koldeweij (voor 8-12 jaar)
13.30 – 14 uur    Driekoningenverhaal door bisschop de Korte
14 – 15 uur          Lezing Uit de stal van Bosch door expert Matthijs Ilsink (voor volwassenen)
14 – 16 uur          Rondleiders op zaal vertellen over Jheronimus Bosch en Uit de stal van Bosch
15 – 15.15 uur    Overdracht vierde geschenk aan de drie koningen en de Stichting Driekoningen

foto:De Aanbidding der Koningen, Jheronimus Bosch, ca. 1475, 71.1 x 56.5cm, The Metropolitan Museum of Art / John Stewart Kennedy Fund, New York.

dec
27
do
“De Torteldûfkes.”
dec 27 @ 15:03 – dec 29 @ 16:03

Zoals inmiddels bekend heeft de Bossche Komeedie in oktober haar laatste 3 voorstellingen van de Torteldûfkes in Perron-3 helaas moeten annuleren. Deze 3 voorstellingen worden alsnog gespeeld op 27, 28 en 29 december. Waar mogelijk zijn alle gekochte kaarten reeds omgeboekt naar de nieuwe data of anders gerestitueerd. Hierdoor zijn er voor alle 3 de avonden nog een paar fantastische plaatsen vrijgekomen.
Doe (uw zelf) met Kerst een Komeedie Kado en fladder lachend het jaar uit met het hilarische Bossche Blijspel “De Torteldûfkes.”
Bestel vandaag nog kaarten via www. Perron-3.nl, direct aan de kassa of via tel. 073-8507550.

jan
26
za
Volop muziek, dans en paarden tijdens de Western Experience
jan 26 @ 14:00 – jan 27 @ 22:00
Volop muziek, dans en paarden tijdens de Western Experience @ Brabanthallen

Top country & western artiesten op Europa’s gezelligste country festival

De 24e editie van de Western Experience in de Brabanthallen in Den Bosch vindt in het weekeinde 26/27 januari 2019 plaats. De Western Experience is het grootste en gezelligste allround Country & Western Festival van Europa. Het staat bol van muziek, dans en paardenspektakel en is al sinds 1996 een vaste waarde op de internationale country & western kalender.

Op het hoofdpodium o.a. The Garth Brooks Experience (coverband Garth Brooks) en uit de USA Jordyn Mallory. Daarnaast treedt Windfall op, de band met waarschijnlijk de meeste ‘dienstjaren’ , de veel belovende Danny Hendriks met Band en Ramblin’ Boots, ook al zo’n wervelende naam in het Nederlands en Europese Country circuit, als ook Rik Vinke met Band na het grote succes van vorig jaar op herhaling, en nu op het hoofdpodium.

Hoofdentree Brabanthallen
Tijdens deze editie van de Western Experience in januari 2019 wordt de ruimte van nieuwe grootse hoofdentree weer vollop benut! Het U-vormige middenterrein van ruim 7000 m2 (voorheen artiesten- en crewparking) is overkapt met een lichtdoorlatend dak, waarmee de entree een unieke ontmoetingsruimte is geworden, van waaruit ALLE hallen bereikbaar zijn. In deze hal komen we dit jaar met een artiesten en DJ podium: Swing & Sing; Listen & Linedance….
Op dit podium zullen voornamelijk line-dance artiesten optreden, waaronder Gerard Bierman, Jill Fisher, Claes van de Ster, Ted & Helen, Liona Post, Patrick Koers en vele anderen… een must voor de linedancer!
De GJ Swinkelshal wordt daarmee het centrale punt, come-together punt met entree, garderobe, groepenkassa, maar ook staan hier de Oldtimers en is er een van de vele Food & Drink Court gelegen. Cars en Music dus!

Voor de liefhebbers van het line dansen zijn er vier dansvloeren, er worden diverse workshops gegeven, onder andere door Yvonne Smeets, Daan Geelen en de Belgische Laura Jones, die ook met haar groep in de Catalaanse dansstijl een demo en workshop zal geven. Deze ‘intensieve’ dansstijl doet verwachten dat ook de jeugd weer massaal geïnteresseerd zal raken in het line dansen.

