Evenementen

mrt
2
za
Design Museum Den Bosch presenteert
mrt 2 @ 10:00 – mei 19 @ 17:00
Design Museum Den Bosch presenteert @ Design Museum Den Bosch

The Ghosts of Sunday Morning 2 maart t/m 19 mei 2019

In de tentoonstelling The Ghosts of Sunday Morning brengt Design Museum Den Bosch een ode aan de vakmensen van het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC, nu bekend als Sundaymorning@ekwc). Het EKWC is al vijftig jaar de plek waar kennis, kunst, design en verbeelding in keramiek elkaar ontmoeten. Een dertigtal van de meest toonaangevende werken uit de geschiedenis van het EKWC wordt opnieuw geïnterpreteerd en uitgevoerd in witte klei, waardoor een wondermooi en spookachtig beeld ontstaat waarin heden en verleden overlappen.

Glenn Adamson
Voor The Ghosts of Sunday Morning heeft Design Museum Den Bosch de vooraanstaande Amerikaanse craft-specialist Glenn Adamson gevraagd een tentoonstellingsconcept te bedenken dat reflecteert op de geschiedenis van het EKWC. Adamson heeft een dertigtal werken uit de geschiedenis van het EKWC geselecteerd. Deze worden speciaal voor de tentoonstelling door de vakmensen van het EKWC geïnterpreteerd en gereproduceerd als ghost: een nieuwe uitvoering van het originele werk in precies vijfentwintig kilo ongeglazuurde witte keramiek. Adamson heeft gekozen voor werken die expliciet gaan over de spanning tussen tijdelijkheid en eeuwigheid. Zo zijn lichaamsafdrukken te zien van Canan Dagdelen en het duo Stephanie Davidson & Katie Ewald. Ook werk van Anish Kapoor, Tim Breukers Tony Cragg, Johan Creten, Babs Haenen en Andrew Lord zal tot ghost gemaakt worden.

Een spectaculaire presentatie
Het jonge Amsterdamse bureau Trapped in Suburbia heeft het tentoonstellingsontwerp verzorgd. De uitkomst is spectaculair: de witte spookachtige beelden staan op perspex sokkels die gevuld zijn met langzaam bewegende rookwolken. Terwijl bezoekers door de tentoonstelling lopen lichten deze sokkels langzaam op. Een mysterieuze soundscape van het fijntjes tinkelende geluid van afkoelende gebakken klei maakt de ervaring compleet.

Kunst en design
In de tentoonstelling The Ghosts of Sunday Morning onderzoekt Design Museum Den Bosch de overeenkomsten tussen design en kunst en het fenomeen verzamelen. Het gaat daarbij over de spanning tussen authenticiteit en reproductie, tussen origineel en duplicaat, tussen kunstenaar-maker en ontwerper-uitvoerder, tussen ambacht en kunst. De waarde van hedendaagse kunst ligt vaak in een enkel, uniek stuk dat eigenhandig door de kunstenaar vervaardigd is. Bij design ligt succes echter vaak in de mogelijkheid tot grootschalige productie. Niet de vingerafdruk van de maker maar het feilloze productiewerk van de fabriek of uitvoerder moet gezien worden. De werken in The Ghosts of Sunday Morning zijn door de vakmensen van het EKWC geïnterpreteerd en gereproduceerd als ghost. Het oorspronkelijke, unieke werk van de kunstenaar is alleen nog in een plaatje op de muur te zien. De keramische geestverschijningen in deze tentoonstelling laten daarmee heden en verleden, kunst en design, maker en kunstenaar in elkaar overvloeien.

Met dank aan

De tentoonstelling The Ghosts of Sunday Morning kwam mede tot stand dankzij een bijdrage van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Prins Bernard Cultuurfonds – Noord-Brabant.
Het boek: de bij de tentoonstelling horende publicatie The Ghosts of Sunday Morning – 50 years of European Ceramic Work Center wordt uitgegeven door uitgeverij NAI 010. Het bevat onder meer een essay van Glenn Adamson over de geschiedenis van de organisatie en de totstandkoming van de tentoonstelling. Daarnaast bevat het veel beeldmateriaal van de huidige en vroegere faciliteiten van het EKWC.

mrt
23
za
Design Museum Den Bosch presenteert
mrt 23 @ 10:00 – aug 18 @ 17:00
Design Museum Den Bosch presenteert @ Design Museum Den Bosch