Ook is er weer een cultuur programma waar een groot aantal Native American Dancers uit Amerika speciaal voor de Western Experience worden ingevlogen en uitleg geven over hun levenswijze, de problemen waar ze momenteel tegenaan moeten vechten (denk aan Donald Trump met zijn aparte manier van het land besturen) maar zullen ze ook authentieke demonstraties geven. De Culture & Natives hal krijgt dit jaar weer echt de aandacht die ze verdient waardoor er ook meer Natives gerelateerde standhouders u alles over de Indianen en hun cultuur kunnen en mogen vertellen.

Een vijfde dansvloer wordt permanent gewijd aan het moderne line dansen (non-country) met dit jaar méér workshops door Esmeralda van der Pol en onze andere choreografen! Zoals elk jaar zullen in de paardenhal weer sprankelende live paardenshows van Josh Clemens worden getoond en zal er worden gestreden om de WE Jackpot in verschillende vormen van Western Riding, waaronder de spectaculaire barrelraces. Met de inschrijving van topruiters uit België, Duitsland en uiteraard Nederland is spektakel gegarandeerd.

De bezoekers kunnen tijdens de Western Experience ook geniet van de grootste Western Markt van Europa met meer dan 100 stands voor originele en bijzondere Country & Western kleding, kunst, muziek, meubelen en accessoires.

Openingstijden
Zaterdag 26 januari 2019: 10:00 – 21:00 uur
Zondag 27 januari 2019: 10:00 – 18:00 uur

Voor actuele informatie over het programma, de line-up van artiesten en het bestellen van gunstig geprijsde toegangskaarten in de voorverkoop kijk op www.westernexperience.com of volg ons op Facebook.

 

feb
16
za
Une soirée avec Cocteau
feb 16 @ 19:00 – 22:30
Une soirée avec Cocteau @ Design Museum Den Bosch

Jean Cocteau was een ware levenskunstenaar, alles wat hij aanraakte werd onderdeel van zijn unieke universum. Om de levenskunst van Jean Cocteau te vieren organiseert Design Museum Den Bosch ‘Une soirée avec Cocteau’. Een exclusieve avond met de muziek, het design en de films van Jean Cocteau.

Tijdens een welkomstdrankje krijgt u een korte inleiding over het leven en werk van Cocteau. Vervolgens loopt u door naar de museumzaal waar de tentoonstelling ‘Jean Cocteau-Metamorphosis’ te zien is. Gezeten te midden van het werk van Cocteau kunt u genieten van een speciaal voor deze avond samengesteld concert van Marcel Worms en Ed Spanjaard op piano en sopraan Irene Maessen. Zij spelen o.a. liederen van Darius Milhaud, Francis Poulenc en Jean Wiéner op teksten van Cocteau en ‘Parade’ van Erik Satie (waarvoor Cocteau het libretto schreef). Na dit concert kunt u de tentoonstelling ontdekken of in het auditorium luisteren naar een interview met filmhistoricus Erwin Houtenbrink die aan de hand van fragmenten ingaat op de stilistische, biografische en thematische elementen in de films van Cocteau.

Locatie: Design Museum Den Bosch, De Mortel 4, Den Bosch

Tijd: we openen de deuren om 19.00, de inleiding begint om 19.15. Het concert start om 20.00 en duurt vijf kwartier. Het interview met Erwin Houtenbrink start om 21.45. De avond is om 22.30 afgelopen.

Outfitsuggestie: Paris!

Kaarten: €20 zonder Museumkaart en €15 met Museumkaart. Prijs is inclusief welkomstdrankje, inleiding, bezoek aan de tentoonstelling, concert en filminterview. U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen aan aanmelden@designmuseum.nl. U betaalt op de avond aan de kassa.

mrt
2
za
Design Museum Den Bosch presenteert
mrt 2 @ 10:00 – mei 19 @ 17:00
Design Museum Den Bosch presenteert @ Design Museum Den Bosch

The Ghosts of Sunday Morning 2 maart t/m 19 mei 2019

In de tentoonstelling The Ghosts of Sunday Morning brengt Design Museum Den Bosch een ode aan de vakmensen van het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC, nu bekend als Sundaymorning@ekwc). Het EKWC is al vijftig jaar de plek waar kennis, kunst, design en verbeelding in keramiek elkaar ontmoeten. Een dertigtal van de meest toonaangevende werken uit de geschiedenis van het EKWC wordt opnieuw geïnterpreteerd en uitgevoerd in witte klei, waardoor een wondermooi en spookachtig beeld ontstaat waarin heden en verleden overlappen.

Glenn Adamson
Voor The Ghosts of Sunday Morning heeft Design Museum Den Bosch de vooraanstaande Amerikaanse craft-specialist Glenn Adamson gevraagd een tentoonstellingsconcept te bedenken dat reflecteert op de geschiedenis van het EKWC. Adamson heeft een dertigtal werken uit de geschiedenis van het EKWC geselecteerd. Deze worden speciaal voor de tentoonstelling door de vakmensen van het EKWC geïnterpreteerd en gereproduceerd als ghost: een nieuwe uitvoering van het originele werk in precies vijfentwintig kilo ongeglazuurde witte keramiek. Adamson heeft gekozen voor werken die expliciet gaan over de spanning tussen tijdelijkheid en eeuwigheid. Zo zijn lichaamsafdrukken te zien van Canan Dagdelen en het duo Stephanie Davidson & Katie Ewald. Ook werk van Anish Kapoor, Tim Breukers Tony Cragg, Johan Creten, Babs Haenen en Andrew Lord zal tot ghost gemaakt worden.

Een spectaculaire presentatie
Het jonge Amsterdamse bureau Trapped in Suburbia heeft het tentoonstellingsontwerp verzorgd. De uitkomst is spectaculair: de witte spookachtige beelden staan op perspex sokkels die gevuld zijn met langzaam bewegende rookwolken. Terwijl bezoekers door de tentoonstelling lopen lichten deze sokkels langzaam op. Een mysterieuze soundscape van het fijntjes tinkelende geluid van afkoelende gebakken klei maakt de ervaring compleet.

Kunst en design
In de tentoonstelling The Ghosts of Sunday Morning onderzoekt Design Museum Den Bosch de overeenkomsten tussen design en kunst en het fenomeen verzamelen. Het gaat daarbij over de spanning tussen authenticiteit en reproductie, tussen origineel en duplicaat, tussen kunstenaar-maker en ontwerper-uitvoerder, tussen ambacht en kunst. De waarde van hedendaagse kunst ligt vaak in een enkel, uniek stuk dat eigenhandig door de kunstenaar vervaardigd is. Bij design ligt succes echter vaak in de mogelijkheid tot grootschalige productie. Niet de vingerafdruk van de maker maar het feilloze productiewerk van de fabriek of uitvoerder moet gezien worden. De werken in The Ghosts of Sunday Morning zijn door de vakmensen van het EKWC geïnterpreteerd en gereproduceerd als ghost. Het oorspronkelijke, unieke werk van de kunstenaar is alleen nog in een plaatje op de muur te zien. De keramische geestverschijningen in deze tentoonstelling laten daarmee heden en verleden, kunst en design, maker en kunstenaar in elkaar overvloeien.

Met dank aan

De tentoonstelling The Ghosts of Sunday Morning kwam mede tot stand dankzij een bijdrage van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Prins Bernard Cultuurfonds – Noord-Brabant.
Het boek: de bij de tentoonstelling horende publicatie The Ghosts of Sunday Morning – 50 years of European Ceramic Work Center wordt uitgegeven door uitgeverij NAI 010. Het bevat onder meer een essay van Glenn Adamson over de geschiedenis van de organisatie en de totstandkoming van de tentoonstelling. Daarnaast bevat het veel beeldmateriaal van de huidige en vroegere faciliteiten van het EKWC.

mrt
8
vr
Venduehuis Taxatiedag in Design Museum Den Bosch
mrt 8 @ 11:00 – 16:00
Venduehuis Taxatiedag in Design Museum Den Bosch @ Design Museum Den Bosch

Wilt u weten wat uw Europese en Indische schilderijen, tekeningen en aquarellen waard zijn of uw Chinees porselein, Aziatica of design? Op vrijdag 8 maart tussen 11:00 – 16:00 uur staan de taxateurs van het Venduehuis uit Den Haag voor u klaar in Design Museum Den Bosch om uw kunst en antiek te taxeren en desgewenst in te nemen voor veiling. Speciaal voor de beoordeling van design, art deco en art nouveau en Indonesische schilderijen komt Frans Leidelmeijer mee, bekend van het tv-programma Tussen Kunst & Kitsch.