Modern Nederland 1963-1989 De vormgeving van een gidsland
23 maart 2019 t/m 18 augustus 2019

Vanaf de jaren 60 van de twintigste eeuw wilde Nederland modern zijn. Het Nederlandse modernisme had een typerende vormgeving: abstractie, geometrie en het gebruik van wit, grijs en zwart. Het was onderdeel van een internationale modernistische beweging maar het was ook typisch Nederlands, zowel in de beeldtaal als in de maatschappelijke ambities. Overheidsbedrijven als de PTT, de spoorwegen en de belastingdienst waren een belangrijke opdrachtgever voor ontwerpers, en droegen daarmee eensgezind de naoorlogse Hollandse waarden van anti-traditie, openheid, tolerantie en democratie uit. Van postzegels tot Deltawerken, overal drukte de overheid haar stempel op openbaar design.

Kritische herwaardering
In de loop van de jaren negentig kreeg dit typisch Nederlandse modernisme echter een negatieve reputatie. Dertig jaar later is bijna alles van deze stijl afgebroken, opgeruimd, vergeten of in depots verdwenen. Maar het is tijd voor een kritische herwaardering van het Nederlands modernisme van 1963 tot 1989. In het licht van het wereldberoemde Dutch Design zijn de ontwerpen uit deze periode weer visueel verfrissend en de sociale ambities weer relevant.

Een feest van herkenning
De tentoonstelling Modern Nederland 1963-1989. De vormgeving van een gidsland geeft een levendig beeld van design, architectuur en kunst uit deze periode. Het is een feest van herkenning voor iedereen die zich deze tijd herinnert. Met ontwerpen en kunstwerken van onder anderen Gijs Bakker, Joost Baljeu, Wim Crouwel, Ad Dekkers, Herman Hertzberger, Kho Liang Ie, Emmy van Leersum, Aldo van den Nieuwelaar, Bruno Ninaber van Eyben, Jan Slothouber & William Graatsma, André Volten en Carel Weeber voor onder andere de PTT, DSM en Rijkswaterstaat.

Publieksprogramma
Rijksbouwmeester Ir. F.L.H. (Floris) Alkemade zal de tentoonstelling openen op 23 maart. Daarnaast wordt iedere maand een zondagcollege gegeven. De colleges starten met een iconisch, herkenbaar beeld uit de tentoonstelling dat als casestudie dient. Vanuit dit beeld wordt uitgezoomd naar de culturele context. Er komen verschillende ontwerpdisciplines aan bod: architectuur, grafische vormgeving, productvormgeving en landschapsarchitectuur. Kijk voor een actueel overzicht op www.designmuseum.nl/agenda

mrt
30
za
De Bossche Parels organiseren PubQuiz voor stichting Neurofibromatose
mrt 30 @ 19:30
De Bossche Parels organiseren PubQuiz voor stichting Neurofibromatose @ Babel nr. 74

Na het overweldigende succes van vorig jaar, organiseert Ladies’ Circle Bossche Parels, in samenwerking met Babel nr. 74 (voorheen Muzerije), opnieuw een pubquiz voor het goede doel. Deze avondvullende quiz zal plaatsvinden op zaterdag 30 maart 2019 bij Babel aan Hinthamerstraat 74 te ’s-Hertogenbosch. Het geld dat deze avond wordt ingezameld zal worden geschonken aan Stichting Neurofibromatose.

 Meedoen is natuurlijk belangrijker dan winnen en al helemaal in dit geval. Het geld dat met deze pubquiz wordt ingezameld is namelijk bestemd voor wetenschappelijk onderzoek naar Neurofibromatose. Ook bekendheid geven aan deze rotziekte is van groot belang. Want ondanks dat Neurofibromatose niet erg bekend is, krijgt toch 1 op de 3000 kinderen deze ziekte. Joes uit Rosmalen is 1 van deze kinderen, een vrolijke spring-in-het-veld die op dit moment geen kans op genezing heeft. Daar zetten de Bossche Parels zich dan ook graag voor in!