De taxatiedag in het Design Museum Den Bosch is uitsluitend bedoeld voor kunst en antiek uit de categorieën design, art nouveau en art deco, Europese schilder- en tekenkunst, Indische/Indonesische schilder- en tekenkunst en Aziatisch porselein.

U kunt vrijblijvend en kosteloos maximaal 5 items per persoon/per gezelschap laten beoordelen. Toegang tot de taxatie is gratis en aanmelden is niet nodig. Als u een Museumkaart heeft dan scant het museum die graag. Als u ook de tentoonstelling wilt bezoeken dan is een geldig ticket verplicht (Museumkaart of een ter plaatse gekocht entreebewijs).

Het Venduehuis der Notarissen is het oudste Nederlandse veilinghuis, gevestigd in hartje Den Haag vlakbij Paleis Noordeinde. Bij het Venduehuis wordt kunst, antiek en design geveild in themaveilingen en in de Spring- en Autum Auction in het voorjaar en het najaar. Daarnaast zijn er online veilingen die via internet worden gehouden. Het aanbod in deze veilingen kunt u bekijken in de online catalogi op de website maar ook op kijkdagen.

In Design Museum Den Bosch loopt tot en met 10 maart de tentoonstelling ’Jean Cocteau – Metamorphosis’, de eerste overzichtstentoonstelling over het werk en leven van deze beroemde filmmaker, schrijver en vormgever die in 1963 overleed.

Het museum aan De Mortel 4 is bereikbaar vanaf het NS Station met bus 11, uitstappen bij de halte Zuidwal/Spinhuiswal. Vanaf daar is het circa vijf minuten lopen naar het museum. Parkeren kunt u in parkeergarage Wolvenhoek.

mrt
23
za
Design Museum Den Bosch presenteert
mrt 23 @ 10:00 – aug 18 @ 17:00
Design Museum Den Bosch presenteert @ Design Museum Den Bosch

Modern Nederland 1963-1989 De vormgeving van een gidsland
23 maart 2019 t/m 18 augustus 2019

Vanaf de jaren 60 van de twintigste eeuw wilde Nederland modern zijn. Het Nederlandse modernisme had een typerende vormgeving: abstractie, geometrie en het gebruik van wit, grijs en zwart. Het was onderdeel van een internationale modernistische beweging maar het was ook typisch Nederlands, zowel in de beeldtaal als in de maatschappelijke ambities. Overheidsbedrijven als de PTT, de spoorwegen en de belastingdienst waren een belangrijke opdrachtgever voor ontwerpers, en droegen daarmee eensgezind de naoorlogse Hollandse waarden van anti-traditie, openheid, tolerantie en democratie uit. Van postzegels tot Deltawerken, overal drukte de overheid haar stempel op openbaar design.

Kritische herwaardering
In de loop van de jaren negentig kreeg dit typisch Nederlandse modernisme echter een negatieve reputatie. Dertig jaar later is bijna alles van deze stijl afgebroken, opgeruimd, vergeten of in depots verdwenen. Maar het is tijd voor een kritische herwaardering van het Nederlands modernisme van 1963 tot 1989. In het licht van het wereldberoemde Dutch Design zijn de ontwerpen uit deze periode weer visueel verfrissend en de sociale ambities weer relevant.

Een feest van herkenning
De tentoonstelling Modern Nederland 1963-1989. De vormgeving van een gidsland geeft een levendig beeld van design, architectuur en kunst uit deze periode. Het is een feest van herkenning voor iedereen die zich deze tijd herinnert. Met ontwerpen en kunstwerken van onder anderen Gijs Bakker, Joost Baljeu, Wim Crouwel, Ad Dekkers, Herman Hertzberger, Kho Liang Ie, Emmy van Leersum, Aldo van den Nieuwelaar, Bruno Ninaber van Eyben, Jan Slothouber & William Graatsma, André Volten en Carel Weeber voor onder andere de PTT, DSM en Rijkswaterstaat.