Neurofibromatose, de grootste kleine ziekte
Neurofibromatose (NF) is met name een huid- en zenuwziekte en kent wel meer dan 30 verschillende verschijningsvormen. Kenmerkend voor NF zijn kleine en grote tumoren die op de huid en dieper in het lichaam zitten, de zogenaamde neurofibromen. Deze kunnen onder andere botvergroeiingen, blindheid en kanker veroorzaken. Maar de neurofibromen zijn slechts een onderdeel van de ziekte. Verstandelijke beperking, autisme, depressiviteit, leerachterstanden, chronische moeheid, slechte motoriek, het hoort er helaas allemaal bij. Welke klachten je wanneer krijgt is onzeker. Op jonge leeftijd wordt de aandoening vaak ontdekt door de aanwezigheid van café-au-lait vlekken op de huid. In Nederland krijgt 1 op de 3000 kinderen NF. Daarmee is NF ‘de grootste kleine ziekte’. Neurofibromatose is nog niet te genezen. Daarom is meer onderzoek voor kinderen als Joes ook zo belangrijk. Meer informatie over Neurofibromatose vind je op www.wateenrotziekte.nl.

PubQuiz
Gedurende een avondvullend programma gaan teams (bestaande uit maximaal 10 personen) de strijd aan voor de eer én natuurlijk voor de Stichting Neurofibromatose! Door vragen te beantwoorden binnen het thema “Proud to be Fout” doen zij hun uiterste best om de overwinning in de wacht te slepen.
Meedoen en bijdragen? Meld je dan aan via pubquizlcbp@gmail.com of kijk voor meer informatie op www.lc65.ladiescircle.nl. Wees er snel bij, want er zijn nog maar een paar plekjes beschikbaar!
Een donatie doen of bijdragen als sponsor kan natuurlijk ook! Kunnen Stichting Neurofibromatose en de Bossche Parels ook op jou rekenen?

Ladies’ Circle Bossche Parels
Ladies’ Circle 65 Bossche Parels is een serviceclub van enthousiaste dames uit de omgeving van ’s‑Hertogenbosch. Ze zetten zich samen in om meer glans te brengen in het leven van mensen die dat nodig hebben. De visie is dan ook dat ze met Bossche Parels meer bereiken dan alleen. Door vriendschap en betrokkenheid helpen ze elkaar en een ander. Ze richten zich met name op lokale en regionale doelen. Daarvoor zamelen ze niet alleen geld in, maar organiseren ze ook handen-uit-de-mouwen acties. Kijk voor meer informatie op www.lc65.ladiescircle.nl.

De Bossche Parels maken onderdeel uit van Ladies’ Circle Nederland. Dit is een internationale serviceorganisatie met het motto “Vriendschap en Service”. Door heel Nederland zijn er ruim 70 Circles met bijna 1000 leden. Kijk voor meer informatie op www.ladiescircle.nl.

apr
22
ma
Podium Azijnfabriek organiseert kleinkunst huiskamerfestival ‘Huiskamer op stelten’
apr 22 @ 13:00 – 23:00
Podium Azijnfabriek organiseert kleinkunst huiskamerfestival 'Huiskamer op stelten' @ Podium Azijnfabriek

Op 22 april 2019, tweede paasdag, zal de eerste editie van Huiskamers op Stelten plaatsvinden.In 9 bijzondere Bossche huiskamers staat (aankomend) talent geprogrammeerd. De programmering is met zorg samengesteld door  Huibert Wilschut. Van zachte, ontroerende maar ook geestige luisterliedjes tot scherp en snel cabaret. Aan diversiteit zal het deze dag niet ontbreken. Je kunt kiezen uit drie verschillende routes. Route Bethaniëstraat, Route Peperstraat en Route Koningsweg.

Met jouw groep bezoek je de drie voorstellingen binnen jouw route. Op jouw entreekaartje staat jouw route. In de eerste huiskamer word je ontvangen door een gids van de Koningstheateracademie. Zorg dat je op tijd bent, dan kun je meteen op je gemak bekijken wat er allemaal in je survivalpakket zit!

Het voordeel, van in groepen een route te lopen, is dat iedereen bij aanvang van het optreden aanwezig is en dat het binnen de groep natuurlijk al super gezellig is. Het nadeel, van in een groep een route te lopen, is dat je misschien net een voorstelling in een andere route ook had willen zien…
Voor die mensen (zoals wijzelf) is er een hectische ronde. Je kunt als extra, vierde, ronde helemaal zelf weten waar je gaat kijken! Een hectische, hilarische maar hopelijk een hele leuke ronde. (Uiteraard geldt bij deze ronde: wie het eerst komt, wie het eerst maalt)

Om 17.00 uur is iedereen met een passe-partout van harte welkom tijdens het slotoptreden van Peter Pannekoek in Podium Azijnfabriek.

Hoe zit het met drankjes/hapjes?
Bij aanvang van de dag krijgt iedereen een survivaltas van ons mee, om de dag door te komen. Tijdens het slotoptreden zijn consumpties voor eigen rekening. Kortom je hebt voor €30,- een dagkaart waarmee je 5 voorstellingen kunt bezoeken, je een te gek survivalpakket krijgt en een excuus om op 2e paasdag niet naar een woonboulevard te hoeven gaan!

Dus….

mei
18
za
Taptoe ’s-Hertogenbosch op zaterdag 18 mei
mei 18 @ 17:00
Taptoe ’s-Hertogenbosch op zaterdag 18 mei

Een muzikaal feestje voor jong en oud!

“Pak je rust op die laatste twee tellen! Zet de lijn aan de voorkant strak, switch naar de andere cirkel en zorg ervoor dat je je wending in kwartjes verdeeld!” Tamboer-maitre Martijn van Schadewijk van showfanfare Amantius roept zijn aanwijzingen over de choreografie naar de 55 muzikanten voor hem. Er wordt keihard gerepeteerd in deze weken. Op zaterdagavond 18 mei moet de show vlekkeloos draaien, want dan vindt in ’s Hertogenbosch voor de 6de keer de Taptoe plaats. Samen met andere korpsen staat Amantius die avond garant voor een groot muzikaal spektakel in stadion De Vliert. Mooi om naar te luisteren, leuk om naar te kijken. Een geweldig feestje voor jong & oud.

Het is de Taptoe-organisatie wederom gelukt om de top van de Nederlandse show- en marchingbands te contracteren. Bij Amantius verheugen ze zich op de komende Taptoe. “Het is voor ons fantastisch om in onze eigen stad zo’n groot podium te krijgen, waarop we onze nieuwe show kunnen laten zien”, aldus Bram van Hoof, één van de tamboers bij Amantius. “Het samen toewerken naar zo’n optreden maakt onze band nog hechter.”

Weg met die hoempa pa muziek
De show van Amantius bestaat uit een medley van moderne popnummers en eigentijdse muziek. Wie bij een Taptoe nog denkt aan ouderwetse hoempa pa heeft het goed mis. “Het niveau van deze Taptoe is heel hoog”, aldus bestuurslid Cees Heesbeen. “Zeker als je nog nooit naar een Taptoe geweest bent, dan zul je versteld staan over de fantastische shows die je te zien krijgt van de deelnemende korpsen.”

Vrijwilligers en sponsoren
Er komt veel bij kijken om een Taptoe goed te organiseren. Het werk gebeurt veelal door vrijwilligers. Veel bedrijven in het Bossche dragen de Taptoe een warm hart toe en sponsoren op diverse manieren. Dit kan door geld te schenken, maar ook door repetitieruimte beschikbaar te stellen of op andere manieren te helpen. Eén van de hoofdsponsoren van het eerste uur is Spierings Smart Logistics. Directeur Frank Bruurs legt uit wat hun drijfveer is. “Ik vind het belangrijk dat wij als bedrijf op lokaal niveau dit soort unieke evenementen in onze stad ondersteunen. Het is een gigantische klus om dit te organiseren en er komt veel logistiek bij kijken om het allemaal goed geregeld te krijgen. Chapeau voor al die vrijwilligers die zich ervoor inzetten om het publiek een fantastische avond te bezorgen. Het is echt indrukwekkend om dit een keer mee te maken!”

Natuurlijk hoopt de organisatie dat het publiek in grote getale naar de Taptoe komt kijken. Kaarten zijn te koop op de website www.taptoe-shertogenbosch.nl. De plaatsen met het beste zicht op het veld lopen hard, dus zorg dat u er op tijd bij bent.

Taptoe ’s Hertogenbosch 2019
Locatie: Stadion De Vliert, Victorialaan 21, 5213 JG ’s-Hertogenbosch
Datum: zaterdag 18 mei 2019 Stadion open: vanaf 18.00 uur
www.taptoe-shertogenbosch.nl
Tekst: Dianne Huijskens foto: Cor van der Waal