Publieksprogramma
Rijksbouwmeester Ir. F.L.H. (Floris) Alkemade zal de tentoonstelling openen op 23 maart. Daarnaast wordt iedere maand een zondagcollege gegeven. De colleges starten met een iconisch, herkenbaar beeld uit de tentoonstelling dat als casestudie dient. Vanuit dit beeld wordt uitgezoomd naar de culturele context. Er komen verschillende ontwerpdisciplines aan bod: architectuur, grafische vormgeving, productvormgeving en landschapsarchitectuur. Kijk voor een actueel overzicht op www.designmuseum.nl/agenda

mrt
30
za
De Bossche Parels organiseren PubQuiz voor stichting Neurofibromatose
mrt 30 @ 19:30
De Bossche Parels organiseren PubQuiz voor stichting Neurofibromatose @ Babel nr. 74

Na het overweldigende succes van vorig jaar, organiseert Ladies’ Circle Bossche Parels, in samenwerking met Babel nr. 74 (voorheen Muzerije), opnieuw een pubquiz voor het goede doel. Deze avondvullende quiz zal plaatsvinden op zaterdag 30 maart 2019 bij Babel aan Hinthamerstraat 74 te ’s-Hertogenbosch. Het geld dat deze avond wordt ingezameld zal worden geschonken aan Stichting Neurofibromatose.

 Meedoen is natuurlijk belangrijker dan winnen en al helemaal in dit geval. Het geld dat met deze pubquiz wordt ingezameld is namelijk bestemd voor wetenschappelijk onderzoek naar Neurofibromatose. Ook bekendheid geven aan deze rotziekte is van groot belang. Want ondanks dat Neurofibromatose niet erg bekend is, krijgt toch 1 op de 3000 kinderen deze ziekte. Joes uit Rosmalen is 1 van deze kinderen, een vrolijke spring-in-het-veld die op dit moment geen kans op genezing heeft. Daar zetten de Bossche Parels zich dan ook graag voor in!

Neurofibromatose, de grootste kleine ziekte
Neurofibromatose (NF) is met name een huid- en zenuwziekte en kent wel meer dan 30 verschillende verschijningsvormen. Kenmerkend voor NF zijn kleine en grote tumoren die op de huid en dieper in het lichaam zitten, de zogenaamde neurofibromen. Deze kunnen onder andere botvergroeiingen, blindheid en kanker veroorzaken. Maar de neurofibromen zijn slechts een onderdeel van de ziekte. Verstandelijke beperking, autisme, depressiviteit, leerachterstanden, chronische moeheid, slechte motoriek, het hoort er helaas allemaal bij. Welke klachten je wanneer krijgt is onzeker. Op jonge leeftijd wordt de aandoening vaak ontdekt door de aanwezigheid van café-au-lait vlekken op de huid. In Nederland krijgt 1 op de 3000 kinderen NF. Daarmee is NF ‘de grootste kleine ziekte’. Neurofibromatose is nog niet te genezen. Daarom is meer onderzoek voor kinderen als Joes ook zo belangrijk. Meer informatie over Neurofibromatose vind je op www.wateenrotziekte.nl.

PubQuiz
Gedurende een avondvullend programma gaan teams (bestaande uit maximaal 10 personen) de strijd aan voor de eer én natuurlijk voor de Stichting Neurofibromatose! Door vragen te beantwoorden binnen het thema “Proud to be Fout” doen zij hun uiterste best om de overwinning in de wacht te slepen.
Meedoen en bijdragen? Meld je dan aan via pubquizlcbp@gmail.com of kijk voor meer informatie op www.lc65.ladiescircle.nl. Wees er snel bij, want er zijn nog maar een paar plekjes beschikbaar!
Een donatie doen of bijdragen als sponsor kan natuurlijk ook! Kunnen Stichting Neurofibromatose en de Bossche Parels ook op jou rekenen?

Ladies’ Circle Bossche Parels
Ladies’ Circle 65 Bossche Parels is een serviceclub van enthousiaste dames uit de omgeving van ’s‑Hertogenbosch. Ze zetten zich samen in om meer glans te brengen in het leven van mensen die dat nodig hebben. De visie is dan ook dat ze met Bossche Parels meer bereiken dan alleen. Door vriendschap en betrokkenheid helpen ze elkaar en een ander. Ze richten zich met name op lokale en regionale doelen. Daarvoor zamelen ze niet alleen geld in, maar organiseren ze ook handen-uit-de-mouwen acties. Kijk voor meer informatie op www.lc65.ladiescircle.nl.

De Bossche Parels maken onderdeel uit van Ladies’ Circle Nederland. Dit is een internationale serviceorganisatie met het motto “Vriendschap en Service”. Door heel Nederland zijn er ruim 70 Circles met bijna 1000 leden. Kijk voor meer informatie op www.ladiescircle.nl.